Política

llengua

El grup sobre el català a l’Eurocambra deixa per l’abril estudiar la logística de la mesura

La logística sobre el pos­si­ble ús del català a les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees no es començarà a deba­tre fins a l’abril. El grup de tre­ball Llengües dels Ciu­ta­dans del Par­la­ment Euro­peu –del qual for­men part els euro­di­pu­tats del PP Este­ban González Pons i del PSC Javi López– va trac­tar ahir per segona vegada l’ús del català, el basc i el gallec a la cam­bra euro­pea, però segons fonts par­la­mentàries que recull l’ACN, la reunió va con­ti­nuar ana­lit­zant l’encaix jurídic de la mesura en el regla­ment de l’Euro­cam­bra i va dei­xar per a una nova reunió, el pròxim mes d’abril, les qüesti­ons logísti­ques i de recur­sos deri­vats de per­me­tre l’ús de les tres llengües, com pot ser el nom­bre d’intèrprets que serien neces­sa­ris per garan­tir la inter­pre­tació als plens.

El grup també va deba­tre sobre altres casos de llengües reco­ne­gu­des cons­ti­tu­ci­o­nal­ment a estats mem­bres de la Unió Euro­pea, però que no es poden uti­lit­zar a l’Euro­cam­bra –com el turc a Xipre, que és coo­fi­cial–, i que, per tant, podrien ser com­pa­ra­bles al cas del català, el basc i el gallec.

La d’ahir va ser la segona vegada que el grup de tre­ball de mul­ti­lingüisme de l’Euro­cam­bra es reu­neix per abor­dar la qüestió després que el setem­bre pas­sat, el minis­tre d’Exte­ri­ors, José Manuel Alba­res, fes arri­bar una nova carta a la pre­si­denta del Par­la­ment Euro­peu, Roberta Met­sola, en què li reque­ria que fes efec­tiu l’ús de les tres llengües coo­fi­ci­als de l’Estat a la cam­bra euro­pea.

A con­seqüència de la mis­siva, Met­sola va sol·lici­tar al grup de tre­ball –cons­tituït el setem­bre pas­sat expres­sa­ment per aquesta nova legis­la­tura– que abordés la via­bi­li­tat econòmica i logística de per­me­tre l’ús al ple­nari euro­peu. El grup va deri­var la petició als ser­veis tècnics, jurídics i con­sul­tius de la cam­bra.

Fonts par­la­mentàries indi­quen que en la pri­mera reunió que va man­te­nir el grup, el desem­bre pas­sat, es va abor­dar l’encaix jurídic, men­tre que en la reunió d’aquest dimarts es va acor­dar con­ti­nuar ana­lit­zant el marc legal de la mesura i fer una com­pa­ra­tiva amb altres casos simi­lars al del català, el basc i el gallec.

És pre­ci­sa­ment en aquest últim punt on el PSOE i el govern espa­nyol defen­sen, davant el temor o qüesti­o­na­ment d’altres for­ma­ci­ons polítiques o estats mem­bres, que el cas del català és únic, perquè es tracta d’una llen­gua par­lada per 10 mili­ons de per­so­nes –la tret­zena més uti­lit­zada en com­pa­ració a la resta de llengües ofi­ci­als a la UE, per davant de l’anglès, el danès, el finès, el suec o el gaèlic–, que està reco­ne­guda a la Cons­ti­tució espa­nyola i es parla al Congrés i el Senat.

El grup de tre­ball a qui Met­sola ha enco­ma­nat la qüestió està for­mat per cinc vice­pre­si­dents de l’Euro­cam­bra, entre els quals López (PSC) i González Pons (PP). El pre­si­deix el libe­ral eslo­vac de Renew Mar­tin Hojsík, i en for­men part també un repre­sen­tant de l’Esquerra, l’euro­di­pu­tat francès You­nous Omar­jee, i una euro­di­pu­tada de la ultra­dreta de Con­ser­va­dors i Refor­mis­tes per Europa (ECR), la ita­li­ana Anto­ne­lla Sberna.

Sobre la qüestió de recur­sos econòmics i logística, l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez ha rei­te­rat en diver­ses oca­si­ons que es farà càrrec de les des­pe­ses que suposi tirar enda­vant la mesura.

Així, de les reu­ni­ons del grup ha de sor­tir una pro­posta deta­llada sobre què supo­sa­ria en ter­mes econòmics l’ús de les tres llengües, i com es faci­li­ta­ria la incor­po­ració d’aques­tes en ter­mes logístics. La pro­posta s’haurà de por­tar després a la Mesa de l’Euro­cam­bra, on s’ha de donar la llum verda final. Fonts par­la­mentàries indi­quen, en línia amb el que ja va dir el minis­tre Alba­res, que el grup hau­ria de reu­nir-se per pren­dre una decisió final abans d’anar a la Mesa al juny.

En l’ante­rior legis­la­tura, un dels prin­ci­pals obs­ta­cles sobre l’ús del català als plens va ser, pre­ci­sa­ment, la falta d’una majo­ria a la taula de vice­pre­si­dents. Lla­vors, els soci­a­lis­tes comp­ta­ven amb qua­tre dels 14 seients de la Mesa i només els Verds i l’Esquerra –amb un repre­sen­tant cada un– s’havien mos­trat favo­ra­bles a la pro­posta espa­nyola d’auto­rit­zar l’ús de les tres llengües coo­fi­ci­als de l’Estat. Els popu­lars i els libe­rals –for­ta­ment influïts per Ciu­ta­dans en aquesta qüestió– s’hi opo­sa­ven, tot i que la qüestió no es va arri­bar a votar mai.

Ara, amb la nova legis­la­tura, els soci­al­demòcra­tes euro­peus comp­ten amb cinc de les catorze vice­pre­sidències que té la Mesa, una de les quals és de López (PSC). Amb el con­trol d’una vice­pre­sidència més i la des­a­pa­rició de Ciu­ta­dans al Par­la­ment Euro­peu, la pos­si­bi­li­tat que tiri enda­vant, segons els soci­a­lis­tes, és més gran.

Per ara, la incògnita és la posició de Renew, grup on està inte­grat el Par­tit Naci­o­na­lista Basc (PNB), que també té entre les seves pri­o­ri­tats la qüestió. Tenint en compte que els altres dos grans grups de l’Euro­cam­bra –el Par­tit Popu­lar Euro­peu (PPE) i els Con­ser­va­dors i Refor­mis­tes per Europa (ECR)– s’opo­sen a per­me­tre l’ús del català, el basc i el gallec, qui té la clau de volta són els libe­rals.

Si ells es decan­ten per donar-hi suport, la mesura tira­ria enda­vant inde­pen­dent­ment de la nega­tiva del PPE i ECR, atès que els vice­pre­si­dents dels Verds i l’Esquerra, a pri­ori, hi estan a favor. Per ara, fonts par­la­mentàries han indi­cat que Hosjík, libe­ral de Renew i pre­si­dent del grup, no s’hau­ria posi­ci­o­nat públi­ca­ment sobre la qüestió. Tan­ma­teix, fa només una set­mana l’eslo­vac fa publi­car un mis­satge a les seves xar­xes soci­als en què afir­mava que “el mul­ti­lingüisme és un dels tre­sors de la UE”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.