Societat

Societat

Malestar a Premià de Mar perquè la nova llar d’infants anirà on hi ha una mesquita

La decisió d’ubicar la segona escola bressol de Premià de Mar, que fa més de dos anys que es reivindica, a l’antiga escola Voramar ha generat malestar entre la comunitat Alttauba, que des de fa més de vint anys fa servir la primera planta de l’equipament per resar gràcies als convenis que ha anat renovant amb l’Ajuntament. “Som on som perquè l’últim any l’alcalde ens ha anat donant allargues i s’amaga”, assegura el portaveu de l’associació islàmica, Said Ifkiran, que manté que es vol “expulsar” el col·lectiu i incomplir així l’acord signat abans de les eleccions municipals perquè la comunitat tirés endavant amb el projecte del nou oratori i el centre cultural a l’antiga escola. “L’alcalde canvia d’opinió perquè no el votem i vol que marxem”, lamenta Ifkiran, que denuncia que els arquitectes que els tramiten el projecte, en el qual han invertit més de 90.000 euros, no han obtingut cap resposta per avançar en l’obra.

Des del govern municipal de Junts i ERC, i a través d’un comunicat consensuat amb tots els grups polítics, menys el PSC i els Comuns, s’alerta que la situació d’Alttauba obliga a deixar l’espai que ocupen a precari des del 2023, quan no es va renovar el conveni i on calen reformes urgents relacionades amb l’aforament, les sortides d’emergència i l’accessibilitat de l’edifici. “No volem un conflicte racial on no n’hi ha cap”, diu l’alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro, que manté que l’associació va deixar “la feina a mig fer” i va incomplir així la seva part, coincidint amb un informe d’un assessor que alertava sobre la “disgregació” de l’entitat sense un interlocutor clar amb qui parlar. Segons l’alcalde, fins ara li ha estat “impossible” reunir-se amb la comunitat per explicar la situació de l’edifici, on assegura que se supera el màxim de l’aforament permès. “Els hem dit que han de marxar i mantenim el mediador per no atiar les pors i la islamofòbia que es diu que estem generant”, assegura l’alcalde, convençut que “s’esgotaran totes les vies pacífiques perquè s’entengui” amb la intervenció dels mediadors del Departament d’Afers Religiosos de la Generalitat.

El dret a culte, a la nau

Actualment, la comunitat musulmana de Premià de Mar s’estructura al voltant de tres grups, un dels quals va aconseguir comprar fa uns anys una nau al Torrent Malet per fer-la servir de mesquita. L’Ajuntament els ha ofert assessorament, mediació i recursos per garantir que la mesquita es converteixi en el lloc de culte per a tota la comunitat tan bon punt obtinguin la llicència d’activitat. Els portaveus d’Alttauba, però, no en volen sentir a parlar, d’anar fins allà, ja que no “reconeixen” l’altra associació i consideren que és massa lluny per a la gent gran, acostumada a resar a Voramar.

L’emplaçament a l’escola es va consensuar el 2002 arran del tancament del local que tenien al carrer Núria, que incomplia la normativa, i el rebuig veïnal que va generar la intenció de construir una mesquita al carrer Joan Prim. Els musulmans acceptaven congelar les obres durant quinze anys i mentrestant l’Ajuntament els cedia l’escola Voramar per fer les pregàries. L’alcalde considera que és una “necessitat imperiosa” disposar d’aquest espai per ampliar el servei de l’escola bressol municipal amb 80 places més. La cap de l’oposició, del PSC, Luz Cánovas, critica “les presses” i la falta de diàleg per fer fora la comunitat quan encara no hi ha avantprojecte per saber si l’escola pot anar allà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.