Societat
Àngels Morales
Gerenta de l’Hospital Josep Trueta de Girona i de l’Institut d’Assistència Sanitària
“Hi ha superespecialització en la medicina, i farem un salt endavant”
“Per la dimensió i els espais de reserva, el nou hospital ens permetrà arribar a un nivell de resolució assistencial del 95%”
“És bo debatre sobre el millor model en projectes tan importants. Tot i que hauríem preferit tenir-lo abans, s’ha enfortit i avança”
Millorarà molt el que tenim ara, amb les necessitats actuals, com ara l’assistència més humanitzada
Des del juliol de l’any passat, Àngels Morales i Lozano (Girona, 1967) és la gerenta de l’hospital Josep Trueta de Girona i de l’Institut d’Assistència Sanitària. Morales, llicenciada en medicina i cirurgia per la UAB i màster en economia de la salut i gestió sanitària per la UB, va ser directora del Trueta (2008-2013) i va contribuir al desenvolupament de la Facultat de Medicina de la UdG, que va néixer el 2008. Antiga directora assistencial de la Fundació Salut Empordà (FEE), Morales coneix bé la regió sanitària i atén aquest diari dijous, en un descans del segon Congrés de Gestió Clínica i Sanitària de Sitges.
Què representa la construcció no només d’un hospital sinó de tot un campus, amb facultats universitàries, edificis per a la recerca i espai per a empreses?
Per a mi, professionalment, i per a tots els professionals de la salut de Girona ciutat que veuen aquest futur, ha de ser un pal de paller de tota l’assistència sanitària de la regió. És un repte majúscul, per la potencialitat que representarà. Un punt de trobada de la universitat, la innovació, la docència i l’assistència... Això què vol dir? Estar tots junts és una font de riquesa econòmica, perquè genera molta activitat, i l’activitat genera llocs de treball qualificats i genera coneixement en la docència, la recerca i la innovació. I això genera més activitat, noves coses, nous projectes, que generis projectes professionals per a la gent que tens treballant aquí, permet atreure més professionals i fidelitzar els professionals que tens aquí. Permet fer un salt endavant en un moment en què la medicina està molt superespecialitzada i encara hi estarà més. I això, sense haver de marxar de Girona. És un projecte impressionant.
No hi ha precedents a Catalunya?
D’aquesta dimensió, no. Tal com defineix el pla funcional, el campus atendrà 300.000 habitants de proximitat i més de 800.000 de la regió. Quan tens aquests pacients, pots créixer en coneixement, formar professionals, fidelitzar-los i que es quedin.
El projecte exposa que el futur hospital tindrà un 73% d’espai assistencial més respecte a la superfície dels actuals Trueta i Santa Caterina, amb 791 llits d’hospitalització i 136 boxs d’urgències, entre altres xifres. Això és un salt de qualitat?
Des del punt de vista assistencial, el Trueta està fet l’any 1956, és a dir, d’aquí a dos anys en farà 70. Està fet com es feien abans: la medicina era diferent i els hospitals, també. El Santa Caterina [a Salt] és de fa vint anys i ja és més recent i més adaptat a la medicina. Ara estan separats per tres quilòmetres i cal enfortir-se en un únic hospital.
Serà considerat un hospital de màxima complexitat?
Per la dimensió i els espais de reserva, el nou hospital ens permetrà arribar a un nivell de resolució assistencial del 95%. Només un percentatge petit, com ara els trasplantaments, s’hauran de fer a fora. Millorarà molt el que tenim ara, amb les necessitats actuals, com ara l’assistència més humanitzada.
El gerent de la regió sanitària, Jaume Heredia, reconeixia fa uns dies [el 24 d’octubre] que el procés del campus s’ha demorat, entre altres raons, perquè no hi havia consens sobre l’emplaçament. Com ha vist la discussió que hi va haver en el passat entre Girona i Salt?
Crec que de vegades, quan parlem de projectes tan importants, és bo tenir el debat sobre el millor model. Si havia de ser un hospital o dos, tot aquest debat ha fet que el projecte trigui i, és clar, hauríem preferit tenir-lo abans. Però el projecte s’ha enfortit i ha de tirar endavant. Ara hi ha el concurs per fer els edificis i s’estan materialitzant els passos, després de tota la
reflexió.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.