Economia

economia

La bretxa salarial en els alts càrrecs és del 15,23% a Catalunya, per sobre la mitjana

La bretxa salarial entre homes i dones a les direccions se situa al 15,23% a Catalunya, un punt per sota de l’any anterior (16,39%), tot i que la presència femenina a les altes esferes ha crescut fins al 18,3%, dos punts més que l’any passat. Ho revela un estudi publicat aquest dimarts per l’escola de negocis Eada i la consultora Icsa.L’informe revela que la bretxa salarial catalana se situa tres punts per sobre de la mitjana estatal, que és del 12,9%. I indica també que la bretxa salarial entre directius i directives és més elevada que la bretxa entre comandaments intermedis (9,34%) i entre empleats (10,37%). L’estudi s’ha elaborat analitzant 80.000 dades salarials del febrer del 2025 d’empreses de més de 50 treballadors.

La persistència de la bretxa entre els alts càrrecs, tot i l’augment de la presència femenina, es pot explicar per la segregació horitzontal, i és que les dones continuen concentrant-se en àmbits de direcció feminitzats com la comunicació, el màrqueting o els recursos humans, que acostumen a tenir més precarietat laboral, tal com ha assenyalat la professora i investigadora d’Eada, Aline Masuda, durant la presentació de l’informe. Les posicions directives dominades pels homes, com les comercials o de producció “són poc adaptables, poc flexibles i basades en el presentisme i no faciliten la presència de la dona”, ha afegit Masude que ha ressaltat també que les dones en llocs de feina directius tendeixen a “sacrificar salari durant la negociació per guanyar flexibilitat”. A part, tot i l’increment, la presència femenina en les altes esferes continua sent molt minsa respecte de la que hi ha entre els comandaments (36,78%) i entre els empleats i empleades (52,56%).

En el conjunt de l’estat, la presència de dones als càrrecs directius ha augmentat un 1,3% arribant a representar el 16,9%, la xifra més alta des del 2009. Tot i això, la bretxa salarial entre directius i directives se situa al 12,9%, un 1,7% més que l’any passat. “La bretxa ha tornat a augmentar i no és una bona notícia, estem creant un problema de futur perquè tenim menys capacitat d’estalvi , menor poder adquisitiu”, ha explicat l’enginyera industrial i sòcia-directora de l’àrea de consultora d’Icsa, Indy Canchilla. En aquest sentit, les autores de l’informe han alertat d’un efecte “missió complerta” per part de les empreses, que en veure un increment de dones directives “han deixat d’esforçar-se per augmentar els altres objectius”.

Segons els autors de l’estudi l’equitat salarial només s’aconseguirà canviant els models de feina i de cura amb “corresponsabilitat” per part dels homes. Per exemple, apunta l’estudi, amb remuneració per objectius, amb flexibilitat horària i fugint de la compensació salarial exclusiva per temps dedicat. “És necessari canviar les estratègies retributives i que apostin per resultats, per competitivitat i que es treballi en el disseny dels llocs de feina perquè siguin flexibles”, ha afegit la sòcia-directiva de l’àrea de consultora d’Icsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.