Economia

TURISME

Més de la meitat dels cicloturistes contracten paquets a mida

El Patronat de Turisme aposta per “desconcentrar-los” amb propostes d’interior, costa i muntanya

Tres de quatre aficionats al ciclisme són estrangers i els que venen amb paquets gasten 4.300 euros de mitjana

Més de la meitat dels cicloturistes que arriben a les comarques gironines contracten paquets a mida -amb agències o touroperadors- i es gasten 4.300 euros de mitjana. Una despesa que també inclou els vols. És una de les conclusions que recull un estudi conjunt del Patronat de Turisme i la Universitat de Girona (UdG) i ha recollit en una informació l’agència de notícies ACN. El perfil majoritari del cicloturista és el d’un home d’entre 46 i 60 anys, que viatja amb la família o els amics i que ha conegut la destinació a través del boca-orella. El vicepresident del Patronat, Jordi Masquef, destaca que Girona és una “destinació top” per al cicloturisme i subratlla que, per evitar morir d’èxit, s’està apostant per “desconcentrar-los” de la ciutat amb propostes a l’interior, la costa i la muntanya.

L'estudi conjunt 'Anàlisi de les vacances esportives de cicloturisme a la Costa Brava i el Pirineu de Girona' es va dur a terme la tardor de l'any passat. Entre el 23 de setembre i el 29 d'octubre, es van fer 422 enquestes a sis punts diferents de la demarcació (entre aquests, Rocacorba, Girona, Olot o els Àngels). Les preguntes, entre d'altres, volien veure quin és el perfil del cicloturista que visita la demarcació, com l'ha coneguda i quina és la despesa que hi fa. Una de les autores de l'estudi i investigadora del grup de recerca ONIT-Insetur de la UdG, Natàlia Ferrer, ha concretat que majoritàriament, el cicloturista que arriba a la Costa Brava o al Pirineu, és un home (74%) d'entre 46 i 60 anys (44%), amb ingressos mitjans o alts i que viatja amb la família i els amics. Ferrer també ha posat en relleu que, a l'hora de conèixer la destinació, ho fan sobretot a través "del boca-orella" i de les recomanacions (seguit de les cerques a internet i les xarxes socials).

Per procedències, gairebé tres de cada quatre cicloturistes són estrangers. Sobretot, destaquen els francesos (19%), els britànics (14%) i els nord-americans (12%), seguits d'altres col·lectius com els belgues i els neerlandesos. Si es posa el focus en l'organització del viatge i l'estada, l'informe del Patronat i de la UdG posa en relleu que més de la meitat dels cicloturistes que arriben a Girona ho fan amb paquets tancats (en concret, el 52,6%). Sobretot, els americans i els canadencs. Els han contractat o bé a través d'agències de viatges, o bé mitjançant operadors especialitzats. En aquest cas -el dels paquets turístics- de mitjana els cicloturistes es gasten 4.298 euros per persona. Una despesa que, també inclou els vols. Si es miren les dades de manera més segregada, els turistes internacionals es gasten 4.491 euros de mitjana; i els estatals, 1.148. Pel que fa a aquells cicloturistes que s'organitzen els mateixos el viatge (el 45%), l'estudi calcula que fan una despesa mitjana de 1.015 euros per persona (sobretot, en restauració, allotjament i transport). Aquest cicloturista, majoritàriament, arriba a la demarcació des d'arreu de Catalunya o de l'estat espanyol, França i Bèlgica. Per últim, també hi ha un 2,6% de cicloturistes que han reservat l'estada a través d'altres opcions (per exemple, regals). 

En referència a l'allotjament, Natàlia Ferrer destaca que la majoria dels cicloturistes -vuit de cada deu- opten per establir "un camp base" des d'on surten a fer les diferents rutes. És a dir, que durant tots els dies dormen en un mateix allotjament (hotel o apartament d'ús turístic). De mitjana, s'estan 4,67 dies a les comarques gironines. I un cop aquí, sobretot, els serveis que fan servir més són la restauració, l'allotjament, el transport i el lloguer de bicicletes. Pel que fa a rutes, l'estudi conjunt diu que aquelles més populars són Rocacorba i les que s'estenen per la xarxa de vies verdes. Per darrere d'aquestes, s'hi troben Els Àngels, el monestir de Sant Pere de Rodes, o la carretera entre Lloret i Tossa de Mar (Selva). Per últim, quan se'ls demana com valoren la destinació, i la varietat i qualitat de les rutes ciclables, la nota mitjana que atorguen els turistes és d'un 4 sobre 5. L'informe també subratlla que vuit de cada deu fan ciclisme de carretera, i que tres de cada deu fan gravel. 

El vicepresident primer del Patronat de Turisme, Jordi Masquef, posa en relleu que les comarques gironines s'han convertit en una "destinació top" per al cicloturisme. "Des de fa molts anys, som un hub del sector", destaca. Masquef no amaga que aquest tipus de turisme també té algunes "externalitats negatives", però creu que el debat que s'ha generat al voltant dels ciclistes, fins a cert punt, també és "provocat i artificiós". Masquef destaca que, si bé és cert que cal incidir en el civisme, el turisme de bicicleta ha contribuït a dinamitzar l'economia gironina. El vicepresident també explica que, per evitar morir d'èxit, i que aquests visitants es concentrin a Girona ciutat, des del Patronat de Turisme s'està fent una aposta per "desconcentrar-los". Entre d'altres, oferint-los propostes en llocs com Banyoles, Roses (Alt Empordà), els aiguamolls de l'Empordà, el Cap de Creus, Lloret de Mar (Selva), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) o el Pirineu (en aquest cas, també dirigides als amants del gravel i les BTT). "Apostem per desestacionalitzar, però també per descentralitzar; perquè no tot se centri a Girona, que s'ha convertit en la meca del ciclisme", conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.