Política

argentina

Milei declara com a terrorista a un grup maputxe pels incendis a la Patagònia

El govern argentí acusa la Resistència Ancestral Maputxe de ser darrere els focs que han afectat milers d’hectàrees al sud del país, on viu bona part del poble maputxe

El govern de l’Argen­tina ha ins­crit a Resistència Ances­tral Maputxe (RAM) com a orga­nit­zació ter­ro­rista, després d’acu­sar-la de pro­vo­car els incen­dis que han arra­sat amb milers d’hectàrees a la Patagònia.

“Ter­ro­ris­tes, això són i així han de ser trac­tats i jut­jats cada vegada que la RAM incen­dia o causa estralls a la Patagònia, posant en perill la vida, els béns i els recur­sos natu­rals de tots els argen­tins”, ha infor­mat aquest diven­dres el minis­tre de Defensa, Luis Petri, a través del seu per­fil en la xarxa social X.

El govern de Milei insis­teix que la RAM, de la qual només hi ha constància que tin­gui un mem­bre, Jones Huala, i sobre la qual no hi ha pro­ves que sigui un grup orga­nit­zat, segons experts con­sul­tats per Efe, és cau­sant d’actes de violència i del foc que assota al sud de l’Argen­tina, on viu bona part del poble maputxe.

Mit­jançant la Reso­lució 210/2025 sig­nada per la minis­tra de Segu­re­tat Naci­o­nal, Patri­cia Bull­rich, el govern ha inclòs la RAM en el Regis­tre Públic de Per­so­nes i Enti­tats Vin­cu­la­des a Actes de Ter­ro­risme i el seu Finançament (RePET), en el qual figu­ren Hamàs, Hez­bol·là, Al-Qaeda i la Gihad Islàmica.

Bull­rich ha fona­men­tat aquesta mesura en un informe tècnic jurídic que vin­cula a la RAM amb fets vio­lents, inclo­sos atacs a la pro­pi­e­tat i per­so­nes.

El govern ha insis­tit a vin­cu­lar “els sabo­tat­ges i els atemp­tats incen­di­a­ris a la infra­es­truc­tura del sis­tema capi­ta­lista”, rei­vin­di­cats per Huala, als incen­dis que van començar a finals de 2024 a la Patagònia, a pesar que l’acti­vista ha negat tals acu­sa­ci­ons.

“Diuen que cami­nem calant foc als bos­cos on viu la nos­tra gent. Totes men­ti­des. Mai ho hem fet ni ho faríem”, ha dit Jones Huala.

“Recent­ment, han pro­vo­cat i con­ti­nuen pro­vo­cant a l’Argen­tina una catàstrofe ecològica mit­jançant l’incendi de dese­nes de milers d’hectàrees de bos­cos mil·lena­ris la recu­pe­ració dels quals resul­tarà impos­si­ble per un nom­bre incal­cu­la­ble de gene­ra­ci­ons”, asse­nyala l’informe del minis­teri de Segu­re­tat Naci­o­nal que acom­pa­nya la reso­lució.

No obs­tant això, Gus­tavo Fran­quet, mem­bre d’una asso­ci­ació d’advo­cats de l’Argen­tina, ha dit a Efe que “no hi ha una sola sentència judi­cial que ho sus­tenti”. L’advo­cat, a més, insis­teix en el risc democràtic que com­porta que el govern esti­gui habi­li­tat a ins­criure “a orga­nit­za­ci­ons opo­si­to­res que con­si­deri ter­ro­rista sense un degut procés legal”, a par­tir de la modi­fi­cació rea­lit­zada a través del Decret 496/2024 en 2024.

Per a Sabina Fre­de­ric, qui va ocu­par el lloc de minis­tra de Segu­re­tat durant el Govern d’Alberto Fernández (2019-2023), la RAM “no és un pro­blema de segu­re­tat pública ni repre­senta un poder ter­ro­rista”, sinó que es tracta d’“una ínfima mino­ria radi­ca­lit­zada de maput­xes que en algun moment va rea­lit­zar actes de van­da­lisme”.

Per la seva banda, l’antropòleg i inves­ti­ga­dor en temes de pobles indígenes, Hernán Schi­af­fini, ha opi­nat que “la iden­ti­fi­cació del món maputxe amb el ter­ro­risme li ve bé al govern per a elu­dir la seva res­pon­sa­bi­li­tat en la gestió de recur­sos natu­rals i la pre­venció d’incen­dis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.