Economia

societat

El percentatge de dones directives es manté inferior al 25%

La presència femenina a l’empresa s’estanca en el 41% malgrat la percepció que s’han reduït les desigualtats de gènere a l’entorn laboral

Les mesures d’igualtat avancen si són d’obligat compliment

Les dones con­ti­nuen repre­sen­tant poc més del 41% de les plan­ti­lles de les empre­ses i la seva presència en càrrecs direc­tius no arriba al 25%, segons l’estudi sobre La igual­tat a les empre­ses: presència feme­nina, polítiques i per­cep­cion s ela­bo­rat per l’Obser­va­tori Dona, Empresa i Eco­no­mia (ODEE) de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona.

En base a les dades de l’Enquesta del Clima empre­sa­rial del ter­cer tri­mes­tre de 2024 de la Cam­bra i l’Ins­ti­tut d’Estadística de Cata­lu­nya (Ides­cat), el tre­ball con­clou que la presència feme­nina el 41,1%, tres dècimes menys que al 2018 (41,4%).

Des d’ales­ho­res, el per­cen­tatge de dones direc­ti­ves només ha aug­men­tat un 0,6%, des del 23,7% al 24,3%. A més, en els últi­mes cinc anys només el 21,9% del con­junt d’empre­ses ha incre­men­tat la presència feme­nina en llocs de res­pon­sa­bi­li­tat. A parer de l’Obser­va­tori, aquesta dada con­firma que “l’avenç de la pari­tat està sent massa lent”.

La presència feme­nina a les plan­ti­lles encara és més baixa als sec­tors de la cons­trucció (18,2%) i la indústria (30,9%) i només supera els homes a l’hos­ta­le­ria, on les dones ocu­pen el 57% dels llocs de tre­ball, un 3,5% més que al 2018 (53,5%). El per­cen­tatge de dones també aug­menta lleu­ge­ra­ment al comerç, del 40,8% al 42,2% (+1,4%) i a la indústria, on puja tres dècimes. En canvi, baixa a la resta de ser­veis, del 48,8% al 47,7% (-1,1%).

El per­cen­tatge de dones direc­ti­ves als dife­rents àmbits segueix el mateix patró: és molt baixa a la cons­trucció (14%, un 2,9% menys que fa cinc anys) i a la indústria (19,7%, un 1,2% més), i més alta a l’hos­ta­le­ria (35,6%), on regis­tra l’aug­ment més impor­tant en cinc anys (+4,2%). Al sec­tor del comerç puja un 2,4%, del 23,6% del 2018 a un 26% i a la resta de ser­veis retro­ce­deix tres dècimes, del 26,5% al 26,2%.

L’informe alerta que entre els direc­tius hi ha la “per­cepció sub­jec­tiva” que les desi­gual­tats en el món labo­ral s’han reduït, i això “podria des­mo­ti­var l’adopció de mesu­res” per a la igual­tat. És per això que l’Obser­va­tori pro­posa fer més “for­mació i consciència” perquè les per­so­nes en llocs de res­pon­sa­bi­li­tat sàpiguen la “rea­li­tat” de les dones al món labo­ral.

Mesu­res desi­guals

El segon bloc de l’enquesta ana­litza la pro­porció d’empre­ses que han imple­men­tat polítiques d’igual­tat de gènere, ja sigui perquè les han adop­tat els dar­rers cinc anys o perquè ja les tenien ante­ri­or­ment. Les res­pos­tes mos­tren que el grau d’implan­tació de les 13 polítiques d’igual­tat que s’han pre­gun­tat se situa entre el 40% i el 76% en el con­junt d’empre­ses.

Set de cada deu empre­ses afir­men haver imple­men­tat la fle­xi­bi­li­tat horària, el pro­to­col d’asset­ja­ment a la feina i la comu­ni­cació no sexista. Per con­tra, menys de la mei­tat han adop­tat el foment del tele­tre­ball, l’horari labo­ral euro­peu i les mesu­res per asso­lir la pari­tat als llocs de res­pon­sa­bi­li­tat.

De les nou polítiques que són estric­ta­ment com­pa­ra­bles amb l’enquesta del 2018, totes han aug­men­tat el seu grau d’implan­tació als esta­bli­ments empre­sa­ri­als, però les tres que més s’han adop­tat són les d’obli­gat com­pli­ment per llei. Així, les empre­ses que imple­men­ten mesu­res per asso­lir la igual­tat en els llocs de res­pon­sa­bi­li­tat o tenen mesu­res per a la salut men­tal amb pers­pec­tiva de gènere no arri­ben al 50%, així com tam­poc ho fan les que fan acci­ons de con­ci­li­ació més enllà de les legals.

La direc­tora de l’ODEE, segons Carme Poveda, con­clou que les mesu­res d’igual­tat que han pujat són les que estan “vin­cu­la­des a lleis” i en les que “més s’ha d’avançar” és en les de caràcter volun­tari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.