Guerra comercial
Brussel·les obre la porta a gravar les tecnològiques dels EUA si no hi ha acord
La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, no descarta recórrer al mecanisme anticoerció de la Unió Europea
Brussel·les confia en arribar a un acord comercial “equilibrat” amb els Estats Units, però si la negociació fracassa, no descarta recórrer a més contramesures, com aplicar impostos a les grans empreses de serveis digitals nord-americanes.
En una entrevista al diari britànic Financial Times, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha advertit que, tot i haver posat temporalment en pausa la resposta als aranzels nord-americans a l’acer i l’alumini aprovada dimecres, l’executiu europeu continua treballant en mesures per fer-hi front i podria aplicar-ne més si no hi ha una entesa. “Hi ha un ventall ampli de contramesures en cas que les negociacions no resultin satisfactòries”, ha dit.
Una de les accions podria ser activar l’anomenat mecanisme anticoerció. Aquest instrument, que la UE encara no ha utilitzat mai, permetria emprendre represàlies contra el comerç de serveis amb els Estats Units.
“Un exemple és que es podria posar una taxa sobre els ingressos publicitaris dels serveis digitals”, ha apuntat Von der Leyen. La mesura, que podria afectar gegants tecnològics com Meta (Facebook, Whatsapp, Instagram) o Alphabet (Google, Youtube) s’aplicaria de forma “harmonitzada” a tot el mercat únic de la UE, ha precisat en l’entrevista, recollida per l’ACN.
Alemanya no ho veu clar
El ministre alemany d’Economia, Jörg Kukies, ha demanat “cautela” a l’hora d’adoptar represàlies comercials, sobretot si afecten béns o serveis per als quals és difícil trobar altres proveïdors. “Sempre cal ser molt curós al calibrar on es prenen les accions més dràstiques. I hi ha bones raons per les quals la Comissió Europea en les seves contramesures ha identificat particularment sectors on hi ha alternatives”, ha defensat en arribar a la reunió informal dels titulars d’Economia i Finances europeus.
En aquest sentit, ha recordat que hi ha àrees dels serveis digitals, en particular les destinades al sector corporatiu, com els centres de dades, els serveis al núvol o la intel·ligència artificial, on “simplement no hi ha prou alternatives” a la indústria nord-americana.
“Hem de ser diferenciats en la nostra resposta i hi ha productes on la capacitat de substituir-los per béns d’altres regions del món és fàcil i altres on és més difícil. No he dit que descartem res, però és important tenir matisos, ha afegit Kukies, en declaracions recollides per Efe.