Salut

Sense escola i els nens a casa

Les restriccions per la covid van afectar els infants perquè es creia que propagaven el virus

Al final es va demostrar que el coronavirus infectava menys els nens, però el mal ja estava fet

Les escoles van tancar un trimestre però després van reobrir amb moltes mesures
Alguns sectors apostaven per tancar més les escoles, però el govern s’hi va negar

Els nens i nenes van ser un dels col·lec­tius més per­ju­di­cats de la pandèmia en la pri­mera onada, no només a Cata­lu­nya, sinó a tot el món. Es van que­dar sense esco­les gai­rebé des del pri­mer moment i se’ls va reduir la seva lli­ber­tat de movi­ment, en oca­si­ons en pisos minúsculs. Eren moments de dub­tes, de molts dub­tes. Els científics no sabien com fun­ci­o­nava el virus ni quins eren els seus canals pre­fe­rits de trans­missió. Es creia que podia actuar com la grip i que les esco­les podien ser font de pro­pa­gació, com passa amb aquesta malal­tia. És a dir, que un grup d’infants podien pro­pa­gar encara més el virus. Al final es va demos­trar que no era així i alguns estu­dis poste­ri­ors van demos­trar que els menors en edat esco­lar no con­ta­gien tant com els adults pel que fa a la covid.

Però ja no es podia tor­nar enrere. Les esco­les van estar tan­ca­des segu­ra­ment massa temps. Una lliçó que, entre tots i totes, hem d’apren­dre en un futur i que ens indica que en aquells moments de crisi es va fer el que es va poder. A Cata­lu­nya i arreu del món.

L’exse­cre­tari de Salut Pública i també excon­se­ller de Salut Josep Maria Argi­mon reco­neix aquesta situ­ació en una entre­vista que va publi­car ahir aquest diari en el marc de la sèrie que estem rea­lit­zant pel cinquè ani­ver­sari de la covid: “Evi­dent­ment hi ha coses que, vis­tes amb pers­pec­tiva, hauríem pogut fer de manera dife­rent, cer­ta­ment, però es van deci­dir amb el conei­xe­ment que teníem en aquell moment. Per exem­ple, vam tan­car esco­les no només a Cata­lu­nya o a Espa­nya, sinó arreu! Per què? Perquè es pen­sava que es trans­me­tia com una grip. Després vam veure que no era exac­ta­ment així i, de fet, quan em van nome­nar secre­tari de Salut Pública un dels pri­mers objec­tius va ser obrir les esco­les perquè, com a país, no ens podíem per­me­tre dei­xar-les tan­ca­des. I vam pas­sar a con­tro­lar la pandèmia a par­tir, pre­ci­sa­ment, de les esco­les, i vam tenir el gran èxit de poder man­te­nir tots els cen­tres oberts.”

A casa nos­tra, la situ­ació es pre­ci­pita el 12 de març del 2020, quan el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, anun­cia que es tan­quen els cen­tres esco­lars a Cata­lu­nya. “Neces­si­tem abai­xar el ritme”, indi­cava. En el mateix sen­tit, s’expres­sava la con­se­llera de Salut, Alba Vergés, que recor­dava que els infants no podien anar a classe, però sí sor­tir al car­rer: “No estan con­fi­nats. Hem d’inten­tar rebai­xar les interac­ci­ons.” La decisió (que altres ter­ri­to­ris com Madrid o el País Basc ja havien pres abans) s’emmarca en la fase 1 d’emergència del pla Pro­ci­cat i es pre­nia després del dego­teig de tan­ca­ments de cen­tres a l’Anoia, Saba­dell i Bada­lona, amb més de 17.000 alum­nes afec­tats (ja fos per casos posi­tius o per con­tac­tes que havien de fer aïlla­ment). La mesura era efec­tiva per catorze dies, però dos dies després el govern espa­nyol decla­rava l’estat d’alarma i pri­mer s’apli­cava un con­fi­na­ment tou i més tard, un de molt més sever.

Clas­ses en línia

En tot cas, els nens i nenes es que­da­ven sense esco­les i el curs que esta­ven impar­tint que­dava total­ment atu­rat. Què s’havia de fer lla­vors? Doncs començava una nova etapa també per als mes­tres i per al Depar­ta­ment d’Edu­cació. Tot­hom es va haver d’adap­tar a fer clas­ses i deu­res en línia. Cada cen­tre, real­ment, va fer el que va poder i com va poder, però és cert que, en aquest aspecte, també es van notar desi­gual­tats soci­als, com famílies vul­ne­ra­bles que no tenien ordi­na­dor o con­nexió a inter­net. Ningú sabia quan es podrien tor­nar a fer clas­ses pre­sen­ci­als, i el govern encara alber­gava alguna espe­rança que s’hi pogués tor­nar abans de Sant Joan, però final­ment es va optar per la prudència i el curs va aca­bar en línia, amb les aules com­ple­ta­ment bui­des.

Segons els càlculs de la Unesco, prop de 300 mili­ons de nens a tot el món es van que­dar sense anar a classe. En aquest sen­tit, s’han rea­lit­zat alguns estu­dis científics per com­pro­var com va afec­tar aquesta situ­ació els menors. S’ha de tenir en compte que a l’Estat espa­nyol les clas­ses van estar atu­ra­des un tri­mes­tre, però d’altres països aquest lockout esco­lar va durar molt més. Per exem­ple, una metaanàlisi de 42 estu­dis fets a quinze països, entre ells Espa­nya, con­clou que la pandèmia de covid-19 va pro­vo­car retards en l’apre­nen­tatge dels menors en edat esco­lar i una pèrdua de conei­xe­ments equi­va­lents al 35% de l’apre­nen­tatge d’un curs esco­lar. També indi­quen que una bona part d’aquest retard es pro­du­eix en les matemàtiques i la lec­tura.

Tor­nada al curs

Men­tres­tant des de la Gene­ra­li­tat s’anava tre­ba­llant amb la tor­nada al mes de setem­bre amb tota una sèrie de mesu­res extra­or­dinàries per inten­tar evi­tar a pro­pa­gació durant el següent curs. Entre la comu­ni­tat científica, ja es tenia clar que la covid no actu­ava com la grip i que afec­tava menys els nens. “Les esco­les han de reo­brir, no les podem tenir més temps tan­ca­des. Hi ha molt pocs casos de trans­missió de nen a nen, i sí més d’adult a nen, però brots petits que es poden con­tro­lar fàcil­ment i sem­bla que les esco­les no con­tri­bu­ei­xen a un aug­ment de la trans­missió comu­nitària. Això és el que ens diuen els tre­balls publi­cats i les experiències d’altres països”, expli­cava l’epi­demiòloga del Vall d’Hebron Magda Cam­pins.

La Gene­ra­li­tat, per inten­tar tran­quil·lit­zar les famílies i tota la comu­ni­tat edu­ca­tiva, també es va encar­re­gar de recor­dar (en un informe del mes de juliol de l’any 2020) que la incidència del virus en els menors era molt més baixa que en la resta de col·lec­tius: “Des de l’esclat de l’epidèmia a Cata­lu­nya, només el 0,65% de tots els casos con­fir­mats de la covid-19 mit­jançant PCR cor­res­po­nien a menors de 15 anys anys i el 8,3% tenien menys de 30 anys.”

Un estricte pro­to­col

En aquest con­text, doncs, es va pre­pa­rar un pro­to­col estricte perquè hi hagués una tor­nada amb segu­re­tat. Aques­tes eren algu­nes de les mesu­res que es van adop­tar al començament i que es van anar fle­xi­bi­lit­zant amb el pas del temps: mas­ca­reta a par­tir dels 6 anys; l’entrada es feia esgla­o­na­da­ment, en fran­ges de 10 minuts; es pre­nia la tem­pe­ra­tura als infants abans d’acce­dir al cen­tre; les famílies no podien entrar a l’escola; es van crear grups esta­bles de con­vivència (també cone­guts com grups bom­bo­lla) i no calia man­te­nir la distància de segu­re­tat d’1,5 metres. 

El curs 2020/2021, per tant, va començar. Després de gai­rebé mig any, les aules del nos­tre país es tor­na­ven a omplir d’infants. Les xifres eren aques­tes: 1.587.395 alum­nes a tot el sis­tema, públic, pri­vat i con­cer­tat, i en totes les eta­pes edu­ca­ti­ves, 9.451 menys que el curs ante­rior.

Des del pri­mer dia es va fer un segui­ment estricte dels casos posi­tius i dels con­tac­tes, i alguns grups bom­bo­lla van haver d’aïllar-se i també es van haver de tan­car unes quan­tes esco­les. Un mes després, per exem­ple, hi havia uns 30.000 alum­nes a casa, una xifra que pot sem­blar gran en números abso­luts, però que real­ment era molt petita perquè el 98% d’alum­nes sí que ana­ven a classe nor­mal­ment.

En les tres pri­me­res set­ma­nes de curs, segons Edu­cació, es van rea­lit­zar gai­rebé 100.000 PCR, amb un per­cen­tatge de posi­tius molt infe­rior al que es regis­tra en el glo­bal de la població. “Quan bus­quem dins de les esco­les, hi tro­bem molts menys casos que a fora”, res­sal­tava el lla­vors secre­tari gene­ral del Depar­ta­ment de Salut, Marc Ramen­tol.

El govern va man­te­nir les esco­les ober­tes durant tot el curs, tot i que durant les fes­tes de Nadal va haver-hi força pressió perquè es retardés la tor­nada als cen­tres. Un grups d’experts (entre els quals hi havia Oriol Mitjà, Àlex Are­nas o Sal­va­dor Macip) reco­ma­na­ven no reo­brir els cen­tres l’11 de gener del 2021, com estava pre­vist, perquè la situ­ació epi­de­miològica al país era bas­tant dolenta i la pandèmia estava “des­con­tro­lada” (ens trobàvem enmig d’una sisena onada molt viru­lenta amb la vari­ant de l’òmicron). Però el Depar­ta­ment d’Edu­cació es va man­te­nir ferm perquè, deia, “les esco­les són segu­res”, i van tor­nar a reo­brir. Pre­ci­sa­ment aquesta per­se­ve­rança sem­pre ha estat vista pel govern com un èxit total.

El curs 20/21 va aca­bar sense pro­ble­mes i el següent també va començar amb la covid com a pro­ta­go­nista, però es van poder anar rela­xant les mesu­res també coin­ci­dint amb la vacu­nació i que el virus anava de bai­xada i estava cada cop més con­tro­lat (tot i que, de tant en tant, hi havia ona­des que feien tron­to­llar el sis­tema). Per exem­ple, ja no calia por­tar sem­pre la mas­ca­reta, les famílies ja podien entrar als cen­tres esco­lars... i el govern també reco­ma­nava que es potenciés la vacu­nació als més joves, a par­tir dels 12 anys.

Final­ment, el curs 22/23 va ser el del no covid. Les res­tric­ci­ons van que­dar eli­mi­na­des del tot després de tres anys i el mal­son va que­dar enrere. Els estu­dis demos­tren, tal com hem vist en aquest repor­tatge, que aquests cur­sos pandèmics van endar­re­rir l’apre­nen­tatge dels nos­tres nens, i veu­rem qui­nes con­seqüències futu­res poden esde­ve­nir-se.

Xifres

17.000
nens
van quedar afectats pel virus (contagiats o contactes) a tot Catalunya, abans que es tanquessin les escoles
300
milions
de nens es van quedar sense anar a escola durant uns mesos per culpa de la pandèmia, segons xifres de la Unesco.
1,5
milions
d’infants van començar el curs 2020/21 a Catalunya. Era el primer curs després de l’aturada de les escoles, el març del 2020.
100.000
PCR
es van realitzar als alumnes en les tres primeres setmanes del curs 20/21.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.