Política

aiguat

Illa defensa el dispositiu català per fer front a la dana

El president de la Generalitat compareix al Parlament per explicar com es va gestionar l’emergència pel temporal

El president de la Generalitat, Salvador Illa, compareix aquest matí en el ple del Parlament a petició pròpia per explicar la gestió de la dana al seu pas per Catalunya. Illa ha qualificat de “correcte” el dispositiu desplegat per fer front a l’emergència i ha afirmat que, “sense caure en el cofoisme”, els serveis públics van respondre “a l’altura de les capacitats del país i de l’emergència”.

El President ha admès, però, que un dels criteris que es va seguir per actuar va ser “la prudència i precaució” després de veure els efectes de la gota freda al País Valencià, que creu que van provocar “preocupació i angoixa” a la ciutadania. D’altra banda, Illa ha garantit que Catalunya estarà amb el País Valencià “fins al final”.

Illa ha volgut agrair la seva feina als servidors públics i als ajuntaments, que creu que van ajudar a fer que la gestió de la dana fos “correcta”. El President també ha aprofitat per detallar que els Bombers van fer un total de 1.383 intervencions, després de reforçar els dispositius a les zones afectades. També ha concretat que el 112 va rebre 4.661 trucades durant l’emergència i que, a conseqüència, es va obrir 4.107 expedients.

Durant la seva intervenció, Junts ha demanat a lla una reunió de treball amb els grups parlamentaris i un debat monogràfic a la cambra catalana per abordar la reforma del sistema d’emergències a Catalunya i acordar l’ajuda al País Valencià. Així ho ha reclamat la portaveu parlamentària Mònica Sales. Ha subratllat que, fins ara, tots els governs han “enfortit” aquesta estructura i ha “esperat” que l’executiu del PSC “no sigui una excepció”.

L’objectiu de la trobada amb els grups parlamentaris, ha concretat, seria tant “analitzar l’ajuda oferta fins ara per Catalunya” com per “dissenyar conjuntament l’ajuda que ha de venir a partir d’ara en la reconstrucció” al País Valencià. “Cal una resposta de país i Junts hi serem”, ha deixat clar Sales.

Des d’ERC, per la seva banda, s’ha demanat “molta més ambició” a l’executiu per abordar els efectes de la dana al País Valencià i a Catalunya. La portaveu del grup parlamentari, Marta Vilalta, ha reclamat una comissió d’estudi “de mirada global” per mitigar els efectes del canvi climàtic i que compti amb experts. Vilalta ha avisat que ara cal prioritzar l’emergència humanitària, social i sanitària al País Valencià. I que ja hi haurà temps per depurar responsabilitats polítiques. Però ha advertit que les dimissions “salvarien vides”, i que el negacionisme climàtic de l’extrema dreta “acaba matant”.

Mentrestant, la presidenta del grup parlamentari dels Comuns, Jéssica Albiach, ha instat el president de la Generalitat a recuperar l’article 6 del reglament de la llei d’Urbanisme de Catalunya que Junts pel Sí va reformar el 2017. Albiach ha assegurat que la modificació de fa set anys facilita la construcció en zones inundables, fet que considera que ara mateix és una “irresponsabilitat”. Els Comuns també han avisat Illa que no pot proclamar que el seu govern és “mediambientalista” i alhora fomentar l’ampliació de l’aeroport del Prat.

En sintonia, la CUP també reclama a Illa mesures per a reforçar els serveis d’emergències de la Generalitat després del pas de la dana, però també que “acabi amb la política negacionista de projectes que no tenen sentit”, com l’ampliació de l’aeroport o d’infraestructures viàries”. En aquests termes s’ha expressat la diputada Laia Estrada. A més d’això, els anticapitalistes també han reclamat “depurar responsabilitats polítiques i penals” i han assenyalat directament el president Carlos Mazón i el seu govern. En aquest sentit, Estrada ha esperat que la Fiscalia actuï “amb la mateixa diligència” que ho va fer “per perseguir l’independentisme en el marc de l’1-O”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.