Política

GUERRA A EUROPA

Líders militars discuteixen l’enviament de forces a Ucraïna com a “garantia de seguretat”

No es tractaria de forces neutrals sinó per prevenir noves agressions russes, segons fonts diplomàtiques

La base mili­tar de Northwood, al Regne Unit, és l’esce­nari avui d’una reunió a porta tan­cada orga­nit­zada pel pri­mer minis­tre britànic, Keir Star­mer, amb presència d’alts coman­da­ments mili­tars de la coa­lició d’estats volun­ta­ris per traçar un pla per a un pos­si­ble des­ple­ga­ment de tro­pes a Ucraïna que per­meti posar en marxa un pla de pau a la zona.

El secre­tari d’Estat de Defensa del Govern labo­rista, Luke Pollard, ha asse­gu­rat aquest matí a mit­jans britànics que la tro­bada inter­na­ci­o­nal d’almenys una vin­tena de coman­da­ments mili­tars és un senyal que Europa “s’està reforçant”. Coin­ci­dint amb la cimera, Lon­dres ha difós avui imat­ges d’una visita inu­sual de Keir Star­mer aquesta set­mana a un sub­marí nuclear britànic, on el pri­mer minis­tre va indi­car que el Krem­lin res­pecta l’arse­nal nuclear britànic, ja que el Regne Unit “té la seva pròpia dis­su­asió nuclear inde­pen­dent i està com­promès amb l’OTAN”.

Fonts diplomàtiques i de defensa cita­des per la BBC expli­quen avui que el pos­si­ble des­ple­ga­ment de tro­pes occi­den­tals a Ucraïna que s’està dis­cu­tint tin­dria l’objec­tiu prin­ci­pal de pro­por­ci­o­nar cober­tura aèria per man­te­nir els cels segurs i una presència naval al Mar Negre per afa­vo­rir el comerç. També apun­ten que el des­ple­ga­ment de tro­pes, pro­ba­ble­ment uns 20.000 sol­dats, no seria prou gran per impo­sar la pau, però sí per pro­te­gir ciu­tats, ports i les infra­es­truc­tu­res energètiques més impor­tants.

Una de les opci­ons que s’està con­si­de­rant és que aquest des­ple­ga­ment inter­na­ci­o­nal no operi a l’est d’Ucraïna, a prop de la línia del front, per dei­xar clar a Rússia que no repre­senta cap amenaça ofen­siva.

El pre­si­dent rus Vla­di­mir Putin i el Krem­lin han decla­rat repe­ti­da­ment que no accep­ta­rien cap alto el foc si es des­ple­gues­sin for­ces euro­pees a Ucraïna. Les matei­xes fonts diplomàtiques cita­des per la BBC afir­men que qual­se­vol ope­ració mul­ti­na­ci­o­nal a Ucraïna no hau­ria de ser des­crita com a “força de man­te­ni­ment de la pau”, sinó més aviat com a “garan­tia de segu­re­tat”.

Les for­ces de man­te­ni­ment de la pau, com les que impulsa l’OTAN, tra­di­ci­o­nal­ment són impar­ci­als i ope­ren amb el con­sen­ti­ment de les dues parts, uti­lit­zant la força només per defen­sar-se. La força mul­ti­na­ci­o­nal que s’està dis­cu­tint, en canvi, esta­ria clara­ment al cos­tat d’Ucraïna per aju­dar a dis­su­a­dir l’agressió russa futura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.