Administracions
Teresa Brunsó
Alcaldessa de Camós
“Els veïns decidiran què s’ha de fer amb l’espai de la llar d’infants”
“Som un poble amb una taxa de natalitat molt baixa i suposava un cost per al consistori; Les Baldufes va tancar el 2019”
“No hi ha nucli antic i no hi ha cap plaça. Ens falta un punt de trobada i estem treballant perquè sigui el local social”
Estem treballant en la redacció de la memòria per tenir una comunitat energètica
Filla de Sant Jordi Desvalls, es va traslladar a viure a Camós el 2001. El 2007 va entrar en política municipal. Professionalment es dedica al món de les assegurances. Vinculada a una família esportista, de remers, és àrbitra de rem a l’Estat espanyol i a Catalunya, un àmbit en què, explica, “la dona no és gaire visible”. Cap de llista única a les municipals de fa un any, és la primera alcaldessa de Camós.
Per què va entrar en política municipal?
Com a dona i mare, m’he involucrat; quan la mainada és petita, a la llar d’infants, a l’escola, a l’institut... Sempre he estat una persona involucrada, que ha participat en la vida associativa. Quan vaig arribar a Camós em volia estimar el poble i em van posar en contacte amb en Josep Jordi. I de seguida hi va haver molt bona entesa.
Quin balanç fa dels anys d’alcalde de Josep Jordi?
Sempre dic que és el meu “mestre”. Cert és que començar com a regidora a l’oposició, durant vuit anys, et fa aprendre molt. I quan arribes al govern tens molta més visió del poble i molt més clar el que hi vols. Són dues maneres de treballar pel municipi. Quan estàs a l’oposició és una feina més d’aprendre el funcionament i pots donar la teva opinió de si les coses penses que es fan bé o malament. És, però. quan estàs al govern quan prens tu les decisions. És diferent.
Faci una radiografia de Camós.
Hi ha la part de muntanya i la zona de la plana. El nucli més poblat és a la plana, amb la urbanització de la Bòbila, entorn de l’ajuntament. Camós no té ni pot tenir un nucli antic. Camós es va fundar a la muntanya, les cases eren en aquesta zona, de Sant Vicenç, on la gent vivia més del bosc, i de Santa Maria, que era més agrícola. Això va fer que Camós no tingués una plaça, aquell espai de trobada i que és el que la gent troba més a faltar.
Pensa que aquest fet repercuteix a no crear vincle? Els veïns se senten de Camós?
Penso que sí. La gent diu que és de Sant Vicenç o Santa Maria, se senten de Camós.
Altres mancances?
Els nuclis els tenim molt disgregats. Hi ha una dispersió d’habitatges i de població. No tenim comerç, només hi ha una farmàcia.
Quins punts positius?
S’hi viu molt bé. Tenim una vessant predominant, que és l’agrícola i ramadera. Som un poble residencial. Ara estem enllestint el POUM que acabarà de definir i desenvolupar el creixement.
Parli dels projectes de mandat. Quins són els objectius que s’ha marcat?
Una de les qüestions importants és la llar d’infants Les Baldufes. Quan érem a l’oposició ja teníem clar que aquesta inversió que es va fer per a la creació d’una llar d’infants no vèiem que tingués recorregut, futur. Som un municipi petit amb una taxa de natalitat molt baixa. I la construcció suposava una gran inversió. Què ha passat? El 2019 vam haver de tancar. Suposava un cost per a l’Ajuntament molt elevat. Els últims anys pagàvem més de 50.000 euros l’any i teníem entre un i tres naixements l’any, i hi havia anys amb natalitat zero. Des d’aleshores l’edifici ha quedat sense usos. De la manera que està construït no és clar què s’hi pot ubicar. Vam decidir endegar un procés participatiu perquè els veïns puguin fer aportacions. En la primera reunió que vam fer des de l’Ajuntament van sorgir idees, però és el que et deia, per l’estructura de l’edifici no són viables, no es poden tirar endavant. El procés participatiu té tres fases i serà de cara a l’any vinent. Les propostes són fins al 15 de desembre. La segona fase, fins al 18 de gener, consistirà en una validació tècnica per estudiar la viabilitat de les propostes. Entre el 26 de maig i el 29 de juny, es votaran les tres propostes finalistes.
Tenen alguna idea? Un espai per a entitats?
Durant la campanya de les municipals, tot i presentar-nos com a llista única, vam fer el porta a porta. M’agrada escoltar la gent. I aquesta idea va sortir molt: no hi ha un punt de trobada de tots els veïns. Em va quedar molt clar que ho havíem de dur a terme. Ho hem estat treballant perquè sigui el local social que tenim; penso que estaria més cohesionat.
Em parlava també del POUM.
Ens cal revisar tota la documentació i passar-lo a aprovació del ple. Bàsicament és ordenar els nuclis i desenvolupar-hi zona residencial.
És difícil el finançament dels pobles petits?
Hem de fer mans i mànigues per poder fer segons quin tipus d’inversió. Per fer grans inversions hem d’esperar a rebre subvencions. Tenim els ajuts del fons de cooperació de la Diputació, que són molt d’agrair. El pressupost és d’uns 700.000 euros. És poc. No tenim escola, fa anys que es va haver de tancar. No tenim aquesta despesa. Tampoc la podem tenir, hem de ser realistes. Quant a petites inversions, estem adequant el parc de la Bòbila. Hem remodelat tota la zona infantil. És una petita joia que tenim. A l’inici del mandat vam fer reunió amb els veïns i va ser molt profitosa. És la zona més poblada. Volem fer també aquest punt de trobada, en el local social, i com a inversió estem enjardinant el carrer Sant Jordi. Estem pendents de si arriben subvencions a través del Puosc perquè necessitem la construcció d’un magatzem, un equipament per encabir material. En aquest sentit, hi ha un grup de joves molt potent. Arran de les trobades que van anar fent va sorgir un grup de teatre molt consolidat que es diu El Paller. Com a poble, apostem per les energies renovables. Estem treballant en la redacció de la memòria per tenir una comunitat energètica.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.