Política

Estats Units

En marxa les eleccions presidencials a tots els estats dels EUA

A Connecticut, Nova Jersey, Nova York, Nou Hampshire i Virgínia les votacions han donat el tret de sortida aquest migdia, a les sis del matí hora local, i Vermont ho ha fet una hora abans

Indiana i Kentucky tenen centres en un altre fus horari que obren una hora més tard

Als municipis de Maine amb menys de 500 habitants la jornada electoral arrenca quatre hores més tard

Les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als nord-ame­ri­ca­nes ja estan en marxa a tots els Estats Unts d’Amèrica (EUA), després de l’ober­tura dels col·legis elec­to­rals de Hawaii, el ter­ri­tori situat més a l’oest i l’últim en començar a votar.

La jor­nada elec­to­ral ha arren­cat a les sis del matí, hora local (dotze del mig­dia hora cata­lana) als col·legis elec­to­rals a Con­nec­ti­cut, Nova Jer­sey, Nova York, Virgínia i Nou Hamps­hire. Una població d’aquest últim estat, Dix­vi­lle Notch, s’ha avançat a la resta del país , com ja és tra­dició des de fa més de sei­xanta anys. Els seus sis únics elec­tors han votat a la mit­ja­nit i imme­di­a­ta­ment s’han cer­ti­fi­cat els resul­tats: un empat a tres vots, res­pec­ti­va­ment, entre la can­di­data demòcrata, l’actual vice­pre­si­denta, Kamala Har­ris, i el seu rival repu­blicà, l’expre­si­dent Donald Trump.

L’ober­tura i el tan­ca­ment de les urnes varia con­si­de­ra­ble­ment al llarg del país, atès que els cin­quanta estats nord-ame­ri­cans i el Dis­tricte de Colúmbia abas­ten sis fusos hora­ris dife­rents i, a més, cada estat té la seva pròpia llei elec­to­ral amb hora­ris específics.

També han obert a les sis (mig­dia hora cata­lana) molts col·legis d’ Indi­ana i Ken­tucky, tot i que aquests dos estats tenen zones ubi­ca­des al fus horari del cen­tre que obren una hora més tard, a les set (una de la tarda hora cata­lana). A Maine, l’estat més sep­ten­tri­o­nal de la costa est, gai­rebé tots els cen­tres han obert a les sis, però als muni­ci­pis de menys de 500 habi­tants la votació començarà a les deu del matí horari de l’est (qua­tre de la tarda hora cata­lana).

A dos quarts de set hora de l’est (dos quarts d’una hora cata­lana) han obert els col·legis de Ver­mont, Ohio, Virgínia Occi­den­tal i Caro­lina del Nord, on s’han for­mat llar­gues cues en algun cen­tres per votar. Caro­lina del Nord està con­si­de­rada com un dels estats clau que poden deci­dir qui ocu­parà la Casa Blanca els pro­pers qua­tre anys, jun­ta­ment amb Ari­zona, Geòrgia, Mic­hi­gan, Nevada, Penn­silvània i Wis­con­sin. Ver­mont, al nord-est del país i fron­te­rer amb el Canadà, acos­tuma a ser l’estat més mati­ner i els cen­tres de votació poden obrir a par­tir de les cinc (onze del matí hora cata­lana), però aquest any els pri­mers ho han fet a dos quarts de set.

A la resta d’estats de l’est la votació ha començat a les set del matí hora de l’est (una del mig­dia hora cata­lana), quan han obert els col·legis de Delaware, Geòrgia, Illi­nois, Mary­land, Mis­souri, Penn­silvània, Rhode Island, Caro­lina del Sud i del Dis­tricte de Colúmbia, on s’ubica la capi­tal, Was­hing­ton. A Mas­sac­hu­setts, algu­nes pobla­ci­ons podien triar obrir abans, a tres quarts de cinc hora de l’est. A Ala­bama, Flo­rida, Kan­sas i Mic­hi­gan part dels cen­tres de votació obren una hora més tard perquè estan situ­ats en l’horari cen­tral. El con­trari passa a Ten­nes­see, que tot i estar situat al fus cen­tral, la votació a les ciu­tats de més de 120.000 habi­tants arrenca a les set hora de l’est.

Cen­tre i oest

A les dues hora cata­lana és el torn d’obrir els col·legis elec­to­rals a prop d’una desena d’estats cen­trals: Ari­zona, Iowa, Loui­si­ana, Okla­homa i Wis­con­sin. A Dakota del Sud, que té dos fusos hora­ris, les vota­ci­ons són més mati­ne­res en algu­nes zones amb horari de l’est. A Min­ne­sota, els pobles amb menys de mig milers de votants regis­trats, els cen­tres poden obrir més tard, a les cinc hora cata­lana i a Dakota del Nord els cen­tres també tenen l’opció d’obrir les por­tes a par­tir d’aquesta hora. A Texas, la votació comença a les dues (hora cata­lana) a la zona amb horari del cen­tre, però una hora més tard a la zona horària de Mun­ta­nya.

Els elec­tors poden acu­dir a par­tir de dos quarts de tres hora cata­lana a votar a Arkan­sas i mitja hora més tard a Ari­zona, Colo­rado, Mon­tana, Nebraska, Nevada, Nou Mèxic i Utah.

Pel que fa als estats de la costa oest, la jor­nada elec­to­ral comença a les qua­tre de la tarda hora cata­lana a Califòrnia i Idaho i a les cinc a Was­hing­ton i Alaska. Hawaii serà l’últim Estat en votar, a par­tir de les sis de la tarda hora cata­lana.

Frec a frec

Els dos can­di­dats rivals han arri­bat tècni­ca­ment empa­tats al dia dels comi­cis. Har­ris, amb el 48% de la intenció de vot, té un lleu­ger avan­tatge de poc més d’un punt res­pecte Trump, que té el suport del 46,8%, informa Efe, que cita la mit­jana d’enques­tes del lloc web FiveT­hirtyEight. No obs­tant, la pre­sidència dels Estats Units no es deci­deix per votació popu­lar, sinó per la d’un Col·legi Elec­to­ral que té 538 com­pro­mis­sa­ris. Els nord-ame­ri­cans desig­nen amb el seu vot els elec­tors que cor­res­po­nen a cada estat. Per gua­nyar, Trump o Har­ris neces­si­ten el suport d’almenys una majo­ria de 270 vots del Col·legi Elec­to­ral.

A la majo­ria d’estats ja està força clar si gua­nyarà Har­ris o Trump. És per això que la clau la tenen els set estats fron­tissa, on les enques­tes estan molt igua­la­des.

Altres vota­ci­ons

A més de triar el pre­si­dent, els nord-ame­ri­cans ele­gei­xen avui els 435 mem­bres de la Cam­bra de Repre­sen­tants i a un terç del Senat. També es voten diver­sos gover­na­dors d’estats i alcal­des, legis­la­ti­ves esta­tals i dife­rents ini­ci­a­ti­ves ciu­ta­da­nes, entre les quals des­ta­quen con­sul­tes sobre l’avor­ta­ment a deu estats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.