Política

Alemanya busca remeis per a un tauler esquerdat

L’empenta dels extremismes complica la governabilitat en un país obsessionat per l’estabilitat

Tot fa pensar en una gran coalició entre la dreta moderada i els socialdemòcrates, com amb Merkel

L’enfonsament del tripartit deixarà la potència europea en un compàs d’espera durant mesos La ultradreta ensenya les ungles des de la segona posició en els sondejos, malgrat el seu aïllament
El conservador Merz és el favorit en les eleccions previstes per al febrer, però necessitarà aliats Els partits alemanys han aprofitat el canvi de règim a Síria per fixar posicions en matèria d’immigració i asil

El 6 de novem­bre pas­sat, el dia que es va enfon­sar defi­ni­ti­va­ment el tri­par­tit d’Olaf Scholz, a molts ale­manys els va venir al cap la sel­fie que tres anys i un mes abans, el setem­bre del 2021, s’havien fet els aspi­rants a esde­ve­nir els socis petits del pro­ba­ble nou can­ce­ller soci­al­demòcrata: hi apa­rei­xien els dos líders d’Els Verds, Anna­lena Baer­bock i Robert Habeck, amb els libe­rals Chris­tian Lind­ner i Volker Wis­sing. Feia una set­mana de la victòria elec­to­ral del Par­tit Soci­al­demòcrata de Scholz davant el bloc con­ser­va­dor. Scholz, que havia estat minis­tre de Finan­ces en la dar­rera coa­lició d’Angela Merkel, s’havia impo­sat per un avan­tatge mínim.

No havien ni començat les pri­me­res ron­des de temp­teig entre els diver­sos par­tits a la recerca d’ali­an­ces. Però els dos poten­ci­als socis que neces­si­tava Scholz van tirar pel dret: s’havien tro­bat de nit sense avi­sar ningú. Per dei­xar-ne constància, es van fer una sel­fie, com si fos­sin un grup d’amics que havien sor­tit a sopar. Expres­sa­ven, així, la volun­tat de superar els reco­ne­guts abis­mes ideològics entre dos par­tits que estan als antípodes, però amb experiència de govern en dife­rents cons­tel·laci­ons polítiques al llarg de la història de la República Fede­ral d’Ale­ma­nya (RFA), un país on gover­nar implica gai­rebé sem­pre com­par­tir el poder.

Un mes i mig després, el 8 de desem­bre d’aquell 2021, Scholz era ele­git nou can­ce­ller al Par­la­ment. Els verds Habeck i Baer­bock serien els seus minis­tres d’Eco­no­mia i d’Afers Estran­gers, men­tre que Lind­ner es que­dava Finan­ces i a Wis­sing se li donava Trans­ports. Havia estat una nego­ci­ació més curta que d’altres en temps de Merkel. Ale­ma­nya estre­nava un tri­par­tit inèdit a escala de govern fede­ral.

Que aquesta aliança, ano­me­nada “semàfor” (o Ampel, en ale­many), pels colors iden­ti­fi­ca­tius amb els par­tits, no hagi aguan­tat ni tres anys es veia venir des de feia mesos. La des­ti­tució de Lind­ner com a minis­tre, el 6 de novem­bre pas­sat, va ser el cer­ti­fi­cat de defunció del “semàfor” de Scholz.

L’encara can­ce­ller va que­dar al cap­da­vant d’un govern en mino­ria amb Els Verds, va pac­tar amb el bloc con­ser­va­dor el full de ruta per anar a noves elec­ci­ons i es va sot­me­tre a una moció de con­fiança amb el propòsit de per­dre-la. Havia obert la via a les elec­ci­ons anti­ci­pa­des, tal com pre­veu l’arti­cle 68 de la Cons­ti­tució ale­ma­nya.

Pre­vi­si­ble­ment, els comi­cis se cele­bra­ran el 23 de febrer, la qual cosa vol dir que la cam­pa­nya serà curta, amb les fes­tes de Nadal pel mig. L’eix de la cam­pa­nya serà la con­fron­tació entre Merz i Scholz, que busca una ree­lecció apa­rent­ment invi­a­ble, ja que els son­de­jos el col·loquen en un 17% d’intenció de vot. La pri­mera posició la té el líder del bloc con­ser­va­dor, Fri­e­drich Merz, amb un 33%. El segon lloc, amb un 18%, l’ocupa Alter­na­tiva per a Ale­ma­nya (AfD), un par­tit ultra­dretà aïllat a escala ale­ma­nya i per la resta de l’extrema dreta euro­pea pel seu radi­ca­lisme.

A Els Verds no sem­bla aju­dar-los haver-se com­por­tat com un soci lle­ial. Pesa sobre la seva cre­di­bi­li­tat el qua­li­fi­ca­tiu de “pit­jor minis­tre d’Eco­no­mia de la història” que dedica Merz a Habeck, a qui s’iden­ti­fica amb l’actual recessió ale­ma­nya. I els libe­rals, els socis des­lle­ials, estan a la corda fluixa del 5%, el mínim per obte­nir escons.

Tant per al can­di­dat con­ser­va­dor Merz, com per a la líder d’AfD, Alice Wei­del, aque­lla coa­lició de Scholz amb dos socis antagònics va néixer morta. No podia fun­ci­o­nar, menys encara amb un Scholz sense dots de lide­ratge, segons Merz, i sense les capa­ci­tats per tro­bar con­sen­sos que van carac­te­rit­zar Merkel. Val a dir, però, que ni tan sols Merkel no va acon­se­guir lli­gar una aliança amb Els Verds i els libe­rals quan ho va inten­tar, el 2017. Ales­ho­res els va dei­xar plan­tats intem­pes­ti­va­ment Lind­ner, el mateix líder libe­ral a qui ara suc­ces­si­ves fil­tra­ci­ons de premsa atri­bu­ei­xen una acció de sabo­tatge sis­temàtic per liqui­dar la coa­lició.

Si hi ha un ros­tre iden­ti­fi­ca­ble com a res­pon­sa­ble de l’enfon­sa­ment del “semàfor” de Scholz és el de Lind­ner. La seva obsessió per la defensa del fre al deute, ins­tru­ment cons­ti­tu­ci­o­nal que limita la des­pesa pública, és el prin­ci­pal ene­mic de la reac­ti­vació econòmica. La crisi energètica pre­ci­pi­tada per la guerra d’Ucraïna en una potència que depe­nia dels sub­mi­nis­tra­ments rus­sos només podia ser con­tro­la­ble amb for­tes inver­si­ons en les ener­gies reno­va­bles, segons Habeck. La con­fron­tació entre els dog­mes libe­rals i les exigències ver­des va ser la cons­tant d’aquesta legis­la­tura liqui­dada pre­ma­tu­ra­ment. La sel­fie del 2021 queda per a l’arxiu gràfic com a símbol d’un fracàs polític.

L’ori­gen de la crisi que viu ara Ale­ma­nya no es pot bus­car en el resul­tat d’aque­lles elec­ci­ons gene­rals del 2021 o en la supo­sada falta de lide­ratge de Scholz. El tau­ler polític ale­many havia que­dat ja tras­bal­sat el 2017, quan AfD va esde­ve­nir el pri­mer par­tit ultra amb escons al Par­la­ment fede­ral, el Bun­des­tag. El rebuig ales­ho­res de Lind­ner a entrar en un tri­par­tit amb Els Verds com a ter­cer soci va forçar la con­ser­va­dora Merkel a recórrer de nou a una coa­lició amb els soci­al­demòcra­tes. Va haver d’inter­ve­nir el pre­si­dent del país, Frank-Wal­ter Stein­me­ier, per convèncer la soci­al­de­mocràcia de no anar a l’opo­sició com era la seva intenció. El resul­tat va ser aque­lla última “gran coa­lició” de Merkel, única opció per tenir una majo­ria esta­ble. Però el dany col·late­ral va ser veure AfD con­ver­tida en pri­mera força de l’opo­sició, fet que li va donar una pan­ta­lla mediàtica sobre­di­men­si­o­nada.

“L’AfD ale­ma­nya no és com altres for­ma­ci­ons de la dreta popu­lista euro­pea més o menys nor­ma­lit­zats. És un par­tit tòxic i amb vin­cles amb el neo­na­zisme que, a més, s’ha radi­ca­lit­zat en comp­tes de mode­rar-se”, explica la politòloga Julia Reusc­hen­bach. El seu objec­tiu és “reben­tar el sis­tema democràtic des de dins”.

Dels seus ini­cis euro­escèptics i anti­res­cat a la zona euro, va pas­sar a un dis­curs xenòfob amb la crisi migratòria del 2015, quan Ale­ma­nya va rebre un milió de refu­gi­ats. Amb la següent crisi, la de la pandèmia, va capi­ta­lit­zar el vot de pro­testa anti­va­cu­nes. En les elec­ci­ons anti­ci­pa­des del febrer, hi con­corre amb Wei­del com a can­di­data a la can­ce­lle­ria, tot i no tenir cap pos­si­bi­li­tat de ser-ho. Entre les seves pro­me­ses, hi ha la sor­tida d’Ale­ma­nya de la UE, el res­ta­bli­ment del marc ale­many, la reti­rada de les san­ci­ons con­tra Rússia i la inter­rupció dels sub­mi­nis­tra­ments a Ucraïna. En matèria migratòria, sus­pen­dre el dret a l’asil i les devo­lu­ci­ons en calent dels nous sol·lici­tants. També pro­posa res­trin­gir l’avor­ta­ment a casos excep­ci­o­nals.

Que un par­tit així pugui atraure el vot d’un 18% dels ciu­ta­dans té a veure, segons un altre politòleg, Hajo Funke, amb el fet que una part d’aquests votants vir­tu­als par­teix de la base que no arri­barà mai al poder. És pura­ment vot de càstig. Això, però, no li treu peri­llo­si­tat, ja que fa val­dre la seva influència sobre l’elec­to­rat, poten­cial o real.

En les dar­re­res elec­ci­ons regi­o­nals a l’est ale­many, AfD va que­dar en pri­mer lloc al land de Turíngia i en segon lloc a Saxònia i a Bran­den­burg. En cap dels tres casos ha acon­se­guit entrar als res­pec­tius governs regi­o­nals perquè la resta de les for­ces polítiques, inclòs el nou popu­lisme dretà de Sahra Wagenk­necht (BSW), han man­tin­gut el talla­foc o cordó sani­tari. Però fins i tot des d’aquesta posició de par­tit aïllat acon­se­gueix mar­car l’agenda política. En els pro­pers comi­cis caldrà veure quin impacte té l’atac al mer­cat de Nadal de Mag­de­burg, per­pe­trat per un ultra­dretà.

Que entre el popu­lisme esquerrà de Sahra Wagenk­necht i AfD vore­ges­sin el 50% dels vots en els comi­cis de l’est ale­many va acti­var les alar­mes res­pecte a l’impacte dels dos extre­mis­mes en un tau­ler par­la­men­tari en crisi. Tots dos par­tits, mal­grat repre­sen­tar dues for­mes dife­rents d’extre­misme, man­te­nen posi­ci­ons sem­blants en relació amb l’ajut a Ucraïna –que rebut­gen perquè s’auto­pro­cla­men “paci­fis­tes”– i també com­par­tei­xen la línia dura res­pecte a l’asil. El nai­xe­ment del BSW com a escissió de l’Esquerra clàssica, que ha que­dat en estat agònic, és la següent dis­torsió peri­llosa del tau­ler polític ale­many.

Scholz, en la seva lluita per reta­llar diferències amb Merz, fa equi­li­bris entre el com­promís ale­many amb Ucraïna i el rebuig a lliu­rar a Kíiv els seus míssils de llarg recor­re­gut Tau­rus. Insis­teix que sub­mi­nis­trar aquests míssils, amb un radi de 500 quilòmetres i capa­ci­tat per arri­bar des d’Ucraïna fins a l’extra­radi de Mos­cou, podria pre­ci­pi­tar una esca­lada bèl·lica. Ale­ma­nya, i, per tant, l’OTAN, esde­vin­dria als ulls del Krem­lin part de la guerra. Dar­rere d’aquests argu­ments, legítims des de la pers­pec­tiva de la mode­ració i el com­promís que diu repre­sen­tar l’encara can­ce­ller, s’hi veu un intent per atreure part del vot extre­mista dels dos par­tits pro­rus­sos, Alter­na­tiva per a Ale­ma­nya i el BSW.

Una estratègia sem­blant, però apli­cada a l’asil, es per­cep en Merz. Del seu bloc con­ser­va­dor han sal­tat des de la cai­guda del règim sirià pro­pos­tes com tan­car les fron­te­res a nous sol·lici­tants d’asil. Més que depor­ta­ci­ons mas­si­ves, plan­te­gen “incen­tius” per afa­vo­rir el retorn volun­tari del milió de siri­ans aco­llits a Ale­ma­nya des de l’esclat de la guerra civil. Es parla de vols xàrter gratuïts i d’un xec per un valor de 1.000 euros per ani­mar-los a tor­nar a casa.

Scholz té també aquí el paper de la mode­ració. Recorda que la situ­ació a Síria és encara ines­ta­ble i ofe­reix que­dar-se a Ale­ma­nya a tots aquells siri­ans degu­da­ment inte­grats en la seva soci­e­tat i mer­cat labo­ral. L’arre­la­ment social, fami­liar o labo­ral és, per al can­ce­ller, un fac­tor a tenir en compte, a més de l’ori­gen.

23-F
Previsiblement
el febrer de l’any que ve se celebraran les eleccions federals a Alemanya, la qual cosa significa que la campanya electoral serà curta, amb les festes de Nadal pel mig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.