Política

Artur Colomer

Alcalde de Sant Feliu de Pallerols (Units per Sant Feliu-AM)

“Cal ser curosos amb la reforma del Firal per no perdre l’essència”

“Al procés de participació, els veïns van deixar clar que cal mantenir l’esperit que té com a punt neuràlgic del poble”

“La capella del Roser serà un punt d’exposició i un centre d’interpretació del ball dels cavallets, gegants i mulassa”

Molta gent considera que el Firal hauria de ser un espai més per a vianants, amb alguns aparcaments Per a nosaltres, és molt important que els cavallets, gegants i mulassa tinguin un punt d’exposició

Artur Colomer explica en aquesta entrevista la rellevància que té la urbanització del polígon d’activitats econòmiques de Llongafollia, a la sortida nord del poble. Diu que volen oferir sòl per als negocis del municipi que vulguin créixer i atreure noves empreses que s’hi vulguin establir.

Quina importància té el nou polígon industrial de Llongafollia?
Considerem que, per a un poble de les nostres dimensions, és important que hi hagi un polígon industrial, que generi activitat industrial, comercial, que generi llocs de treball, i també és bo per poder donar oportunitats a empreses petites del poble que es puguin traslladar al polígon.
Hi preveuen sobretot trasllats per a ampliacions o també noves instal·lacions?
Hi ha les dues opcions, bàsicament per a petites i mitjanes empreses. Els terrenys els gestiona l’Incasòl i, segons les peticions que vagin entrant, es poden distribuir d’una manera o d’una altra. És més, doncs, una decisió de l’Incasòl que no pas nostra.
Nou polígon, més ingressos.
Sí, tot això generarà unes sinergies positives pel que fa a ingressos i els podrem invertir per millorar els serveis que tenim actualment.
Quins són els projectes del Pla Únic d’Obres i Serveis?
Estem treballant en tres propostes principals. Una és la reforma de l’entorn de la pista poliesportiva coberta i el camp de futbol. Es tracta de reordenar l’entorn, fer-hi una endreçada i construir una rampa que va quedar a mig fer.
La segona?
Es tracta de la reforma del Firal. Vam fer un procés participatiu previ, perquè la gent pogués opinar sobre diferents aspectes de les coses que convindrien en aquest espai, sobretot per mantenir l’essència que té com a punt neuràlgic del poble.
Un projecte molt delicat pel fet de ser l’espai més emblemàtic del poble?
Per això hem dut a terme aquest procés participatiu. Hem de ser molt curosos. També hem anat parlant amb els arquitectes redactors d’aquest projecte, precisament per transmetre’ls la importància que té el Firal com a centre neuràlgic de Sant Feliu de Pallerols i, per tant, que cal anar amb molt de compte, que cal ser curosos de com ordenar l’espai i de com fer-ho per mantenir el seu esperit i la seva essència.
Els veïns què els han demanat?
Resoldre els problemes d’accessibilitat, perquè hi ha un perímetre de llambordes que envolten l’espai central. També que es millorin les escorrenties de les aigües quan plou, per evitar que es desplaci el sauló, i que, per tant, busquem unes solucions més pràctiques, i sobretot, trobar un conjunt que harmonitzi, perquè mantinguem l’essència del Firal com a eix vertebrador del poble.
La zona de paviment tou es manté?
En principi, està previst que una part del paviment tou es mantingui, i a la zona que és més propera al costat oposat a l’ajuntament hi haurà un espai amb llambordes, on se situa habitualment el mercat, però hem d’anar-hi treballant.
I els aparcaments?
Fruit del procés participatiu, ens va arribar el missatge que molta gent considera que el Firal hauria de ser un espai més per a vianants, conservant, això sí, alguns espais d’aparcament, però volen que sigui una zona més de vianants i no tant de circulació de vehicles.
I la tercera de les propostes del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya?
Afecta la piscina municipal, on convé dur-hi a terme, també, un reordenament i redactar un projecte a llarg termini sobre què convé millorar en aquest equipament esportiu.
En quins altres projectes estan treballant, a part dels del Pla Únic?
Ara, hem aconseguit la donació per part del Bisbat de Girona de la capella del Roser, que està situada al costat de l’ajuntament. Hem arribat a un acord de donació total, ja tenim la proposta de conveni i s’ha d’acabar de signar i escripturar-ho al notari. Així, doncs, la capella del Roser passarà a ser un equipament municipal.
Què tenen previst fer-hi?
En diferents fases, està previst dur-hi a terme la reforma del teulat i una mica de reestructuració interna, perquè acabi essent el punt de concentració del ball dels cavallets, gegants i mulassa. Serà un punt d’exposició i un centre d’interpretació del ball. Per a nosaltres, és molt important que els cavallets, gegants i mulassa tinguin un punt d’exposició, un punt de referència i que sempre estiguin allà mateix, i que qui els visita hi trobi una explicació de què és el ball, la seva història i la seva importància.
Com gestionen els balls, atenent que tenen la distinció de bé cultural d’interès nacional?
Culturalment, el ball forma part de la nostra essència i, per això, treballem per portar-lo a un lloc d’exposició pública que el dignifiqui.
També hi ha una llista d’espera llarga com a Olot per fer de ballador?
No tant. Hi ha una comissió del ball de cavallets, gegants i mulassa que gestiona la gent que hi està interessada. Hi ha planter, hi ha mainada que des de petits van participant-hi i hi ha el ball dels cavallets infantil. Després, passen a ballar els grans, però és molt important que l’anem fomentant i que els petits agafin l’afició pel nostre ball perquè perduri com fins ara.
El ball és una activitat més de l’escola com en altres municipis amb bestiari popular d’interès nacional?
Durant uns anys, va ser una activitat extraescolar. Els qui ballen els cavallets, els gegants i la mulassa ara comencen els assajos i ja tenen una xarxa de nenes i nens a qui recórrer. De moment, no em consta que hi hagi problemes per trobar balladors. A més, amb la comissió de cavallets, ja anem fent reunions de seguiment.
Continuen actuant en la xarxa d’aigua potable del municipi?
Al Firal, estem executant unes obres gràcies a una subvenció que vam obtenir de l’Agència Catalana de l’Aigua per arreglar-hi la xarxa d’aigua municipal, per anar-la millorant de mica en mica.
També les dels veïnats?
Sí, es tracta de la portada d’aigua potable als veïnats de Pineda i de Pallerols. Aquestes obres tampoc no entren al Pla Únic d’Obres i Serveis. Tenim el suport de la Diputació de Girona i volem iniciar les obres aquest any. Els últims anys, vam fer les fases de Sant Iscle de Colltort i anem portant aigua potable als veïnats.
Amb Pineda i Pallerols, completen la xarxa de distribució?
Sí, pràcticament tot el municipi estarà connectat a la xarxa.
Quins altres problemes té la xarxa d’aigua potable?
De moment hem fet una actuació, amb una subvenció, per detectar les fugues que hi havia i que ja s’han arreglat, i l’esmentada anteriorment del Firal. Més endavant, anirem fent altres actuacions per fases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.