Política

EUROPA

Rebuig internacional a les sancions que Trump preveu per als funcionaris del TPI

Europa defensa el rol del tribunal de la Haia, però Hongria se’n desmarca

El Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal (TPI) ha con­dem­nat la decisió del pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump, d’eme­tre una ordre exe­cu­tiva per san­ci­o­nar fun­ci­o­na­ris del tri­bu­nal, con­si­de­rant que la mesura “per­ju­di­carà la tasca judi­cial inde­pen­dent i impar­cial” del tri­bu­nal amb seu a la Haia. En un comu­ni­cat, l’orga­nisme s’ha mos­trat “ferm al cos­tat del seu per­so­nal i com­promès a con­ti­nuar ofe­rint justícia i espe­rança a mili­ons de vícti­mes inno­cents d’atro­ci­tats a tot el món” mit­jançant totes les inves­ti­ga­ci­ons ober­tes.

Entre aques­tes inves­ti­ga­ci­ons hi ha la que ha moti­vat les san­ci­ons que vol impo­sar els Estats Units, sobre crims de guerra i de lesa huma­ni­tat a Gaza i que inclou una ordre de detenció con­tra el pri­mer minis­tre isra­elià, Ben­jamín Neta­nyahu. Trump con­si­dera que el TPI ha emprès “acci­ons il·legítimes i infun­da­des con­tra els Estats Units” i Israel, per bé que també recalca el seu com­promís amb la ren­dició de comp­tes i, alhora, demana que el tri­bu­nal res­pecti la decisió de no sot­me­tre el seu per­so­nal a la juris­dicció del TPI.

L’ordre de Trump pre­veu res­tric­ci­ons finan­ce­res i limi­ta­ci­ons en l’obtenció de visats per viat­jar als Estats Units per als mem­bres del TPI que col·labo­rin en inves­ti­ga­ci­ons con­tra ciu­ta­dans nord-ame­ri­cans o ali­ats de Was­hing­ton, i també als seus fami­li­ars direc­tes.

El tri­bu­nal de la Haia té la missió de jut­jar per­so­nes acu­sa­des de crims de guerra, crims de lesa huma­ni­tat, geno­cidi i agressió, però entre els seus 125 estats mem­bres no hi ha els Estats Units, la Xina, Rússia ni Israel, que no en reco­nei­xen la juris­dicció.

Reac­ci­ons a Europa

Men­tre Israel ha cele­brat, com no podia ser d’altra manera, la decisió de Trump, el pre­si­dent del Con­sell Euro­peu, António Costa, ha decla­rat que les san­ci­ons al TPI supo­sen “una amenaça a la seva inde­pendència” i con­di­ci­o­nen tot el sis­tema de justícia penal inter­na­ci­o­nal, men­tre que la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, Ursula von der Leyen, ha defen­sat que el tri­bu­nal “ha de poder empren­dre lliu­re­ment la lluita con­tra la impu­ni­tat glo­bal”.

En canvi, Hon­gria s’ha des­mar­cat del cri­teri gene­ral de la UE. L’exe­cu­tiu de l’ultra­dretà Vik­tor Orbán con­si­dera que la decisió de Trump “és abso­lu­ta­ment com­pren­si­ble” perquè el tri­bu­nal de la Haia, segons el parer del minis­tre d’exte­ri­ors hon­garès, “s’ha con­ver­tit en una eina política ten­den­ci­osa”.

En canvi, des d’Ale­ma­nya la minis­tra d’exte­ri­ors, Anna­lena Baer­bock, argu­menta que el Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal es regeix per la impo­sició del dret penal inter­na­ci­o­nal i la inde­pendència dels tri­bu­nals mul­ti­la­te­rals i adver­teix que, si no pot con­ti­nuar exer­cint la seva tasca amb nor­ma­li­tat, Vladímir Putin s’endurà “una gran ale­gria”. La minis­tra ha recor­dat que el pre­si­dent rus, acu­sats “de crims con­tra la huma­ni­tat i del segrest de nens ucraïnesos (...) no va poder viat­jar a la dar­rera cimera dels BRICS perquè Sud-àfrica, com a estat sig­na­tari de l’Esta­tut de Roma, l’hagués hagut de dete­nir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.