Empreses

L’hotel de llocs web Cdmon millora el servei d’habitacions

L’empresa de dominis i allotjament canvia la proposta de valor aprofitant el ‘boom’ de les dades i ara oferirà intel·ligència i seguretat

Després de vint anys de compromís amb el territori, la firma del Maresme aborda la internacionalització mirant cap a l’Àsia

Cdmon oferirà eines perquè els clients sentin que tenen un petit científic de dades al seu servei

Una de les pri­me­res empre­ses de domi­nis i allot­ja­ment de llocs web a Cata­lu­nya i Espa­nya, Cdmon, ha fet evo­lu­ci­o­nar la seva pro­posta de valor per cen­trar-la en les dades, amb noves eines amb les quals els cli­ents de la seva pla­ta­forma poden, d’una banda, trans­for­mar-les en infor­mació valu­osa per als seus nego­cis i, de l’altra, pro­te­gir-les dels cibe­ra­tacs. “Fins ara hem estat un hotel que llo­gava habi­ta­ci­ons i ara aspi­rem a ser un banc que vet­lli per les dades dels cli­ents”, afirma Jaume Palau, fun­da­dor i direc­tor gene­ral de la firma. En paral·lel, l’empresa tre­ba­lla per adap­tar la tec­no­lo­gia i els equips per inter­na­ci­o­na­lit­zar-se i apro­fi­tar les eco­no­mies d’escala per ren­di­bi­lit­zar la pla­ta­forma, amb la mirada posada, en un pri­mer moment, a l’Àsia.

El cop de timó estratègic té lloc després de més de vint anys d’història –Jaume Palau va mun­tar l’empresa amb el seu germà Marc el 2002 a Mal­grat de Mar–. En dues dècades, la digi­ta­lit­zació ha can­viat la soci­e­tat i la manera com es rela­ci­o­nen les per­so­nes. “Quan vam començar, un gest tan sim­ple com cri­dar un lam­pista perquè vingués a casa encara s’havia de fer per telèfon; el paga­ment, en metàl·lic, i la fac­tura, en paper. L’altre dia vaig neces­si­tar un elec­tri­cista i el vaig con­trac­tar per inter­net, em va pas­sar un pres­su­post digi­tal i el vaig pagar amb tar­geta men­tre m’expli­cava que dis­posa d’un pro­grama que li fa automàtica­ment la comp­ta­bi­li­tat i que té un ges­tor vir­tual que s’encar­rega de la relació amb els cli­ents i proveïdors”, diu Jaume Palau. Ara les empre­ses i les per­so­nes són molt més cons­ci­ents dels bene­fi­cis que els aporta la digi­ta­lit­zació i tenen més clar què volen.

Núvol o ser­vi­dors?

El cas és que l’extensió i pene­tració del món digi­tal ha fet neces­sari desen­vo­lu­par infra­es­truc­tu­res per supor­tar el crei­xe­ment expo­nen­cial del volum de dades, i el pro­ducte estre­lla ha estat el núvol, l’ús del qual s’ha dis­pa­rat impul­sat per grans tec­nològiques com ara Azure, Ama­zon i Goo­gle. En aquest con­text, Cdmon, que dis­posa d’infra­es­truc­tura pròpia –els tra­di­ci­o­nals ser­vi­dors–, va veure com alguns usu­a­ris migra­ven al núvol, seguint els con­sells dels desen­vo­lu­pa­dors, per fle­xi­bi­li­tat o, sim­ple­ment, “per moda”. “Ara estan tor­nant perquè veuen que paguen molt més, fins a vuit cops més que amb nosal­tres, sovint per uns ser­veis que no neces­si­ten”, subrat­lla el direc­tor gene­ral de la com­pa­nyia.

També està pas­sant que els usu­a­ris volen tenir més con­trol de les seves dades, que ara estan en mans de grans empre­ses i no se sap ben bé on. “La nos­tra pro­posta de valor és que recu­pe­rin el con­trol de les dades, que ara estan bene­fi­ci­ant les empre­ses proveïdores d’aquest ser­vei, però no els usu­a­ris”, afirma. En aquest sen­tit, Cdmon ha començat a desen­vo­lu­par dife­rents eines que pro­por­ci­o­na­ran infor­mació sobre el trànsit del lloc web, sense neces­si­tat d’anar a Goo­gle Analy­tics, o sobre el ren­di­ment del pro­gra­mari (pro­fi­ling en anglès) per saber quina part del lloc web con­su­meix més temps d’exe­cució o recur­sos del sis­tema. També, eines rela­ci­o­na­des amb la segu­re­tat: que ana­lit­zin els intents d’atac o les vul­ne­ra­ci­ons que es puguin pro­duir. “Sabem que això pot sig­ni­fi­car una allau d’infor­mació no sem­pre útil i volem apli­car una capa d’intel·ligència, que dosi­fi­qui la infor­mació, i que pro­por­ci­oni la que neces­si­tis en cada moment; serà com si tin­gues­sin un petit científic de dades tre­ba­llant per a ells per poder pren­dre deci­si­ons for­ma­des, sòlides i no basa­des en sen­sa­ci­ons o intuïcions”, explica Marc Palau, direc­tor tec­nològic de la com­pa­nyia.

La idea és poder ofe­rir una part d’aquests nous ser­veis inte­grat en el paquet bàsic que pro­por­ci­o­nen als seus cli­ents, i una altra part, de paga­ment, que per­metrà acce­dir a més pro­duc­tes.

Però les dades no només són valu­o­ses, també són sen­si­bles, i la regu­lació sobre la seva pro­tecció és cada dia més exi­gent. En aquest sen­tit, recu­pe­rar el con­trol de les dades per part de les empre­ses és també una qüestió de res­pon­sa­bi­li­tat davant la llei.

Aquesta és la carta que vol jugar la nova Cdmon a par­tir d’ara, en un moment en què la com­pa­nyia també s’ha mar­cat la fita d’inter­na­ci­o­na­lit­zar-se –cal pen­sar que actu­al­ment un 92% del negoci ve de l’Estat espa­nyol–. Els dar­rers anys, l’empresa ha des­ti­nat el 80% dels bene­fi­cis als nous desen­vo­lu­pa­ments i a pre­pa­rar els equips de tre­ball, i vol ren­di­bi­lit­zar-los: “Amb tot el que hem desen­vo­lu­pat, podríem estar donant ser­vei a deu vega­des més cli­ents”, diu Marc Palau. Els ger­mans Palau són cons­ci­ents que l’entorn regu­lat i ètic que hi ha a Europa per desen­vo­lu­par el seu negoci no sem­pre es dona en altres parts del món, però ente­nen que la inter­na­ci­o­na­lit­zació no és una opció, és l’únic camí pos­si­ble.

Cdmon
La companyia preveu arribar als 10 milions d’euros i als 70.000 clients el 2025. És una de les tres empreses que lideren el sector a Catalunya.
8,5
milions d’euros de facturació
85
treballadors
2002
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.