Economia

Economia

El Cercle vol situar Catalunya com a líder en innovació amb l’augment de la productivitat

Presenta el projecte Iniciativa per la Productivitat i la Innovació (IPI)

Situar Catalunya com a líder regional europeu en matèria d’innovació amb l’augment de la productivitat. Aquest és l’objectiu del projecte Iniciativa per la Productivitat i la Innovació (IPI) presentat aquest dimarts pel Cercle d’Economia que “vol generar coneixement, anàlisi, recomanacions i propostes en l’àmbit de la innovació i la productivitat”, segons ha explicat el secretari general de l’entitat, Miquel Nadal. Així, la IPI s’impulsa, segons ha afegit, amb “la clara voluntat de tenir impacte en les polítiques públiques”. El projecte comptarà, a més de la participació del Banc Santander i la Fundació per la Indústria, amb persones del món de la ciència i financer, acadèmics i representants d’start-ups. Al final, segons Nadal, es volen presentar “tres o quatre” propostes i incidirà en diversos sectors, com, per exemple, les ciències de la vida i l’automoció.

Segons ha precisat el president de la IPI, i també membre del Cercle, Xavier Vives, una altra de les motivacions per impulsar la iniciativa és “la dependència de sectors de baix valor afegit” com ara el turisme, que considera “genera externalitats negatives” i que “no només afecten els veïns”. De fet, Vives ho ha comparat amb el boom immobiliari de fa gairebé dues dècades, perquè “xuclava molts recursos que no anaven a sectors més productius” i per això ha suggerit “reconventir-lo”.

L’estructura de l’IPI estarà formada per un consell assessor amb una quinzena de persones amb perfils diversos, és a dir, “empresaris, científics, acadèmics, representants de les start-ups i del món financer”, ha detallat Miquel Nadal. Entre els noms hi ha el president de Fira de Barcelona i conseller delegat de MAT Holding, Pau Relat; l’exconseller Andreu Mas-Collell, la directora de la School of Economics, Teresa Garcia-Milà. També hi haurà un consell institucional, que encara no està format, així com un consell executiu, una secretaria tècnica i grups de treball.

Per la seva banda, el president del Cercle, Jaume Guardiola, ha atribuït el retrocés de la renda per càpita detectada els darrers anys a “la pèrdua de productivitat” i ha indicat que es tracta d’un “diagnòstic molt semblant” que també han fet els agents del sector amb els quals han contactat per dur a terme aquesta iniciativa.

A banda, Guardiola considera que la IPI “podria ser un embrió” en la transformació de l’organisme dins “el camí evolutiu del Cercle d’Economia”. Considera que actualment “hi ha una certa oportunitat de crear un think tank econòmic, sigui dins el Cercle o esponsoritzat” per aquest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.