Societat

Tribunals

El reforç dels jutjats penals de Barcelona permetrà fer dos mil judicis ràpids més

La jutgessa degana admet que els nous recursos són un “pedaç” que no permetrà absorbir tots els judicis pendents

Demana “noves mesures estructurals” per resoldre definitivament el problema

Les qua­tre pla­ces de reforç anun­ci­a­des la set­mana pas­sada per als jut­jats penals de Bar­ce­lona per­me­tran cele­brar més de dos mil judi­cis ràpids addi­ci­o­nals cada any. Aquesta mesura, però, queda curta per posar al dia els casos endar­re­rits i suposa més feina per a jut­ges que ja tenen altres tas­ques. És per això que la jut­gessa degana de la ciu­tat, Cris­tina Fer­rando, ha dema­nat “noves mesu­res estruc­tu­rals” per solu­ci­o­nar defi­ni­ti­va­ment el pro­blema.

Actu­al­ment, hi ha 25 jut­jats penals de Bar­ce­lona dedi­cats als judi­cis ràpids per torns, i cada tres dies li toca fer-ho a dos jut­jats. A més, hi ha qua­tre jut­ges de reforç que només fan judi­cis ràpids. Aques­tes dues agen­des supo­sen la cele­bració diària d’uns 18 judi­cis ràpids, uns 3.800 judi­cis l’any la pri­mera i 2.400 la segona. En total, la capa­ci­tat dels jut­jats penals de Bar­ce­lona dedi­cats als judi­cis ràpids és de poc més de sis mil a l’any, però el 2023 van entrar 7.249 pro­ces­sos i el 2024, 8.300.

La sala de govern del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) va anun­ciar el pas­sat 28 de gener qua­tre comis­si­ons de ser­vei més, dues amb relleu de fun­ci­ons (dedi­cació exclu­siva) i dues sense relleu (el jutge com­pa­ti­bi­litza el seu jut­jat amb la cele­bració de judi­cis ràpids a Bar­ce­lona), que per­me­tran obrir dues nues noves agen­des de senya­la­ments. Aquests reforços per­me­tran cele­brar 18 judi­cis més al dia i sumar entre 2.200 i 2.400 judi­cis més al total anual. Amb els reforços es podrà absor­bir part de l’incre­ment del ritme d’entrada de judi­cis, però no actu­a­lit­zar els al vol­tant de 6.800 judi­cis pen­dents.

Fer­rando ha admès que aquesta mesura és un “pedaç” men­tre no es creen noves pla­ces judi­ci­als. I és que els magis­trats que assu­mi­ran aquests judi­cis ràpids són jut­ges que hau­ran de dei­xar els seus actu­als des­tins, i ser coberts per subs­ti­tuts en aquests jut­jats, o que hau­ran de com­pa­gi­nar la feina que rea­lit­zen al seu jut­jat amb aques­tes comis­si­ons de manera rotatòria. “Això ens per­metrà cele­brar més judi­cis l’any dels que estem fent ara, però en defi­ni­tiva, neces­si­tem noves mesu­res estruc­tu­rals perquè el nom­bre de judi­cis ràpids con­ti­nua aug­men­tant cada any i amb aquest pla de suport no es resol el pro­blema”, ha apun­tat. “Estem fent tot el que està a les nos­tres mans per fer front a la situ­ació, però no ens podem que­dar aquí, neces­si­tem més pla­ces judi­ci­als”, ha insis­tit la degana.

El minis­tre espa­nyol de Justícia, Félix Bolaños, va anun­ciar el pas­sat desem­bre la cre­ació de qua­tre nous jut­jats penals a Bar­ce­lona i un d’ins­trucció per com­ba­tre la mul­ti­rein­cidència en el marc de pla de xoc, ela­bo­rat entre l’exe­cu­tiu espa­nyol, la Gene­ra­li­tat i l’Ajun­ta­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.