societat
Arxivada l’última imputació contra qui va ser cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay
Tots els procediments contra Alay han estat tancats després d’anys d’investigacions
L’Audiència de Barcelona ja li havia aplicat l’amnistia i arxiva el cas del viatge a Nova Caledònia
Després de set anys, la causa judicial de l’historiador Josep Lluís Alay ha estat arxivada, segons ha informat El Nacional.
La nova titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Alejandra Gil, ha anunciat l’arxivament de la darrera causa penal que hi havia contra ell: era investigat per un delicte de revelació d’informació reservada en demanar a dos agents dels Mossos d’Esquadra si estava en el Sistema d’Identificació Policial amb una ordre per detenir-lo, el juliol de 2020.
La magistrada Alejandra Gil ha dictaminat el sobreseïment lliure de la causa contra Alay i els dos agents de la policia catalana, després que la Fiscalia, l’única part acusadora, en sol·licités l’arxivament. Així consta en la resolució del 9 de març, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest divendres.
Des que el juliol de 2018 va ser nomenat cap de l’Oficina del president Carles Puigdemont, Alay ha estat investigat en cinc procediments relacionats amb l’independentisme català, tots finalment arxivats. Els seus advocats, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, han defensat la seva innocència i professionalitat en cada cas.
En concret, l’historiador va ser imputat el 2019 per un delicte de terrorisme en el cas Tsunami Democràtic i el 2020 per desviament de fons públics en el cas Volhov. Ambdues investigacions han estat arxivades quatre anys després per errors judicials comesos pels magistrats ara jubilats Manuel García-Castellón i Joaquín Aguirre, sense que s’hagin pogut acreditar indicis delictius.
A més, Alay també va ser inclòs en la peça sobre la suposada ingerència russa i acusat de traïció. No obstant això, el Tribunal Suprem es va veure obligat a tancar la causa a contracor després d’una contundent resolució de l’Audiència de Barcelona, que va dictaminar que el magistrat Joaquín Aguirre havia actuat amb “frau de llei” en reobrir la investigació sense respectar les ordres judicials establertes.
A més, el passat juliol, l’Audiència de Barcelona va decidir aplicar la llei d’amnistia a Josep Lluís Alay en el cas obert pel seu viatge a Nova Caledònia en representació del president Puigdemont. El tribunal va concloure que no hi va haver cap benefici patrimonial personal en l’acusació de malversació dels fons públics destinats al viatge, finançat per la Generalitat. La Fiscalia sol·licitava per a ell tres anys de presó i 17 anys d’inhabilitació. Ara, finalment, aquest últim procediment contra Alay i dos agents dels Mossos ha quedat definitivament arxivat.