Política

europa

Els serveis d’intel·ligència alemanys alerten d’interferències en eleccions

La BfV alerta que aquestes operacions tenen per objectiu “influir en secret en els responsables de la presa de decisions i en els funcionaris d’altres Estats”

L’Oficina per a la Protecció de la Constitució d’Alemanya (BfV, per les seves sigles alemanyes), els serveis d’intel·ligència del ministeri alemany de l’Interior, ha alertat aquest divendres davant possibles operacions a càrrec de països estrangers destinades a influir en les eleccions generals del pròxim 23 de febrer.

“Les accions de desinformació i desacreditació i els ciberatacs, tant d’espionatge com de sabotatge” són possibles en el marc de la convocatòria electoral, segons ha informat la BfV en la seva pàgina web.

“Les il·legítimes activitats d’influència són un camp d’actuació clàssic dels serveis d’intel·ligència estrangers”, ha explicat la BfV en un article sobre el “perill sobre les eleccions generals per influència estrangera no autoritzada”.

Segons ha recordat la BfV, aquestes operacions tenen per objectiu “influir en els responsables de la presa de decisions i en els funcionaris d’altres Estats en secret”, però “també en el lliure procés de formació d’opinió i de presa de decisions”, una cosa per la qual la pròxima campanya electoral alemanya podria ser objecte d’activitats d’influència.

L’article de la BfV ha situat el seu avís sobre les eleccions en el context de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna, un conflicte en el qual Moscou té “el major i més obvi interès” a voler influir en uns comicis que afecten el futur polític d’Alemanya, el país europeu que més suport militar ha prestat a Kíiv.

Les operacions de desinformació i propaganda i la resta d’accions d’influència que esmenta la BfV pretenen, entre altres coses, tenir un impacte negatiu en la confiança de la població sobre l’estabilitat, la integritat de les institucions i els mecanismes indirectes dels Estats constitucionals, segons la BfV.

Quant a potencials activitats de sabotatge, la BfV recorda que des de 2022 la situació de perill a Alemanya i Europa s’ha agreujat. “Atès que unes eleccions generals estan en el focus del debat públic, un actor estranger també podria considerar activitats de sabotatge”, ha assenyalat en una nota la BfV, on també s’ha recordat que els ciberatacs i l’ús d’intel·ligència artificial suposen també una amenaça rellevant.

“Els ciberatacs també serveixen per a influenciar” perquè consisteixen a “robar, manipular i publicar informacions” de les víctimes, mentre que la intel·ligència artificial pot tenir un ús a l’hora de crear informacions falses a través dels continguts coneguts com a ‘deepfakes’, que poden donar-se en continguts de vídeo o d’àudio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.