Societat

Regne Unit

L’arquebisbe de Canterbury dimiteix arran d’un cas d’abusos a menors

Justin Welby assumeix la responsabilitat per l’encobriment per part de l’església anglicana dels abusos comesos per l’antic líder dels campaments cristians John Smyth

L’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha anunciat aquest dimarts la seva dimissió per l’encobriment per part de l’església anglicana dels abusos a infants comesos per l’antic líder dels campaments cristians John Smyth.

En un comunicat , el primat reconeix que l’Església d’Anglaterra ha mantingut durant molt de temps “una conspiració de silenci sobre els odiosos abusos de John Smyth” i assumeix la responsabilitat per la mala gestió de l’escàndol.

Welby argumenta que quan va assumir el càrrec, el 2013, li van explicar que la policia ja estava informada del cas i va creure “equivocadament que hi hauria una resolucióadequada”. Però una dècada més tard, l’arquebisbe admet que ha d’assumir “la responsabilitat personal i institucional pel llarg i traumàtic període comprés entre 2013 i 2024”.

En aquest sentit, confia que la seva dimissió serveixi per deixar clar que “l’Església d’Anglaterra entén la necessitat de canvi i el profund compromís amb la creació d’una església més segura”.

El religiós, que fins ara havia descartat renunciar al càrrec malgrat les pressions tant a dins com a fora de l’església perquè donés el pas, ha confirmat que el rei d’Anglaterra i cap de l’església anglicana, Carles III, ha acceptat la seva renúncia. Welby puntualitza que la seva sortida es produirà un cop hagi complert amb les seves obligacions institucionals i religioses, si bé delegarà totes les seves responsabilitats en l’àmbit de la prevenció d’abusos i males pràctiques. No obstant, Welby ha reivindicat que en els seus dotze anys de mandat ha introduït millores en els protocols de protecció de menors a l’església.

La renúncia del primat d’Anglaterra es produeix després de la publicació de l’ informe independent elaborat per l’antic cap dels serveis socials Keith Makin, que conclou que la inacció de l’Església d’Anglaterra davant els abusos d’Smyth va suposar un encobriment. Es creu que aquest advocat ultraconservador canadenc, que va morir a Sud-àfrica el 2018 quan era investigat per la policia del Regne Unit, va ser “l’abusador més prolífic associat a l’Església d’Anglaterra” i durant dècades va cometre abusos sexuals, físics i psicològics a més d’un centenar de menors als campaments cristians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.