Política

Alfred Bosch Pascual

Escriptor i autor del llibre “Obriu pas!”

“El més urgent és que ERC recuperi la democràcia interna a Barcelona”

El seu darrer llibre és una “epopeia dels que van salvar el català... a pesar d’ells mateixos”

Destaca que “tots els idiomes tenen un component polític”, fins i tot els que tenen un estat al darrere

Es mostra crític amb la direcció d’ERC, a la qual acusa de “no tenir un pla per portar-nos a la República”

Obriu pas!
Editorial: Columna
Data: 2024
A finals del segle XIX també hi havia molt pessimisme respecte al futur de la llengua catalana
La militància lingüística quotidiana no la podem perdre. Al contrari, l’hem de multiplicar

Ens tro­bem amb Alfred Bosch (Bar­ce­lona, 1961) al Cafè de l’Òpera, un espai emblemàtic de la Ram­bla que es vanta d’haver escrit, a par­tir dels seus cli­ents, una “pàgina de la vida social i política bar­ce­lo­nina”. En la pre­sen­tació del seu por­tal web també es recorda que entre les per­so­nes que l’han visi­tat hi ha “des del rei Alfons XIII fins als anar­quis­tes, des de polítics fins a sin­di­ca­lis­tes, des d’intel·lec­tu­als fins a «bohe­mis», pin­tors, escrip­tors, per­so­nat­ges de la faràndula pas­sant per músics, can­tants...”. Ens afe­gim a aquesta nòmina de cli­ents i con­ver­sem amb Alfred Bosch del seu dar­rer lli­bre (Obriu pas!, Columna, 2024), dedi­cat a nar­rar “l’epo­peia dels que van llui­tar a ultrança pel català”; i, òbvi­a­ment, també de política repu­bli­cana.

Com vol que el pre­sen­tem? Com a excan­di­dat a la secre­ta­ria gene­ral de Foc Nou? Com a expolític? O, sen­zi­lla­ment, com a escrip­tor?
Em gua­nyo la vida escri­vint. Per tant, escrip­tor. Si ho desitja, escrip­tor i his­to­ri­a­dor. En tot cas, a la política soc un mili­tant de base com qual­se­vol altre. No em puc defi­nir com a polític. Si de cas seria un ex.
Par­lem del seu dar­rer lli­bre. En la seva pro­ducció literària vostè ha com­bi­nat assaig i ficció. En quin espai hem de situar exac­ta­ment ‘Obriu pas!’?
De fet, no és ficció. És com una d’aques­tes docusèries que fan els britànics. Es tracta de nar­rar de manera que l’espec­ta­dor gai­rebé s’hi trobi una mica. En aquest cas, volia que entengués com trans­corre la Renai­xença de la llen­gua i la lite­ra­tura cata­lana al segle XIX; bàsica­ment, durant la segona mei­tat del XIX. Per tant, és com fer un The Crown però de la llen­gua i la lite­ra­tura cata­la­nes. I això em sem­bla que podia ser espe­ci­al­ment ade­quat perquè mai ens ho han expli­cat així, com si fos el que real­ment va ser. És una història de per­so­nes huma­nes amb carn i ossos, amb les seves vir­tuts i els seus vicis. Ningú ens ha expli­cat que van acon­se­guir una cosa mera­ve­llosa, increïble, ini­ma­gi­na­ble, que cap altre idi­oma sense estat va acon­se­guir, i que a més ho van fer bara­llant-se com el gat i el gos.
A banda de la decadència de la llen­gua, qui­nes simi­li­tuds hi ha entre l’esce­nari del segle XIX i el període actual? Què en podem apren­dre, d’aquell moment?
Hi ha coses molt dife­rents, però també hi ha paral·lelis­mes. Un d’aquests és que hi havia molt pes­si­misme res­pecte a la llen­gua cata­lana. Si lle­gei­xes el que diuen els espe­ci­a­lis­tes, els cata­lanòfils d’abans de la Renai­xença, és que aquest idi­oma està con­dem­nat a morir. De fet, quan deci­dei­xen recu­pe­rar els Jocs Flo­rals medi­e­vals ho fan amb la intenció de fer-li un enter­ra­ment digne. Això ho diu clara­ment el Manuel Milà i Fon­ta­nals quan parla de la idea de fer un museu “perquè ningú pugui dir de nosal­tres, els pre­ser­va­dors d’aque­lla llen­gua que vam mamar del pit de les nos­tres mares, que no hem fet tot el pos­si­ble perquè es pre­servi la memòria d’aquest idi­oma de tan­tes glòries pas­sa­des”. Tots estan con­vençuts que el català s’està morint. I, en canvi, el recu­pe­ren. I ho fan com a idi­oma de pri­mera divisió, que és el més impor­tant. No tenim tan­tes bones notícies per obli­dar aquesta.
En tot cas, també hi ha diferències amb la situ­ació actual....
En aquell moment, el català era una llen­gua molt par­lada però de poc pres­tigi. Molt del car­rer, gens literària. En aquest moment ens tro­bem en una situ­ació inversa, en la qual el català té rang ofi­cial, ja tenim tots els dic­ci­o­na­ris i gramàtiques del món i no hem de patir per l’estàndard. Però en ter­mes per­cen­tu­als cada cop es parla menys. Hi ha molta més gent que el parla però, com que hem cres­cut molt, en pro­porció som menys els que uti­lit­zem el català. En tot cas, també tenim el repte de revi­far-lo, de res­sus­ci­tar-lo. I això té un clar com­po­nent polític. A finals del segle XIX i prin­ci­pis del XX la recu­pe­ració del català anava de bra­cet del cata­la­nisme, i ara també. Tots els idi­o­mes tenen un com­po­nent polític. Tots.
Quina altra lliçó en podem extreure?
Que hem de ser rabi­o­sa­ment moderns. Per exem­ple, actu­a­ven molt des de Bar­ce­lona, perquè Bar­ce­lona era la gran metròpoli que es tro­bava en plena revo­lució indus­trial. Per això, quan comen­cen els dia­ris o les ràdios, el català s’hi va ficant, perquè és la moder­ni­tat més galo­pant. Avui en dia la moder­ni­tat vol dir una altra cosa, i tenim altres eines, però també hem de ser rabi­o­sa­ment moderns. I rabi­o­sa­ment bar­ce­lo­nins. Si per­dem Bar­ce­lona, estem fotuts. Si a Bar­ce­lona es deixa de par­lar català, pro­nos­tico un des­as­tre per a la llen­gua.
El mis­satge opti­mista del lli­bre és que la gent té el poder de sal­var la llen­gua?
Les lleis són necessàries i ara tenim la legis­lació molt més a favor que a mit­jans del segle XIX. Però amb això no n’hi ha prou. Tu no pots extin­gir una llen­gua per decret, neces­si­tes altres eines d’extinció. Però, per la mateixa regla, no la revi­faràs només per decret. O la soci­e­tat en gene­ral es con­jura i tots ple­gats ens hi posem, o no ho acon­se­gui­rem. A prin­ci­pis del segle XX a cada casa hi havia un dic­ci­o­nari de Pom­peu Fabra. Aquest tipus de militància lingüística quo­ti­di­ana no la podem per­dre. Al con­trari, l’hem de mul­ti­pli­car, l’hem de fer grossa, perquè al final la llen­gua se salva amb noms i cognoms. A cada família sabem qui va aju­dar a sal­var la llen­gua. Ho sabem perquè ho hem mamat des de petits o perquè ens ho han expli­cat. Sabem aquell mes­tre que va ser repre­sa­liat per haver par­lat en català, sabem aquell que va posar diners perquè es pogués fer una revista infan­til. No podem dele­gar el futur del nos­tre idi­oma només en les ins­ti­tu­ci­ons, perquè no n’hi ha prou.
Hem de par­lar de política. Fa un any, en una entre­vista al digi­tal Vilaweb, des­car­tava tor­nar a la pri­mera línia i afir­mava que era “com pre­gun­tar al pollas­tre si vol tor­nar a les bra­ses”. Per què va tor­nar-hi?
En rea­li­tat no he tor­nat. Si ho dius per la can­di­da­tura de Foc Nou, vaig tenir molt clar des del pri­mer moment que no lide­ra­ria aquesta opció. I no ho vaig fer perquè crec que s’ha de fer relleu, que hi ha gent nova que és molt potent i que ens ha de per­me­tre girar full. Hem d’entrar en una fase dife­rent, que serà una fase com­ba­tiva, com gai­rebé sem­pre, però en què hem d’anar ja de remun­tada. Tot el que ha estat el Procés, el post Procés i la repressió, ho hem de superar. Reco­nei­xem els mèrits de tot­hom, que són enor­mes, però superem-ho. Superem-ho als par­tits polítics, al car­rer. A tot arreu. Dei­xem pas a nova gent que té idees clares, que té una ener­gia nova. Ara mateix hi ha una opció reno­va­dora a Bar­ce­lona. I jo els he pre­gun­tat quin pic i quina pala he d’aga­far. Els experts en borsa et diuen que s’ha d’inver­tir quan la borsa va de baixa. I crec que en política, que no va de diners però sí que va d’inver­tir esforços, emoció i espe­rança, ERC ha de tenir-hi un paper clau. ERC d’alguna manera fa de camàlic del Procés, empeny el carro. És el paper que m’agrada perquè és el que fa can­viar les coses. Crec que aquest és el millor moment per pre­pa­rar els can­vis del demà.
La nit de la segona volta de les elec­ci­ons, la nova secretària gene­ral del par­tit, Eli­senda Ala­many, va dir que l’hora de les can­di­da­tu­res s’havia aca­bat. Ho com­par­teix?
No, de cap manera. Jo soc d’aque­lla Esquerra Repu­bli­cana que creu en la democràcia i en l’assem­ble­a­risme. Jo no el vull obli­dar, el nos­tre ADN. Vull que ERC sigui un par­tit de molt debat, de molta dis­cussió; i que, si hi ha unes primàries, s’hi pre­senti tanta gent com cal­gui i vul­gui. Per tant, no entenc aquesta afir­mació. Sem­pre és bo que hi hagi plu­ra­li­tat, en gene­ral i també dins d’un par­tit polític. Això no és Corea del Nord! Algú vol que sigui Corea del Nord? Jo no. Per tant, jo crec que sem­pre és el moment de la plu­ra­li­tat, de la dis­crepància, del debat i de les can­di­da­tu­res. Sem­pre. No ho hem de per­dre mai.
En ter­mes gene­rals, com veu els pri­mers pas­sos de la nova direcció?
Jo crec que en això no ens enga­nyen gaire. És a dir, no veig quin és el seu pla per por­tar-nos a la República cata­lana. Crec que no és una pre­gunta secundària ni mar­gi­nal per a un par­tit català repu­blicà. Com ens por­ta­ran l’Oriol Jun­que­ras i l’Eli­senda Ala­many a la República cata­lana? No m’ho han expli­cat. Des de Foc Nou vam fer l’esforç de fer el “pla Foc Nou”, que expli­cava una sèrie de pas­ses que s’havien de com­plir i una sèrie de línies estratègiques que s’havien de seguir. Segu­ra­ment algu­nes són molt encer­ta­des i altres pot­ser no tant, però hi havia un pla, hi havia un pro­jecte. Quin és el pro­jecte ara mateix? No el veig. El que m’importa més no és qui hi ha al davant del par­tit o si s’agru­pen així o d’una altra manera. El que m’interessa saber és què pensa fer ERC per al país, perquè aquest país no arri­barà a la inde­pendència ara mateix. Aquest país no arri­barà a la inde­pendència si ERC no s’hi posa. Quan Esquerra Repu­bli­cana s’ha posat al cap­da­vant ha estat quan més hem avançat.
En aquests moments, la bata­lla es cen­tra a Bar­ce­lona?
De nou es tracta d’una cosa molt ele­men­tal, que és el pri­mer pas que cal com­plir a Bar­ce­lona, i que és que no podem dei­xar de ser demòcra­tes. Avui mateix [l’entre­vista es va fer dijous] he vist un anunci, que no sé si era de l’Eli­senda Ala­many o d’alguna altra per­sona de la direcció de Bar­ce­lona, dient que no entra­rem al govern de Jaume Coll­boni. Però no havíem que­dat que es vota­ria? Hi ha gent que vol que no entrem i gent que vol que entrem, però hi ha una cosa molt més ele­men­tal, i és que això ho han de deci­dir els mili­tants, que són els que paguen per pren­dre aques­tes deci­si­ons. A part de pagar i engan­xar car­tells, són a Esquerra Repu­bli­cana i van al Casal, i s’esfor­cen i fan feina i tal, perquè volen par­ti­ci­par en les deci­si­ons polítiques. La militància és això. És gent que vol pren­dre part en les grans deci­si­ons. I aquesta és una gran decisió. Tot ple­gat és sur­re­a­lista: tan­quen un pacte, l’anun­cien a la premsa, a cor­re­cuita con­vo­quen una assem­blea per votar-lo, llo­guen una sala que només pot aco­mo­dar el 25% de la militància de Bar­ce­lona, es tro­ben lògica­ment que l’espai es des­borda i lla­vors deci­dei­xen sus­pen­dre-la. Fa més d’un any que no s’ha con­vo­cat i ara sur­ten dient que ja ho han deci­dit. Qui ho ha deci­dit? Per què ho ha deci­dit? I els mili­tants, on són? Ara mateix, a Bar­ce­lona el més urgent és que ERC recu­peri la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.