Política

Guerra a Europa

L’OTAN acorda actuar ” contra les accions “hostils” de Rússia

Els ministres d’Exteriors de l’Aliança Atlàntica decideixen adoptar “mesures proactives” per fer front als sabotatges o atacs cibernètics de Moscou

El secretari general de l’organització, Mark Rutte, ha alertat que aquests “atacs” han anat en augment i desestabilitzen els aliats

Els països de l’OTAN han acordat aquest dimecres a Brussel·les una sèrie de “mesures proactives” per fer front a “les activitats hostils” de Rússia contra els aliats, com sabotatges o atacs “cibernètics”.

Així ho ha anunciat el nou secretari general de l’Aliança Atlàntica, Mark Rutte, en una roda de premsa al final de la reunió de dos dies que han celebrat els ministres d’Exteriors de l’organització.

L’ex-primer ministre neerlandès ha explicat que a la sessió d’avui, els ministres han abordat “la creixent campanya d’accions hostils” de Rússia als països membres i la seva posició “cada vegada més agressiva”. “Tant Rússia com la Xina han intentat desestabilitzar els nostres països i dividir les nostres societats amb actes de sabotatge, ciberatacs i xantatge energètic”, ha assegurat Rutte. Segons ell, hi ha hagut “un fort augment d’aquests atacs” i l’OTAN ha d’exigir “responsabilitats als seus autors”.

En aquest sentit, ha explicat que els aliats han adoptat avui mesures com intercanviar més informació d’intel·ligència, realitzar més exercicis, millorar la protecció d’infraestructures crítiques i també la ciberdefensa.

A més, els ministres han decidit emprendre una actuació “més dura” davant “la flota russa a l’ombra de vaixells exportadors de petroli”. Rutte ha comentat que l’OTAN col·laborarà “estretament” en aquest àmbit amb al Unió Europea (UE), que al seu quinzè paquet de sancions contra Rússia per la invasió d’Ucraïna, contempla més accions contra els vaixells que eludeixen les sancions al comerç de petroli rus.

Els ministres d’Exteriors de l’Aliança també han declarat en aquesta reunió que el lliurament de defenses aèries a Ucraïna és “prioritària”. Kíiv ha demanat fins a dinou sistemes addicionals per defensar la seva infraestructura energètica enfront dels bombardejos russos.

Rutte ha subratllat que els aliats han de donar a Ucraïna “el suport suficient per canviar la trajectòria del conflicte” i garantir que, arribat el moment, Kíiv pugui negociar des d’“una posició més forta que li permeti “prendre les decisions que necessiti sobre el seu futur”.

Incident al Báltic

La ministra alemanya d’Afers Estrangers, Annalena Baerbock, ha subratllat aquest dimecres, en declaracions al marge de la reunió de l’OTAN, que el manteniment de la pau requereix “una major cooperació contra els atacs híbrids contra l’ordre de pau europeu, especialment a la regió del mar Bàltic”.

“Es tracta de cables malmesos, que en realitat no es trenquen així com així. Es tracta de canals GPS interferits, es tracta de petroliers que eludeixen il·legalment sancions imposades. Es tracta d’incidents en els quals helicòpters que venen d’Alemanya són tirotejats de sobte des d’aquests petroliers”, ha comentat Baerbock en referir-se a les amenaces híbrides a les que fan front els aliats.

Segons mitjans alemanys, aquest comentari de la ministra faria referència a un incident en què la tripulació d’un vaixell rus ha disparat munició de senyalització contra un helicòpter de les Forces Armades alemanyes que feia una missió de reconeixement.

A la roda de premsa ordinària del seu departament, el portaveu alemany de Defensa, Michael Stempfle, ha declinat comentar aquest incident concret, però ha reconegut que a vegades es produeixen “infraccions de les normes de la mar o a l’espai aeri”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.