Política

política

Javier Martínez reivindica al Congrés el dret a seguir buscant la veritat del 17-A al TEDH

El pare del nen de tres anys Xavi Martínez lamenta que se’l titlli de “conspiranoic” per no conformar-se amb la sentència de l’Audiència Nacional

“El dubte és que en aquesta recerca de la veritat hi ha encara parts reservades”, sosté

“Els protocols d’assistència a les víctimes no son tot el satisfactoris que haurien de ser. Posin persones amb més empatia i que ens truquin”, denuncia

“Si a un professor se li demana el certificat d’antecedents penals, per què no se li va demanar a l’imam?”, qüestiona

Després d’escol­tar la veu d’un dels ter­ro­ris­tes con­dem­nats, avui al Congrés és el torn de la veu de les vícti­mes. Javier Martínez, pare del nen de tres anys Xavier Martínez Mom­part, un dels assas­si­nats a La Ram­bla en l’atemp­tat giha­dista del 17-A, ha denun­ciat que la inves­ti­gació no està com­pleta encara que els fets ja esti­guin jut­jats. “No ha que­dat tan­cat com alguns de vostès diuen, senyo­ries. Seguim dema­nant la veri­tat i con­ti­nuar inves­ti­gant el que falta”, ha afir­mat com a com­pa­rei­xent en la comissió d’inves­ti­gació del Congrés sobre es atemp­tats de Bar­ce­lona i Cam­brils del 17 d’agost del 2017. Martínez, visi­ble­ment nerviós i amb veu apas­si­o­nada, ha lamen­tat que a vega­des se’l tit­lli de “cons­pi­ra­noic” per no con­for­mar-se amb la veri­tat judi­cial de l’Audiència Naci­o­nal i haver obert una causa al Tri­buna Euro­peu de Drets Humans (TEDH). “El dubte és que en aquesta recerca de la veri­tat hi ha encara parts reser­va­des. És com anar al cinema i que t’atu­rin la pel·lícula i et diguin que no la pots veure sen­cera perquè el final és secret i està reser­vat”, ha exem­pli­fi­cat tot recor­dant que el mateix jutge del tri­bu­nal obria la porta a con­ti­nuar inves­ti­gant els fets en la seva apa­rició al docu­men­tal de Net­flix 800 metres.

Martínez ha rela­tat la insen­si­bi­li­tat que sovint han patit les vícti­mes des del 17-A. “Quan jo vaig anar a decla­rar al judici perquè m’han matat un fill em van posar en una sala amb els fami­li­ars dels acu­sats. L’endemà em van dema­nar perdó, però...”, ha recor­dat. “«Les vícti­mes han estat les grans obli­da­des durant la fase d’ins­trucció». Això ho diu un jutge de l’Audiència Naci­o­nal, no el pare elec­tri­cista d’un nen assas­si­nat”, ha evo­cat. “Els pro­to­cols d’assistència a les vícti­mes no son tot el satis­fac­to­ris que hau­rien de ser”, ha reblat. D’acord amb la seva experiència com a víctima, “els minis­te­ris de Justícia i d’Inte­rior no estan ben comu­ni­cats”, fins al punt que “un minis­teri té unes vícti­mes i l’altre minis­teri en té unes altres”. “I quan vostès aquí diuen «el senyor imam», a les vícti­mes això ens cau fatal. És un ter­ro­rista”, els ha fet saber als dipu­tats pre­sents.

Quan Pilar Calvo (Junts) li ha dema­nat pel que pensa del tes­ti­moni de Moha­med Houli, el ferit a Aca­nar que com­pleix una pena de 43 anys de presó al pena de Còrdova, Martínez ha dit: “Li diria mol­tes coses perquè a la presó ha tin­gut molt de temps per pen­sar. En el tema del perdó he par­lat amb mol­tes vícti­mes i cada víctima té el seu sen­ti­ment. Ni el judici ni aquesta comissió ni saber tota la veri­tat seria just. Gua­nyant el judici i con­dem­nant els autors, a mi no em tor­nen el meu fill. Això no se supera mai. S’assu­meix i prou”, ha lamen­tat el pare del Xavi. Segons ell, no és cert que la comissió d’inves­ti­gació no sigui útil: “Aquesta comissió ser­veix per a molt. Per exem­ple, per esbri­nar com uns nens que esta­ven inte­grats i que bere­na­ven amb el fill del cap del Mos­sos de Ripoll aca­ben fent el que van fer”. Això sí, per Martínez la comissió d’inves­ti­gació –una de les con­di­ci­ons de Junts al PSOE per inves­tir Pedro Sánchez– s’hau­ria d’haver fet abans del judici de l’Audiència Naci­o­nal i “s’ha fet al revés”.

Davant les pre­gun­tes d’Etna Estrems (ERC) sobre el seu acom­pa­nya­ment psi­cològic, Martínez ha subrat­llat el xoc entre el pati­ment per­so­nal i les lògiques de la burocràcia. “Algú es creu que al cap de tres mesos de per­dre el meu fill jo estava per venir aquí a pre­gun­tar: «Per­do­nin, quins drets tinc jo per això?» M’ha cos­tat molt venir aquí. Porto tres dies sense dor­mir i m’he lle­vat molts cops com si estigués inter­ve­nint en veu alta”, ha arri­bat a rela­tar set anys després. “Què podem fer nosal­tres?”, ha ofert la dipu­tada repu­bli­cana Etna Estrems. “Si l’atenció que relato no està bé i hi poden posar per­so­nes amb més empa­tia... Jo, les abraçades més sin­ce­res que he rebut, són de pares que han per­dut un fill, que han per­dut el mateix que tu. Canviïn els pro­to­cols, si us plau. Par­lin amb les vícti­mes, tru­quin-les per telèfon i no només un cop l’any”, ha implo­rat Javier Martínez a la comissió d’inves­ti­gació.

Causa oberta al TEDH

Martínez qüesti­ona la inves­ti­gació que es va fer dels assas­si­nats i ha deman­dat Espa­nya davant del Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH) per exi­gir que es facin inves­ti­ga­ci­ons “efec­ti­ves” per iden­ti­fi­car i cul­par els seus res­pon­sa­bles.

El pare del Xavi va inten­tar defen­sar en públic la seva versió quan va decla­rar en el judici que va tenir lloc a l’Audiència Naci­o­nal el 2020, però el pre­si­dent del tri­bu­nal, el magis­trat Alfonso Gue­vara, el va tallar i li ho va impe­dir. En la demanda pre­sen­tada davant el TEDH, Martínez sosté que Espa­nya va desa­ten­dre les seves obli­ga­ci­ons com a estat “en no inves­ti­gar cor­rec­ta­ment el fons i els res­pon­sa­bles” dels atacs i con­si­dera que es va arri­bar de forma pre­ci­pi­tada a la con­clusió que Abdel­baki Es-Satty va morir en l’explosió del xalet d’Alca­nar que va tenir lloc la vigília dels atemp­tats i que va alte­rar el pla de l’atac. Javier Martínez també reclama al TDEH que s’inves­ti­gui “el rol dels ser­veis d’intel·ligència espa­nyols” i la seva relació amb Es-Satty tot incor­po­rant les nove­tats apor­ta­des en la des­clas­si­fi­cació de docu­ments del CNI fins ara secrets i que han vist la llum perquè el govern de Pedro Sánchez ha aixe­cat el vel del secret en el marc de la comissió d’inves­ti­gació arran de la com­pa­rei­xença de l’ales­ho­res direc­tor del CNI Félix Sanz Roldán. “Si a un pro­fes­sor se li demana el cer­ti­fi­cat d’ante­ce­dents penals, per què no se li va dema­nar a l’imam?”, qüesti­ona Martínez. “Siguin valents i des­clas­si­fi­quin tot el que puguin“, ha exi­git com a colofó



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.