Economia

economia

El nombre d’startups a Barcelona s’ha gairebé doblat en set anys

És el resultat de l’estudi ‘La metròpolis de Barcelona. Invertir, treballar i viure, 2024’ de la Cambra de Comerç de Barcelona presentat avui

L’informe també destaca que Barcelona supera Madrid en inversió tecnològica fins als 6.300 milions de dòlars en l’última dècada

El nombre d’startups al Barcelona&Catalonia startup Hub, un projecte de la Generalitat amb l’objectiu de posicionar l’ecosistema de les empreses emergents catalanes a escala mundial, s’ha gairebé doblat en set anys, i arriba a les 2.102 empreses el 2023. Aquesta xifra suposa 80 companyies més de les que hi havia l’any 2022. D’aquestes, el 86,7 % es localitzen a l’àrea metropolitana de Barcelona.Per comarques, on n’hi ha més és el Barcelonès (68 %), seguida del Vallès Occidental (9,8 %), el Baix Llobregat (5,9 %) i el Maresme (3,1 %).

Aquestes xifres són una de les conclusions de l’informe ‘La metròpolis de Barcelona. Invertir, treballar i viure, 2024’, fet per la Cambra de Comerç de Barcelona. A l’estudi també es reflecteix que l’àrea metropolitana de Barcelona va superar Madrid en la captació d’inversió tecnològica entre 2015-2024, fins als 6.300 milions de dòlars. La xifra es va situar per sobre de la dècada anterior (2005-2014), que va ser de 1.000 milions de dòlars. Així, l’àrea metropolitana de Barcelona se situa en 8a posició en captació d’inversió tecnològica a Europa en el període 2015-2024, segons l’State of European Tech 2024, d’Atomico. L’interès dels inversors internacionals se centra en factors com el talent emergent, la consolidació del hub d’emprenedoria a l’àrea metropolitana, la competitivitat en preus en comparació amb altres ciutats europees, la col·laboració publicoprivada i les bones comunicacions internacionals.

L’informe recull més de 80 indicadors, la majoria corresponents a l’any 2023, amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de l’economia metropolitana, una realitat que va més enllà de la ciutat de Barcelona, i transmetre als inversors nacionals i internacionals les oportunitats d’aquest territori.

Pel que fa a l’indicador de la salut, Barcelona és l’única ciutat espanyola que es troba en el rànquing EMEA en captació d’inversió global en salut i n’ocupa la 12a posició (la 9a si ens fixem específicament en el subsector de les tecnologies de la salut). A més, Catalunya se situa en 3a posició, només per sota de Suïssa i els Països Baixos, pel que fa al nombre de publicacions per milió d’habitants sobre teràpies avançades als principals països d’Europa els darrers 10 anys.

En aquest sentit, el vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Jordi Valls, ha advertit que per millorar la competitivitat d’aquesta regió s’ha d’actuar en l’accés a l’habitatge, les infraestructures i la formació, on ha subratllat hi ha una “problema important” de la sortida professional dels estudis de secundària. En concret, l’informe assenyala la importància de fomentar la vocació dels joves pels estudis STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i ajustar millor l’oferta i la demanda de formació al mercat laboral, ja que malgrat que el 48,7 % de la població ocupada a Catalunya té estudis superiors —per sobre del 37,8 % de la UE—, un 22,7 % dels menors de 35 anys estan sobrequalificats per al lloc de treball que ocupen, segons dades del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya.

Pel que fa l’habitatge, segons l’estudi el preu mitjà de compra d’un habitatge al mercat lliure a la regió metropolitana va ser de 3.522€ el metre quadrat el 2023, i el preu mitjà del lloguer es va enfilar als 961 euros de mitjana. En concret el preu de lloguer el 2024 ha augmentat respecte a l’any anterior, sobretot als solars, en un 19,7%.

Singularitats del teixit empresarial

L’any 2023 a l’àrea metropolitana de Barcelona hi havia 110.927 empreses, el 45,3 % del teixit empresarial de Catalunya. D’aquestes empreses, el 78 % estaven ubicades en cinc municipis: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès i Cornellà de Llobregat.

La metròpolis de Barcelona destaca per una forta especialització en empreses del sector de la sanitat i dels serveis socials (gairebé el 60 % de les empreses de tot Catalunya) i de serveis a la producció (el 55 % de tot Catalunya). A més, la dimensió mitjana d’aquestes empreses és més elevada que al conjunt de Catalunya: a l’àrea metropolitana de Barcelona és de 14,7 treballadors/empresa i a Catalunya, de 12,4 treballadors/empresa.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha destacat la importància de l’AMB en el conjunt de l’economia catalana. “L’AMB representa el 55 % del PIB català, cosa que significa que de cada euro generat al país, més de la meitat es produeix aquí. El desenvolupament d’aquesta metròpolis té un impacte en la totalitat del territori”, ha detallat Santacreu. A més, ha assenyalat que, segons l’informe: “l’any 2023 l’àrea metropolitana tenia un nivell de PIB per càpita de gairebé 45.000 euros, un 35 % més alt que el 2015. Aquest creixement supera el registrat pel conjunt de Catalunya en el mateix període (29 %) i s’apropa al de la mitjana de la UE (38 %), la qual cosa és una bona notícia”.

Turisme de negocis 

El 2023 l’aeroport de Barcelona va mantenir per segon any consecutiu el 7è lloc quant a volum de passatgers, una posició que ja ostentava el 2018. Concretament, el nombre de passatgers va ser de 49,9 milions el 2023, segons AENA, una xifra que el 2024 s’ha enfilat fins als 55 milions de passatgers, un rècord històric. Per altra banda, els moviments de passatgers en tren BarcelonaMadrid del conjunt d’operadores va assolir un màxim històric el 2023, amb 13,8 milions de passatgers, molt per sobre dels 8,1 milions del 2019. 

L’èxit dels esdeveniments organitzats per la Fira de Barcelona ha contribuït al bon posicionament de l’àrea metropolitana en turisme de negocis. De fet, Barcelona és l’única destinació que es manté entre les cinc primeres en organització de reunions internacionals des dels darrers 22 anys. Sis esdeveniments de la Fira han superat els 25.000 assistents l’any 2023: MWC i 4YFN (88.500), ISE (58.107), CPHI (53.935), Seafood (34.000) i Smart City Expo (25.300). 

Les bones comunicacions en general han permès que Barcelona se situï com la 6a ciutat en nombre de pernoctacions internacionals a Europa (amb 18,6 milions el 2023), per darrere de Londres, París, Istanbul, Roma i Amsterdam. El motiu del viatge es distribueix entre un 67 % per vacances, un 18 % per motius professionals i un 16 % per motius personals o altres. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.