economia
Els hostalers alt-empordanesos insten a concretar les solucions a la sequera
També reclamen que s’adaptin els serveis públics a l’allargament de la temporada turística en un acte en què premien la Fundació Gala-Salvador Dalí, l’Hotel Duran, l’hostaler Joan Solà, la cuinera Anna Fàbrega, i l’Associació Camí de Mar
El president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà (AHAE), Miquel Gotanegra, ha reclamat que es concretin les solucions per pal·liar el problema de la sequera i que s’adaptin els serveis públics a l’allargament de la temporada turística. Ho ha fet en el seu discurs durant la setena edició de la Nit del Turisme Empordanès, celebrada ahir a la nit a la Casa de Cultura de Llançà i que va reunir prop de 200 persones entre representants del món polític, empresarial i social. L’acte, que ha inclòs un homenatge al bar Boia de Cadaqués, ha premiat aquest any les trajectòries de la Fundació Gala-Salvador Dalí, l’Hotel Duran, l’hostaler Joan Solà, la cuinera Anna Fàbrega, i l’Associació Camí de Mar.
Demandes dels hostalers
Gotanegra ha aprofitat el seu discurs per transmetre a les autoritats –en l’acte hi eren el delegat de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart, i la directora general de Turisme, Cristina Lagé, entre d’altres– dues peticions clares. D’una banda, que es concretin les propostes anunciades per pal·liar el problema de la sequera. En aquest sentit, ha instat a explorar solucions com la regeneració de l’aigua i posar fi a les pèrdues d’aigua de la xarxa. De l’altra, ha demanat que s’adaptin els serveis públics a l’allargament de la temporada turística. “La desestacionalització és clau per poder tenir unes plantilles molt més estables i una destinació turística d’excel·lència”, ha dit Gotanegra, que també ha reclamat millores en la connexió per carretera amb l’estació del TAV de Figueres-Vilafant.
Els premiats
Pel que fa als premiats, la Fundació Gala-Salvador Dalí ha rebut pels 50 anys del Museu Dalí de Figueres el premi Tramuntana d’Honor, que l’AHAE concedeix a persones o institucions rellevants de la comarca. El premi Empordà, de nova creació i destinat a establiments de llarg recorregut, ha estat per l’Hotel Duran de Figueres. L’empresari Joan Solà, propietari del restaurant hotel La Quadra de Maçanet de Cabrenys, s’ha endut el premi Lluís Fernández, per tota una vida dedicada a l’hostaleria “amb èxit, treball i constància”, destaca l’AHAE. La cuinera Anna Fàbrega, del restaurant l’Encesa del Port de la Selva, ha rebut el premi Xavier Sagristà “per ser un referent en la gastronomia empordanesa”. I l’Associació Camí de Mar, que ha impulsat un projecte innovador per tal d’unir els camins de ronda de la Costa Brava i la Costa Vermella, ha estat guardonada amb el premi Tramuntana.
A tots els guardonats se’ls ha lliurat una peça del mestre artesà Francesc Cabrillana que segueix el disseny de la col·lecció exclusiva del ceramista Joaquim Saló de Cadaqués.
Homenatge al bar Boia
A més, durant l’acte s’ha projectat un vídeo de reconeixement al bar Boia de Cadaqués, que ha hagut de tancar després de 79 anys en compliment d’una nova normativa de la llei de Costes. En el vídeo, elaborat per l’AHAE, una vintena de persones que han passat pel Boia els darrers anys reflexionen entorn a la trajectòria del local i la seva funció social. Entre els que hi apareixen hi ha el metge Bonaventura Clotet, el periodistes Joan Vehils i Helena Garcia Melero, els cuiners Ferran Adrià, Paco Pérez, Jaume Subirós i Mateu Casañas, i l’alcaldessa de Cadaqués Pia Serinyana.