Política

orient mitjà

Israel i la milícia libanesa Hezbol·là aposten per la treva al Líban

La treva arriba al Líban. El pri­mer minis­tre isra­elià, Ben­ja­min Neta­nyahu, va con­fir­mar anit que les auto­ri­tats isra­e­li­a­nes farien bona la pro­posta d’alto el foc pro­po­sada pels EUA, prèvia­ment accep­tada per la milícia liba­nesa Hez­bol·là. S’espera que el ces­sa­ment de les hos­ti­li­tats entre Israel i Hez­bol·là entri supo­sa­da­ment en vigor durant el dia d’avui després de tretze mesos d’inter­canvi de foc i de vuit set­ma­nes exac­tes d’invasió ter­res­tre per part de les tro­pes hebrees con­tra el sud libanès. Però la pau no està garan­tida; ara, comença el temps de les des­con­fi­an­ces mútues

Segons l’acord, tant Hez­bol·là com els sol­dats isra­e­li­ans han d’aban­do­nar el sud del Líban durant els pròxims 60 dies. Alhora, milers de sol­dats de l’exèrcit regu­lar del Líban s’han de des­ple­gar a la zona per acon­se­guir el con­trol del ter­ri­tori. Però l’acord podria donar lloc a ambigüitats i con­fu­si­ons sobre qui ha d’aban­do­nar la zona pri­mer i això podria reac­ti­var la guerra.

La part clau de la treva no es troba en l’inte­rior de l’alto el foc en si, sinó en un acord paral·lel entre Israel i els Estats Units. La Casa Blanca pos­si­bi­lita a l’exèrcit hebreu ata­car el Líban si per­cep que Hez­bol·là es rearma a la fron­tera. Abans, això sí, Tel-Aviv ha de con­sul­tar l’atac a Was­hing­ton.

Si la treva s’acaba apli­cant, el silenci de les armes per damunt de la fron­tera donarà espai a la lluita de nar­ra­ti­ves. Israel i Hez­bol·là mira­ran d’argu­men­tar per què sur­ten gua­nya­dors –o, si més no, perquè no en sur­ten per­de­dors–. Les tro­pes isra­e­li­a­nes han acon­se­guit des­plaçar Hez­bol·là de la fron­tera, que era l’objec­tiu ini­cial de Tel-Aviv per poder retor­nar dese­nes de milers d’isra­e­li­ans a les seves cases. Però el govern de Ben­ja­min Neta­nyahu, enva­len­tit a finals de setem­bre per l’eli­mi­nació de Has­san Nas­ral·là –líder de la milícia durant tres dècades–, va arri­bar a men­ci­o­nar que el nou objec­tiu de la guerra era des­truir les capa­ci­tats de Hez­bol·là com­ple­ta­ment. La capa­ci­tat recent de la milícia de llançar pro­jec­tils con­tra Tel-Aviv i con­tra Ash­dod, a 150 quilòmetres de la fron­tera, demos­tra que això no s’ha acon­se­guit.

L’orga­nit­zació liba­nesa té difícil defen­sar una victòria. La guerra ha impli­cat la mort de més de 3.000 per­so­nes al Líban, el des­plaçament de més d’un milió de resi­dents, la des­trucció de més de 100.000 habi­tat­ges i esce­nes humi­li­ants per a Hez­bol·là –com quan els homes del par­tit cor­rien porta per porta per dema­nar als veïns que fugis­sin de les seves zones de influència, atès que es veien incapaços de defen­sar-los–. Tot i així, la milícia argu­men­tarà que els seus homes han estat capaços de limi­tar la invasió ter­res­tre i que Neta­nyahu ha rebut crítiques a Israel per arri­bar a un acord de treva.

L’alto el foc arriba entre bom­bar­de­jos inten­sos que indi­quen que les parts impli­ca­des con­ti­nuen tenint ànim de ven­jança. La guerra, tot ho sem­bla indi­car, tor­narà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.