Política

Estats Units

El Servei Secret dels EUA, més qüestionat que mai

Els intents d’assassinat contra Trump posen en dubte l’eficàcia d’aquesta agència d’elit i provoquen una crida urgent a reformes

La divisió política al país intensifica el debat sobre el rol del cos i la seva capacitat per protegir els candidats a la Casa Blanca

Els experts creuen que l’agència està mancada de recursos per fer front a les amenaces de les xarxes socials

En un moment d’alta tensió política, el Servei Secret dels Estats Units està sota una pressió creixent després de dos intents d’assassinat contra Donald Trump. Aquests incidents han posat en evidència les limitacions d’una agència que tradicionalment s’ha percebut com un mur impenetrable de seguretat però que ara es veu desbordada per noves amenaces i un clima de polarització social que en complica la tasca.

El primer incident va tenir lloc el 13 de juliol, en un míting a Butler, a Pennsilvània, quan un home armat va disparar des d’un edifici pròxim i va ferir lleument Trump a l’orella. L’agressor, Thomas Matthew Crooks, va ser abatut ràpidament pels agents del Servei Secret, però l’impacte d’aquest intent d’assassinat va posar sobre la taula les vulnerabilitats d’un cos de seguretat que molts consideraven infal·lible.

Aquest primer atac va derivar en una investigació immediata i va generar crítiques dels dos partits, fins al punt que Kimberly Cheatle, directora del Servei Secret, va presentar la dimissió després de comparèixer davant el Congrés per donar explicacions. La resposta de la Casa Blanca va ser contundent: el president Joe Biden va ordenar una revisió completa dels protocols de seguretat per prevenir futurs errors. Les recomanacions resultants incloïen l’ús de vidres antibales en actes de campanya i una vigilància més estricta sobre els entorns propers, especialment en espais oberts.

Malgrat les reformes inicials, el 15 de setembre es va produir un segon intent d’assassinat, aquest cop al Trump International Golf Club de West Palm Beach, a Florida. Durant una partida de golf, un agent del Servei Secret va detectar un home, Ryan Wesley Routh, de 58 anys, amagant-se entre els matolls amb un rifle dirigit cap al camp on jugava Trump. Routh va aconseguir fugir i va ser capturat més tard per la policia. Tot i que no hi va haver ferits, aquest incident va accentuar les crítiques, amb veus que exigien una revisió urgent i integral dels protocols d’actuació de l’agència nord-americana.

Segons un article del mitjà especialitzat en seguretat Devdiscourse, l’estructura i les pràctiques del Servei Secret estan quedant antiquades davant les noves amenaces. Aquests experts en seguretat han advertit que “els recursos limitats i la falta de personal especialitzat dificulten l’adaptació de l’agència a una realitat canviant, on les amenaces sovint es gesten a través de les xarxes socials i altres plataformes digitals”. Aquestes plataformes, d’acord amb la seva opinió, s’han convertit en canals de difusió d’odi i radicalització, “especialment en un clima polític tan polaritzat, fet que complica la protecció de figures públiques en actes multitudinaris o en espais poc controlats”.

Les crítiques des de diferents sectors polítics reflecteixen una divisió: els republicans insisteixen en la necessitat de més recursos per enfortir l’agència, mentre que alguns demòcrates suggereixen que les demandes de reforma són part d’una estratègia per manipular les institucions federals en un any electoral. Tot i aquestes discrepàncies, hi ha consens en la necessitat d’adoptar mesures més rigoroses i avançades per protegir les figures polítiques en un estat d’alerta, a pocs dies de les eleccions presidencials.

Seguretat reforçada el dia dels comicis

Les forces de seguretat dels Estats Units tenen preparat un dispositiu de seguretat extraordinari per garantir el bon funcionament de la jornada electoral del 5 de novembre. Els diferents cossos estatals i federals patrullaran els carrers per evitar incidents violents. Les dues temptatives d’assassinar Trump durant la campanya electoral i el clima d’extrema polarització d’aquests comicis han fet que les autoritats hagin reforçat la seguretat durant els dies de campanya i els posteriors a les eleccions.

A més, s’han preparat mesures específiques per a una contesa electoral. Els col·legis electorals estaran sota la vigilància constant de funcionaris preparats expressament per a aquesta tasca i personal de seguretat. Les diferents administracions han previst plans i protocols sobre com actuar en casos com ara que marxi la llum o es rebi alguna amenaça externa.

Un dels aspectes que més han ocupat els responsables de la seguretat en les eleccions del 5 de novembre és prevenir possibles atacs cibernètics. Les màquines de votació, per exemple, no estan connectades a internet per evitar que cap intrús pugui accedir-hi i el recull de les dades es fa de forma encriptada per preservar la seguretat.

Les autoritats han pres mesures per garantir la confiança dels ciutadans en el sistema electoral i la seva transparència després que en les eleccions del 2024 Donald Trump escampés tota mena d’acusacions i rumors sense base sobre la suposada tupinada electoral que hi havia prevista per evitar la seva victòria, que finalment no es va produir. De fet, l’aleshores president i candidat republicà no va reconèixer la desfeta davant Joe Biden i les seves acusacions de frau electoral van provocar que milers de seguidors seus assaltessin el Capitoli el 6 de gener del 2021, quan el Congrés estava en sessió fent el recompte de vots del Col·legi Electoral.

Trump ha tornat a dir en els seus mítings que la seva victòria és, pràcticament, inevitable, tret que hi hagi un frau massiu, fet que ha despertat els fantasmes de fa quatre anys. El problema per al líder republicà és que aquests arguments ja els va fer sevir fa quatre anys i el resultat electoral no es va canviar i ara hi ha el precedent de l’assalt al Capitoli que el país no vol repetir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.