Política

Un poble per gaudir-ne tot l’any

L’Ajuntament de Cadaqués impulsa la redacció d’un pla estratègic per al turisme

El treball ha de permetre conciliar la promoció i millorar encara més la qualitat dels residents de tot l’any

El nou servei d’escombraries i neteja viària té el repte d’arribar al 60% de la selectiva per al 2030

Més de vint actuacions s’impulsen amb els 2,69 milions d’euros del fons Next Generation

Cadaqués sem­pre ha estat en un racó del mapa. I no en sen­tit pejo­ra­tiu. De fet, ha estat una població esco­llida per pin­tors i artis­tes en gene­ral que bus­ca­ven un espai sal­vatge, gai­rebé pen­dent de ser des­co­bert. Ja ho té, això, a vega­des, ser una mica esnob, artísti­ca­ment par­lant, és clar. Ho podríem dir també d’una altra manera: sem­pre ha men­jat una mica a part. De fet, és el poble més ori­en­tal de Cata­lu­nya, de la península Ibèrica i de l’Alt Empordà. L’aïllen les mun­ta­nyes del Pení de la resta de l’Alt Empordà. Segu­ra­ment per això, Cadaqués va viure de cara al mar i pràcti­ca­ment sepa­rat de la resta de la comarca fins a les aca­ba­lles del segle XIX. En bona part, aquesta població, retra­tada pels daguer­re­o­tips de Valentí Fargnoli, el gran fotògraf ambu­lant que va recórrer durant dècades els pobles i pai­sat­ges de les comar­ques giro­ni­nes, va can­viar la mirada amb l’esclat del turisme. No va ser com Llo­ret de Mar, és clar, però també es va veure sac­se­jada. Això s’ha aca­bat i del tot. I ara hem topat de cara amb la nova mas­si­fi­cació o, si més no, la 2.0.

L’alcal­dessa, Pia Seri­nyana, ens explica en l’entre­vista que fins ara el muni­cipi s’havia esca­pat de la mas­si­fi­cació. Un con­cepte que, a la pràctica, no deixa de ser morir d’èxit. Ara es vol rever­tir. I no serà pas fàcil. Perquè del que es tracta és de defi­nir un model turístic que sin­te­titzi la idi­o­sincràsia pròpia de Cadaqués. Però això, a la vegada, implica tenir en compte la gent que hi viu tot l’any. I aquí els rep­tes encara es com­pli­quen més, en vista de la greu crisi d’habi­tatge que es dona arreu de la geo­gra­fia cata­lana. Això els ha por­tat a impul­sar la redacció d’un pla estratègic de turisme. En aquest sen­tit, la cap de l’opo­sició, Ester Martín (Jun­tes per Cadaqués), que en defensa la redacció, deixa clar que el muni­cipi no n’ha tin­gut mai cap de defi­nit. En aquest sen­tit, Martín demana la neces­si­tat que aquest pla es faci de manera par­ti­ci­pa­tiva, amb totes les apor­ta­ci­ons pos­si­bles. Un repte impor­tant i que l’alcal­dessa defi­neix així: “El repte per a nosal­tres és man­te­nir un bon equi­li­bri entre poder viure del turisme, que és la nos­tra prin­ci­pal font d’ingres­sos, i a la vegada donar una qua­li­tat de vida als que hi vivim tot l’any, als resi­dents.” I hi afe­geix: “Cal pro­moure un turisme de qua­li­tat que res­pecti, com de fet ja hem fet fins ara, l’entorn i tota la cul­tura del nos­tre poble. Volem pre­ser­var aquesta essència cul­tu­ral i artística de Cadaqués, que sem­pre ha sigut un poble amb un punt de tro­bada d’artis­tes. Un tre­ball que no ha d’obli­dar pro­te­gir el patri­moni natu­ral i arqui­tectònic, perquè és el que ens fa únics.” Un tre­ball que dis­posa d’un ajut de 2,69 mili­ons d’euros del fons Next Gene­ra­tion. En un ter­mini de tres anys, s’han de dur a terme 21 actu­a­ci­ons agru­pa­des en qua­tre eixos prin­ci­pals: tran­sició verda i sos­te­ni­ble, millora d’eficiència energètica, tran­sició digi­tal i com­pe­ti­ti­vi­tat. Aquest és un tre­ball que no ve d’ara. Segons l’alcal­dessa, el pri­mer man­dat –aquest és el segon– es va “fer endreça a l’Ajun­ta­ment per després poder tre­ba­llar pro­jec­tes a llarg ter­mini”.

Un dels pro­jec­tes que es volen impul­sar, segons explica l’alcal­dessa, és fer més ama­ble la riera de Cadaqués: “La volem dig­ni­fi­car de tal manera que quan no hi baixi aigua sigui un lloc ama­ble per anar-hi. Ara hi ha unes vore­res molt altes, molt estre­tes. Volem fer un con­curs d’idees per esco­llir el millor pro­jecte per arre­glar i recu­pe­rar aquest espai.” Del que es tracta és d’inte­grar-lo al muni­cipi perquè sigui més atrac­tiu i, a la vegada, que també ser­veixi per relli­gar més el nucli. De fet, la riera és una de les entra­des del poble i, un cop arre­glada, es pot con­ver­tir en una zona de pas­seig des de l’apar­ca­ment, on es dei­xa­ria el cotxe, fins al cen­tre.

Un tema impor­tant que pre­o­cupa els ajun­ta­ments és el trac­ta­ment dels resi­dus, i més amb les noves direc­ti­ves euro­pees, segons les quals el cost del ser­vei no ha de ser defi­ci­tari. Els resi­dus, doncs, impor­ten. A Cadaqués s’ha posat en marxa un nou model d’escom­bra­ries i neteja viària amb l’objec­tiu defi­nit i a la vegada ambiciós d’arri­bar el 2030 al 60% de reco­llida selec­tiva. El ser­vei ha estat adju­di­cat a l’empresa GBI Paprec, que relleva Urba­ser, que ha fet la feina durant dues dècades. A més, s’ha dut a terme una impor­tant inversió, que voreja els 600.000 euros, per reno­var la dei­xa­lle­ria muni­ci­pal i, a la vegada, adqui­rir nova maquinària, a més d’apos­tar per la digi­ta­lit­zació de la gestió. Parlàvem abans del repte de doblar la taxa de reci­clatge, que ara és del 30%, i sal­tar, el 2030, al 60%. El pla per asso­lir-ho és apli­car un seguit de mesu­res en els mesos vinents i, espe­ci­al­ment, apos­tar per cam­pa­nyes infor­ma­ti­ves. El canvi com­porta l’apli­cació, entre altres millo­res, d’un nou ser­vei de reco­llida orgànica, així com un ser­vei gratuït de reco­llida de volu­mi­no­sos, poda, oli usat, roba d’ori­gen domèstic i pen­ja­dors i altres ele­ments plàstics. S’ins­tal·laran galle­des de reco­llida selec­tiva en els punts d’arri­bada de vai­xells, men­tre que també hi ha pre­vis­tes nete­ges espe­ci­als en el cas de cres­cuda d’aigua per culpa dels tem­po­rals, un camió cis­terna per aigua­ba­tre els car­rers, i nete­ges d’aigua calenta a par­tir d’una hidro­ne­te­ja­dora.

Aquest any, l’Ajun­ta­ment té un pres­su­post de 9.168.541 euros, que repre­senta un incre­ment de l’1,82% pel que fa als ingres­sos i a les des­pe­ses res­pecte a l’últim any. Des del 2019, el pres­su­post ha cres­cut gai­rebé un 50%. En només cinc anys, s’ha pas­sat dels 6,2 mili­ons d’euros als 9,2 mili­ons actu­als, en bona part gràcies a l’aug­ment de les sub­ven­ci­ons i també a la raci­o­na­lit­zació, gestió i con­trol de la des­pesa. L’incre­ment acu­mu­lat durant aquest mateix temps és del 109%, i s’arriba fins als 12.880.484 euros si es tenen en compte també les sub­ven­ci­ons obtin­gu­des dels fons Next Gene­ra­tion –uns 3,7 mili­ons d’euros–, par­tida que no figura en el pres­su­post ordi­nari. Poten­ciar el desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble, enfor­tir els ser­veis públics i fomen­tar la cul­tura i l’edu­cació esde­ve­nen els pilars fona­men­tals a par­tir dels quals s’ha tre­ba­llat aquest pres­su­post. Pel que fa als ingres­sos, des­taca un aug­ment en deter­mi­nats impos­tos i taxes.

Sala de vetlla al cementiri
El gener passat va entrar en servei una sala de vetlles al cementiri del municipi que permetrà que els veïns no s’hagin de desplaçar a altres poblacions per vetllar els difunts. El consistori destaca que es tracta d’un servei molt demanat pel poble des de fa anys i que el projecte, impulsat per la companyia funerària catalana Àltima, s’ha fet de manera que “s’integra al màxim en l’entorn” i “és respectuós amb el patrimoni original de l’espai”. El cementiri de Cadaqués, que forma part del patrimoni de la fundació privada de l’hospital de Cadaqués, té els orígens entre els segles XVII i XVIII, explica l’Ajuntament, que concreta que es tracta d’una planta rectangular delimitada al nord-est per l’ermita de Sant Baldiri; al sud-est, per l’avinguda de Sant Baldiri, i a la resta d’orientacions, per camps d’oliveres amb vistes a la cala de Portlligat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.