La meitat dels gironins han de destinar deu anys del sou íntegre al seu habitatge
La meitat dels gironins han de destinar com a mínim deu anys del seu sou íntegre per poder pagar un habitatge, sense comptar els interessos d’una hipoteca. I si hi destinessin el 30% d’allò que cobren, aleshores aquest termini s’estén fins més enllà dels 33 anys. És una de les conclusions d’un estudi de CCOO, dels qual es fa ressò l’ACN, que analitza en detall el mercat de l’habitatge a comarques gironines. L’anàlisi recull, per exemple, que un 15% dels immobles de la demarcació estan buits o que el lloguer de temporada representa fins al 28% de tota l’oferta. La secretària general del sindicat a Girona, Belén López, reclama garantir “el dret efectiu a un habitatge digne”. Entre d’altres, regulant amb fermesa els lloguers o convertint en indefinida la protecció oficial.
L'informe, a grans trets, posa el focus en dos aspectes. Per una banda, analitza quina és la situació de l'habitatge a la demarcació (incloent venda, lloguer i protecció oficial). I per l'altra, se centra a estudiar l'impacte que els preus tenen en el dia a dia dels gironins.
Entre d'altres, l'estudi recull que un 15% dels immobles que hi ha arreu del territori estan buits, i que la comarca que en concentra més -amb un 21%- és l'Alt Empordà. També subratlla que un 40% dels pisos i cases de la demarcació són segones residències, que les comarques gironines agrupen el 43% dels habitatges d'ús turístic (HUT) que hi ha a Catalunya (sobretot, a l'Empordà i a la Selva) o que "tan sols un 0,98%" de les primeres residències són de protecció oficial.
Centrant-se en els lloguers, l'informe de CCOO recull que durant l'última dècada el seu preu mitjà ha crescut un 43% (passant dels 434 als 641 euros). I que en 61 dels 82 municipis gironins que tenen més de 1.000 habitants, durant els darrers cinc anys "el preu del lloguer ha augmentat per sobre de l'increment de la renda". Sobretot, a la ciutat de Girona, on l'increment dels lloguers (24,4%) dobla el de la renda (12,2%).
A més, l'estudi recull que, a més de la capital, en municipis com Roses (Alt Empordà), Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) o Blanes i Lloret de Mar (Selva) "la meitat de la població dedica, com a mínim, un 40% de la seva renda a pagar el lloguer". Per últim, en aquest apartat, l'anàlisi de CCOO també subratlla com, avui dia, "el lloguer de temporada representa un 28,4% de tota l'oferta que hi ha a les comarques gironines".
Un 32% en deu anys
Pel que fa als habitatges en venda, el sindicat recull que l'any passat el preu mitjà dels pisos i cases a les comarques gironines va situar-se en 209.800 euros. I que en els darrers deu anys ha arribat a encarir-se fins a un 32%. Especialment, en comarques com el Pla de l'Estany, la Garrotxa i els dos Empordans.
I aquí, l'estudi també posa una altra conclusió sobre la taula. En aquest cas, analitzant què suposa comprar-se un pis per als gironins. "La meitat de la població que viu a la demarcació ha de destinar com a mínim deu anys de la seva renda íntegra per satisfer el pagament d'un habitatge", subratlla l'autora de l'estudi, Irene Galí. "I si hi dedica un 30% de la seva renda, aquest període s'allargarà fins als 33 anys i mig", hi afegeix. Això, puntualitza també, sense tenir en compte els interessos vinculats a una hipoteca.
"Dret efectiu a un habitatge digne"
Amb les conclusions de l'estudi damunt la taula, la secretària general de CCOO a Girona, Belén López, reclama impulsar "polítiques públiques per garantir el dret efectiu a un habitatge digne, en comptes d'aquelles centrades a facilitar l'accés a les persones a un mercat lliure". I aquí, el sindicat proposa una bateria de mesures que no tan sols passen pel mercat immobiliari, sinó també per augmentar salaris o avançar cap a una "fiscalitat justa i progressiva".
"Hem de tenir en compte que la renda mediana dels gironins se situa en 20.865 euros; per tant, això vol dir que la meitat de la població que viu a la demarcació cobra menys que aquesta xifra", posa en relleu López. Per això, la secretària general reclama més fermesa amb la regulació dels lloguers, fent que l'índex de referència "tingui en compte la renda disponible a les llars, en especial els col·lectius que perceben sous més baixos" o que tant el lloguer de temporada com el d'habitacions no siguin una fórmula "per eludir" la llei.
A més, CCOO insisteix en què cal gravar més els habitatges buits, que s'han d'impulsar polítiques decidides per assegurar l'accés dels joves a l'habitatge i que cal generar "més parc públic". Entre d'altres, fent que les administracions incrementin el pressupost destinat a habitatge i que aquell de protecció oficial (HPO) tingui "caràcter indefinit".
En aquesta línia, Belén López també subratlla que cal crear un parc públic d'habitatge de lloguer per als treballadors de zones turístiques, "on els preus elevats tensen el mercat", que cal regular més i impulsar noves moratòries al lloguer turístic i "aportar una solució definitiva al problema dels desnonaments" per evitar que famílies vulnerables es quedin al carrer.
Per últim, la secretària general també es fa seva la proposta que ara fa uns mesos va llançar el sindicat a nivell estatal, reclamant crear un Fons d'Inversió per a l'Habitatge Assequible (FIVA) "que serveixi per canalitzar tant la inversió pública com capitals privats sense ànim especulatiu i impulsar habitatges socials amb lloguers assequibles".
L'estudi de l'habitatge a Girona fet per la Fundació Cipriano García és el primer que CCOO ha fet a Catalunya. En els propers mesos, segons ha concretat Galí, l'entitat anirà desplegant també aquesta panoràmica a la resta de territoris i demarcacions.