Política

política

Junts deslliga del pressupost l’acord fiscal amb el PSOE per mantenir l’impost a la banca i eliminar l’energètic

L’entesa fiscal inclou el PNB però no Sumar ni ERC ni EH Bildu

Es començarà a gravar també la nicotina dels vapejadors, s’eleva la de la resta del tabac i s’equipara el dièsel no professional amb la gasolina

“Negociem carpeta a carpeta, peça a peça, i no es mesclen carpetes”, adverteix Nogueras

Junts aconsegueix que l’impost a les mútues no tiri endavant tot beneficiant 2,7 milions de catalans i que les pimes tinguin menys pressió fiscal

Quan ja sonava la bot­zina al Congrés, el PSOE va arri­bar ahir a un acord amb Junts i el PNB que inclou un paquet fis­cal que passa per man­te­nir l’impost a la banca durant tres anys i que eli­mina el gra­va­men extra­or­di­nari a les grans com­pa­nyies energètiques. La nova fis­ca­li­tat arri­barà a través d’esme­nes a un pro­jecte de llei que trans­posa la direc­tiva euro­pea sobre un impost mínim a les mul­ti­na­ci­o­nals i que, després d’esti­rar la seva tra­mi­tació en set oca­si­ons, tenia una data límit final que ven­cia ahir. Tot i l’evi­dent acos­ta­ment al PSOE en matèria econòmica, la por­ta­veu de Junts al Congrés, Míriam Nogue­ras, des­lliga l’acord fis­cal i la nego­ci­ació dels pres­su­pos­tos esta­tals amb el govern de Pedro Sánchez. “Nego­ciem car­peta a car­peta, peça a peça, i no es mes­clen car­pe­tes”, ha sen­ten­ciat Nogue­ras.

L’acord fis­cal asso­lit entre el par­tit majo­ri­tari de la coa­lició de govern, el PSOE, i Junts té l’opo­sició del soci menor que seu al Con­sell de Minis­tres, Sumar, i també d’ERC i EH Bildu, la qual cosa posa sem­bra incer­tesa sobre la seva apro­vació final. Entre les esme­nes pac­ta­des s’inclo­uen alces fis­cals que afec­ten el tabac, els hidro­car­burs i les ren­des de capi­tal a l’IRPF.

Si fins ara la nico­tina dels vape­ja­dors es man­te­nia fora de l’impost espe­cial, a par­tir d’ara es començarà a gra­var i s’ele­varà la fis­ca­li­tat de la resta del tabac. El dièsel serà ara equi­pa­rat en tri­bu­tació a la gaso­lina i només el gasoil pro­fes­si­o­nal en res­tarà al marge.

Davant l’espasa de Dàmocles tem­po­ral d’haver de con­ver­tir en per­ma­nents els impos­tos a la banca i a les grans energètiques abans d’aca­bar l’any, al final La Mon­cloa acorda amb Junts i el PNB man­te­nir el pri­mer en una versió més sua­vit­zada i eli­mi­nar el segon. El nou tri­but, amb vigència de tres anys a par­tir de l’1 de gener del 2024, ope­rarà sobre el marge d’interes­sos i de comis­si­ons obtin­guts per les enti­tats de crèdit autòcto­nes i per les sucur­sals de crèdit de les enti­tats estran­ge­res i el seu tipus impo­si­tiu serà pro­gres­siu par­tint d’un mínim de l’1% fins a un màxim del 6%. Gràcies a la pressió que ha exer­cit Rep­sol –amb Josu Jon Imaz, pre­si­dent del PNB entre el 2004 i el 2008 com a relleu de Xabier Arza­lluz i con­se­ller dele­gat de la petro­li­era des del 2014– actu­ant com a ariet gràcies a la seva influència sobre el naci­o­na­lis­tes bas­cos de Sabin Etxea lide­rats ara per Andoni Ortu­zar. “És una molt bona notícia treure l’impost sobre els bene­fi­cis cai­guts del cel o aquesta taxa espe­cial. Ara toca mirar enda­vant amb les inver­si­ons indus­tri­als que tenim pla­ne­ja­des a Espa­nya i ens cen­tra­rem total­ment en pre­pa­rar aques­tes inver­si­ons”, cele­bra Imaz. “Mana més Imaz que Pedro Sánchez”, lamenta la por­ta­veu de Podem, Ione Belarra.

Estalvi de 2.500 mili­ons

A més de pre­sen­tar la fi de l’impost energètic com una pro­tecció del sec­tor indus­trial català i una garan­tia de sal­var inver­si­ons al ter­ri­tori, Junts acon­se­gueix una rebaixa de la pressió fis­cal a les pimes i micro­em­pre­ses –amb un estalvi esti­mat de 2.500 mili­ons en l’impost de soci­e­tats durant cinc anys– i també a les coo­pe­ra­ti­ves (del 20% al 17%), i també que l’impost a les mútues no tiri enda­vant tot bene­fi­ci­ant 2,7 mili­ons de cata­lans. “El govern espa­nyol ens va pre­sen­tar un paquet fis­cal que esca­nyava els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya. Després de set­ma­nes nego­ci­ant, hem rever­tit aquest paquet i hem acon­se­guit sal­var inver­si­ons, llocs de tre­ball i que no pugi més la fac­tura dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya”, es vanta Nogue­ras. “Estem fent allò que no farà mai el senyor Sal­va­dor Illa perquè ell pri­o­ritza Espa­nya i nosal­tres pri­o­rit­zem Cata­lu­nya i els seus ciu­ta­dans. Ja era hora que les empre­ses cata­la­nes tin­guin una mica d’aire”, ha con­tra­po­sat. Pel també dipu­tat de Junts al Congrés Josep Maria Cru­set, “no ha estat una nego­ci­ació de pres­su­pos­tos ni del sos­tre de des­pesa, sinó una nego­ci­ació com fa Junts: acon­se­guint bene­fi­cis direc­tes per a Cata­lu­nya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.