Economia

guerra comercial

Entren en vigor els aranzels xinesos del 125% als productes dels EUA

La Casa Blanca avisa que quan rep un cop, “contraataca amb més força”

Arrenquen les negociacions comercials entre Washington i Taiwan

Els nous aran­zels xine­sos del 125% sobre tots els pro­duc­tes impor­tats dels Estats Units han entrat en vigor aquest dis­sabte. La mesura va ser anun­ci­ada ahir pel govern de la Xina com a con­tra­me­sura a l’aug­ment fins al 145% de les taxes d’entrada als EUA de les expor­ta­ci­ons del gegant asiàtic.

El nou recàrrec arriba després d’una ràpida suc­cessió de represàlies. Pequín va ele­var dijous els seus gravàmens als arti­cles del 34% al 84%, en res­posta a l’aran­zel addi­ci­o­nal del 50% impo­sat per l’admi­nis­tració del pre­si­dent nord-ame­ricà, Donald Trump. Was­hing­ton va repli­car a aquest movi­ment apu­jant la bar­rera comer­cial al 125%. Això va situar el total dels aran­zels nord-ame­ri­cans a la Xina en un 145%, perquè Was­hing­ton ja apli­cava un recàrrec del 20% des prin­ci­pis de març.

El Minis­teri de Comerç xinès va avançar ahir que igno­ra­ria futu­res acci­ons nord-ame­ri­ca­nes i no tor­na­ria a pujar els aran­zels perquè, amb als actu­als, ja “no exis­teix cap pos­si­bi­li­tat d’accep­tació al mer­cat dels pro­duc­tes dels Estats Units expor­tats a la Xina”.

La Xina va dema­nar ahir als EUA que renunciï a la via de les pres­si­ons i retorni a la del “diàleg” per resol­dre el con­flicte. El por­ta­veu d’Exte­ri­ors xinès, Lin Jian, va asse­gu­rar que el seu país “no desitja una guerra comer­cial”, però tam­poc li té por. Lin va defen­sar que les con­tra­me­su­res “pro­te­gei­xen els seus interes­sos legítims” i l’“ordre inter­na­ci­o­nal basat en nor­mes”. La Xina estu­dia pre­sen­tar una nova demanda davant l’Orga­nit­zació Mun­dial del Comerç (OMC), tot i que admet que tindrà un recor­re­gut limi­tat pel blo­queig nord-ame­ricà a l’òrgan d’apel·lació.

De la seva banda, els Estats Units van dei­xar clar ahir que man­te­nen els aran­zels del 145% a les impor­ta­ci­ons des de la Xina. “El pre­si­dent [dels EUA, Donald Trump,] ha dei­xat molt clar que quan els Estats Units reben un cop, con­tra­a­ta­quen amb més força”, va decla­rar la por­ta­veu de la Casa Blanca Karo­line Lea­vitt.

En aquest sen­tit, va avi­sar Pequín que tor­nar’s-hi per­ju­di­carà més al país asiàtic. “A la Xina no li convé con­ti­nuar pre­nent represàlies. Estats Units és l’eco­no­mia més forta i la millor del món, com ho demos­tren els més de 75 països que han dema­nat a l’Admi­nis­tració que arribi imme­di­a­ta­ment a un acord” comer­cial, va dir la por­ta­veu nord-ame­ri­cana.

No obs­tant, Lea­vitt es va mos­trar “opti­mista” sobre la pos­si­bi­li­tat d’arri­bar a un acord amb Pequín. Tot i que no va voler con­fir­mar si ja hi ha con­tac­tes entre les dues admi­nis­tra­ci­ons, la por­ta­veu va afir­mar que Trump con­fia en què la Xina arribi a un pacte.

Nego­ci­a­ci­ons amb Taiwan

Amb la República Popu­lar de la Xina no, però els Estats Units sí que han començat ja les con­ver­ses amb la República de la Xina –és a dir, Taiwan– per dis­cu­tir aran­zels, bar­re­res no comer­ci­als i con­trols a les res­pec­ti­ves expor­ta­ci­ons.

Els equips de nego­ci­ació econòmica i comer­cial dels dos països van man­te­nir ahir una reunió vir­tual per inter­can­viar punts de vista sobre diver­sos punts clau de la seva agenda comer­cial bila­te­ral. “Amb­dues parts espe­ren con­ti­nuar les nego­ci­a­ci­ons en un futur pro­per sobre aquests assump­tes, amb la fina­li­tat de cons­truir una relació econòmica i comer­cial sòlida i esta­ble entre Taiwan i els Estats Units”, va afir­mar el govern de l’illa en un comu­ni­cat.

El pre­si­dent taiwanès, William Lai, va subrat­llar ahir que el seu país figura a la pri­mera ronda de nego­ci­a­ci­ons que Was­hing­ton man­tindrà amb socis comer­ci­als per trac­tar d’aran­zels i va des­car­tar apli­car represàlies comer­ci­als con­tra els Estats Units. Lai va pro­po­sar nego­ciar un “aran­zel zero” amb els EUA, com els que el país nord-ame­ricà té amb els seus veïns Mèxic i Canadà, com a base per esta­blir una coo­pe­ració a llarg ter­mini.

Taiwan té un gran superàvit comer­cial amb els Estats Units, de 73.000 mili­ons de dòlars. L’illa asiàtica és, després de la Xina, un dels països per als qui Trump va anun­ciar aran­zels molt ele­vats, del 32%, ajor­nats ara durant noranta dies. Was­hing­ton té aquesta nació en el punt de mira perquè lidera la indústria dels semi­con­duc­tors. De moment, els aran­zels exclo­uen els xips, però això podria can­viar si els Estats Units acon­se­guei­xen reduir la seva dependència en aquest àmbit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.