Societat

aiguat

La delegada del govern va trucar tres cops per oferir ajuda a València

Només en una quarta comunicació, passades les dues de la tarda, la consellera de Justícia li va demanar que activés l’UME

Pradas diu que no sabia que existia el sistema d’avisos al mòbil

Més proves de la mala gestió que el govern valencià ha fet de la Dana. Entre dos quarts d’una i les dues de la tarda, la consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana, Salomé Pradas, responsable d’Emergències, va rebre fins a tres trucades de la delegada del govern central, Pilar Bernabé, en les quals aquesta li va advertir que la situació s’estava agravant i li va oferir tots els mitjans possibles. En cap dels tres casos, el govern valencià va demanar ajut. I només minuts després de la tercera, en una quarta comunicació, Pradas li va demanar activar l’UME.

Segons relata la cadena SER, la delegada del govern va rebre l’alerta vermella de l’AEMET a les 7.30 del matí i, després d’anul·lar un viatge previst, va activar els seus efectius (l’UME, la Guàrdia Civil, els responsables de carreteres de l’Estat i Protecció Civil) per mantenir-los activats i preparats, i va mantenir a les 9.30 una reunió telemàtica amb alcaldes de la zona per alertar del risc i comunicar-los l’alerta, malgrat no ser la seva competència, segons destaca la cadena.

Bernabé va fer la primera trucada a Salomé Pradas a les 12.23, després de rebre l’avís de la Confederació Hidrogràfica el Xúquer del risc de desbordament del riu Magre i el barranc del Poio. La delegada del govern alerta que la situació s’està agreujant i que l’Estat ofereix els mitjans que necessiti, i que l’UME ja està preparada. La consellera no fa cap petició, i li trasllada que seguiran en contacte i que es reunirà de manera immediata amb el seu equip d’emergències al CEOPI d’Eliana. A les 12.48 es produeix la segona trucada, en termes semblants, i Pradas informa Bernabé que es traslladarà a la localitat de Carlet, on arriba passades les 13 hores, perquè l’informen que hi ha risc de desbordament del riu Magre.

La tercera trucada es produeix a les dues del migdia i la consellera segueix sense demanar l’ajuda que li ofereix el govern central. Minuts després, en una quarta trucada, és quan Pradas demana a Bernabé activar l’UME, però només pel municipi d’Utiel, on hi ha el risc de desbordament del Magre. No és fins a les cinc de la tada que Pradas va convocar al Centre de Coordinació d’Emergències Integrades (CECOPI). Una reunió que, segons relaten a la SER diverses fonts, “no va ser operativa” i no es van prendre decisions. En aquesta reunió no està present el president Carlos Mazón, que va mantenir la seva agenda política del dia, incloent-hi un dinar privat, i no va arribar fins quasi dues hores després de començar el CECOPI.

Segons la SER, passades les 7 de la tarda, l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, va trucar a la delegada del govern. “Des de la meva finestra veig inundar-se el meu poble”, va clamar. Només aleshores un polític de la Generalitat pregunta: “Llancem l’alerta?”. I l’alerta s’envia a les 20.12 de la tarda, quant “tot ja està sota les aigües”.

La consellera de Justícia, Salomé Pradas, mitjançant el seu gabinet de premsa, ha confirmat la informació oferta per la SER. Reconeixen que les quatre trucades es van produir i que és després de la quarta quan la consellera realitza la primera petició i demana l’UME per Utiel, davant la “delicada situació” que travessava el municipi pel riu Magre. Tampoc desmenteix la informació sobre la reunió del CECOPI que es va convocar per les 17 hores del mateix fatídic dia.

Avisos als mòbils

Pradas va admetre ahir en unes declaracions a À Punt que desconeixia fins a les vuit del vespre de dimarts que podia activar el sistema d’avisos Es-Alert per informar la ciutadania. Va ser a les 8 del vespre, després que Pradas mantingués una conversa telefònica amb el secretari d’estat de Medi Ambient, Hugo Morán, quan la consellera ha assegurat que se’n va assabentar perquè un tècnic els va avisar que tenien aquest mecanisme anomenat Es-Alert a la seva disposició. Dotze minuts després es va activar el sistema, que va permetre enviar un missatge i una alerta sonora als telèfons mòbils dels ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.