Política

Alemanya

Més memòria que crítica

Angela Merkel publica un monumental llibre autobiogràfic que va des dels aspectes privats fins als seus setze anys al poder

L’obra de l’excancellera recull la història de la noia de l’Alemanya comunista que va esdevenir la dona més poderosa d’Europa

Quan el 8 de desem­bre del 2021 va dei­xar la can­ce­lle­ria ale­ma­nya, després de 5.860 dies com a cap de govern del país més poderós de la Unió Euro­pea (UE), Angela Merkel ja havia dei­xat clar que no volia cap altre càrrec polític. La seva única aspi­ració era escriure les seves memòries, tant la part cor­res­po­nent a la seva infància i joven­tut a l’Ale­ma­nya comu­nista com tot allò que va envol­tar la seva car­rera política. Recorre des de la seva vida a Tem­plin, la ciu­tat de províncies on va viure, fins a Berlín, el cen­tre del poder ale­many, a més de totes les cime­res bila­te­rals i mul­ti­la­te­rals que va com­par­tir amb els líders, prin­ci­pal­ment mas­cu­lins, d’arreu del món.

La llista dels bons i dels dolents era clara: Barack Obama era el gran pre­fe­rit pel que fa al càsting de les figu­res posi­ti­ves; a Vladímir Putin i Donald Trump els cor­res­po­nia l’altre cantó de la meda­lla. Per escriure el seu lli­bre, ha dis­po­sat no només de la seva memòria, sinó també de la per­sona que l’ha acom­pa­nyada des del 1992, quan va esde­ve­nir per pri­mer cop minis­tra del patri­arca Hel­mut Kohl. Beate Bau­mann és aquesta per­sona de con­fiança, asses­sora i pot­ser millor amiga de Merkel.

D’aques­tes dues dones, totes dues amants de la dis­creció i de la pre­cisió, no se’n podia espe­rar un lli­bre de memòries estri­dent a l’estil de l’ex pre­mier britànic Boris John­son, que asse­gura que volia “envair” els Països Bai­xos per segres­tar vacu­nes anti­co­vid. Tam­poc que entrés a sac con­tra Putin ni con­tra el seguit d’ene­mics interns, com l’actual cap dels con­ser­va­dors ale­manys, Fri­e­drich Merz, que van inten­tar atu­rar el seu ascens al poder.

Merkel, que va esde­ve­nir cap de la CDU en ple escàndol pel finançament irre­gu­lar en temps de Kohl, no explica res de nou d’aquest escàndol. “Tot el que hi ha, es pot lle­gir en una bona versió de la Viquipèdia”, es quei­xava Step­han Lamby, peri­o­dista i docu­men­ta­lista ale­many, autor d’una sèrie de repor­tat­ges icònics sobre els rere­fons del poder. De Putin, n’explica unes quan­tes anècdo­tes que ja eren cone­gu­des, com ara la del gos que li va tirar al damunt en una visita al Krem­lin, segu­ra­ment cons­ci­ent del pànic que li fan aques­tes bèsties. No fa autocrítica ni es demana per què va dei­xar fer la seva a l’amo del Krem­lin, o per què ni va inten­tar reta­llar la dependència ale­ma­nya del gas rus. Jus­ti­fica la decisió seva de no donar suport a l’ingrés d’Ucraïna a l’OTAN en la cimera del 2008 al·ludint al fet que amb això es va poder gua­nyar temps i dei­xar que el país es dotés d’un exèrcit més ben pre­pa­rat per defen­sar-se.

Defensa el seu lle­gat, amb alguns petits reco­nei­xe­ments de culpa o errors. Posa l’accent en la seva decisió de man­te­nir les fron­te­res ober­tes als refu­gi­ats el 2015, mal­grat l’opo­sició del seu mateix par­tit. Admet que aque­lla decisió va nodrir el dis­curs xenòfob d’una ultra­dreta que ales­ho­res encara tenia molt poca força i que dos anys després va obte­nir per pri­mer cop escons al Par­la­ment.

Són 750 pàgines que literària­ment tam­poc no apor­ten gran cosa, perquè ni Bau­mann ni Merkel són escrip­to­res. Pot­ser en aquest punt algú es demana si no hau­ria estat millor encar­re­gar-ne l’edició a pro­fes­si­o­nals d’aquest gènere.

El cas és que el lli­bre, Frei­heit (‘lli­ber­tat’), va arri­bar ahir a les lli­bre­ries ale­ma­nyes amb un fort rebom­bori mediàtic, després d’uns quants avançaments edi­to­ri­als en mit­jans de referència ale­manys i inter­na­ci­o­nals, a més d’entre­vis­tes exclu­si­ves repar­ti­des pels vint països on ahir es posava a la venda. A l’Estat espa­nyol, ho fa a través de l’edi­to­rial RBA de Bar­ce­lona.

Quin sen­tit té lle­gir-se 750 pàgines d’unes memòries que no tre­uen a la llum ni escàndols ni secrets pri­vats? Doncs pre­ci­sa­ment això: l’opor­tu­ni­tat de recórrer la història recent d’Ale­ma­nya i d’Europa, de la cai­guda del Mur ençà, des de la pers­pec­tiva d’una dona que va domi­nar totes les esfe­res del poder. Una dona a qui no es conei­xen men­ti­des ni cor­rupció. També això la dife­ren­cia de la majo­ria dels líders mas­cu­lins que l’acom­pa­nya­ven en les fotos de família.

Fora d’Ale­ma­nya, aporta detalls biogràfics que segu­ra­ment no coneix el gran públic. Al seu país, però, domina el qüesti­o­na­ment del seu relat, i no per la falta d’autocrítica res­pecte a Putin, la guerra a Ucraïna i l’aus­te­ri­tat que va impo­sar a Europa i dins la mateixa Ale­ma­nya. El que se li retreu ara és que els seus setze anys al govern van dei­xar una Ale­ma­nya estan­cada, amb unes infra­es­truc­tu­res des­fa­sa­des, un exèrcit incapaç de res­pon­dre als rep­tes actu­als i amb una sani­tat pública i un sis­tema edu­ca­tiu anti­quats.

El 8 de desem­bre del 2021 va dei­xar la can­ce­lle­ria en mans del soci­al­demòcrata Olaf Scholz, al cap­da­vant d’una coa­lició amb verds i libe­rals que s’ha enfon­sat en tres anys. L’extrema dreta que­darà com a segona força en les elec­ci­ons gene­rals anti­ci­pa­des del 23 de febrer. Pro­ba­ble­ment el seu bloc con­ser­va­dor recu­pe­rarà el poder. Però serà amb Merz com a can­ce­ller, l’ene­mic intern que Merkel va arra­co­nar el 2002 per implan­tar una via cen­trista, pràcti­ca­ment extin­gida a Ale­ma­nya en només tres anys.

‘Llibertat’ (‘Freiheit’)
Autores: Angela Merkel, Beate Baumann
Editorial: RBA (2024)
Traductors: Rebeca Bouvier Ballester, Christian Martí-Menzel
Pàgines: 836


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.