Economia

economia

Protesta per terra i mar a Blanes en contra de la limitació de pesca

Desenes de veïns de Blanes han sortit aquest migdia al passeig de Mar a donar suport als pescadors, en el segon dia d’aturada del sector per protestar per les restriccions que els vol imposar la Comissió Europea. Una vaga que ja s’ha començat aquest matí a notar a les peixateries.

Els pescadors han sortit amb les barques a la badia de Blanes a fer sonar les seves botzines, acompanyats d’embarcacions d’altres sectors, mentre al passeig els veïns aplaudien i feien sonar xiulets.

Al final de l’acte, que ha durat una mitja hora, els pescadors han encès bengales i s’ha llegit un manifest.

El manifest

La pescadora Iris Triola ha estat l’encarregada de llegir el manifest Volem menjar peix de la nostra costa, peix de llotja, peix sostenible, en què es subratllava que si s’aproven les mesures que proposa la Comissió Europa podria suposar “l’extinció de la flota pesquera del Mediterrani, posant en risc la sobirania alimentària de tots”.

En el text, els pescadors afirmen que “assegurar que el peix de llotja és sostenible” és el seu “principal objectiu” i recorden que “més enllà de les normes” han pres mesures com “designar reserves marines”, usar tècniques de pesca “més selectives” i que han participat en diferents projectes científics.

Deixen clar que una de les mesures que proposa la CE, reduir un 79% els dies de pesca de la flota d’arrossegament, cosa que els suposa poder treballar només 27 dies a l’any , els aboca a la desaparició: “Cap empresa pot sobreviure treballant només 27 dies a l’any.” A més, avisen que no només desapareixerà el sector primari sinó que també “quedarà afectat tot el ventall d’empreses i persones vinculades al sector: pescadors, confraries, majoristes, minoristes, restauradors, transportistes, fabricants i tot el sector turístic vinculat”.

Veïns preocupats

Els veïns que s’han acostat a donar suport al sector han reclamat que “es deixi treballar en pau” els pescadors i han carregat contra les polítiques que “maten” el sector, segons recull l’agència ACN.

“Per què no poden sortir a pescar ara, com han fet tota la vida?”, es preguntava la Rosa Elías, que es dedica a la pagesia i que ara creu que cal donar suport a un sector que, recorda, se’l va declarar essencial durant la pandèmia. Elías també es mostrava “preocupada” perquè habitualment compra a la peixateria del seu barri de Blanes i consumeix producte que sap que “està pescat el mateix dia”. “Ara en canvi, haurem de menjar peix que no sabem d’on ve ni com l’han pescat”, lamentava.

Com ella, la Carme Vendrell demanava que es tiri enrere aquesta “ximpleria” de la Comissió Europea i es deixi “treballar en pau” els pescadors. “Fa molta ràbia i es veu que volen que la gent no treballi”, assenyalava.

Entre els veïns hi havia també representants de diversos sectors de la ciutat així com l’alcalde, Jordi Hernández, i diversos regidors del consistori. “Em sap greu com a veí i com alcalde. Ja no és només un problema econòmic, és matar una tradició. La costa catalana no s’entendria sense els ports pesquers”, ha assenyalat Hernández.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.