Economia

ECONOMIA

La DO Penedès acusa Trump de provocar una “inseguretat total” a les exportacions

La DO Penedès retreu al president dels Estats Units, Donald Trump, haver creat un escenari “d’inseguretat total” en les exportacions dels cellers a causa dels canvis constants en els aranzels. L’anunci de congelar 90 dies l’augment fins el 20% als vins europeus i deixar-lo momentàniament en un 10% no ha servit per desbloquejar els negocis amb els importadors nord-americans. “Qui es creu ara aquests 90 dies de treva? Qui garanteix que la setmana que ve no anunciï un altre gir de guió?”, es pregunta el president del Consell Regulador de la DO Penedès, Joan Huguet, que en una entrevista a l’ACN relata que molts cellers “fa mesos” que no reben encàrrecs dels Estats Units “per por”. Assegura que la situació és “extrema”.

La DO Penedès exporta als Estats Units aproximadament un 10% de la seva producció anual, segons Huguet. Unes vendes que sobretot van a parar a les botigues especialitzades i als restaurants, “perquè el client que demana vins penedesencs és un perfil gurmet, que busca un bon àpat i un bon beure”.

Creu, però, que Trump ha convertit els negocis amb els Estats Units en un “circ”. Huguet afirma que les amenaces del març d’aplicar aranzels de fins al 200% al vi europeu, l’anunci posterior d’un 10% + 10% i la treva actual fins que materialitzi aquest 20% són “bestieses” que han provocat un desgavell internacional. El president de la DO Penedès confiava que els 90 dies de marge abans que els aranzels siguin del 20% servirien per revifar les comandes nord-americanes, però no ha estat així. “De seguida vam tenir converses amb els importadors, però no se’n refien”, lamenta en una conversa amb l’ACN des de Subirats, tot tement que aviat hi hagi un nou canvi que incrementi els impostos a les duanes, “perquè n’ha dit tantes, que ja no se sap quina és la definitiva i vàlida”.

En aquest sentit, diu que els anuncis en campanya electoral ja van provocar un fre en les exportacions de vins penedesencs. I cada cop estan més aturades. Huguet, copropietari del celler Can Feixes de Cabrera d’Anoia, explica que fa quatre mesos que els seus clients als EUA han congelat les comandes. “Igual que passa a molts altres cellers de la DO Penedès”, assegura.

Altres cellers han mantingut els negocis durant el primer trimestre, però també s’han alentit a mesura que ha escalat la voràgine aranzelària. Qui no té un contenidor ple d’ampolles aturat al port de Barcelona, té el magatzem amb palets esperant la recollida del transportista, “que no hi ha manera que vingui perquè l’importador americà no acaba d’executar la compra per por que hi hagi un canvi d’aranzels quan el vi estigui a alta mar”.

“Algú li hauria de fer veure a Trump que aquest proteccionisme és negatiu per als Estats Units, perquè la globalització actual fa que sigui necessària la interacció de tots els mercats”, ressalta Huguet, que qüestiona que els aranzels als productes europeus puguin servir per revalorar els vins americans.

A l’espera que es desencalli aquesta “incertesa absoluta”, el president de la DO Penedès apunta que alguns importadors nord-americans estan intentant articular un ‘lobby’ de clients de confiança amb qui tancar un mecanisme que garanteixi la posterior distribució i consum de vins. Confia que aquesta possibilitat acabi sent el desllorigador per vendre totes les ampolles de vi i escumós Clàssic que ja estan etiquetades amb la normativa americana. L’opció de redirigir-les a altres mercats assegura que és molt més complexa i lenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.