Regne Unit
El Parlament britànic debat com salvar els últims alts forns del país
El govern de Keir Starmer no descarta nacionalitzar la siderúrgica British Steel després que la companyia xinesa anunciés que deixaria de produir acer
La Cambra dels Comuns es reuneix d’urgència perquè el tancament imprevist de la planta podria inutilitzar per sempre els forns
El Parlament del Regne Unit celebra aquest dissabte una sessió extraordinària per debatre un projecte de llei d’emergència per salvar la siderúrgica British Steel, propietària dels dos últims alts forns del país.
El govern del primer ministre Keir Starmer ha proposat assumir el control de la companyia per evitar el seu tancament, que posaria en perill al voltant de tres mil llocs de treball i convertiria el país en l’únic del Grup dels Set més industrialitzats (G7) sense capacitat de produir el seu propi acer. El projecte de llei no transfereix d’entrada la propietat de la siderúrgica, que és de la corporació xinesa Jingye des de 2020 al govern, però no descarta una nacionalització “més endavant”.
L’empresa va anunciar a finals de març la seva intenció de finalitzar la producció d’acer a principis de juny i de reduir la capacitat del seu laminador d’acer a Scunthorpe, al nord d’Angaterra. Starmer. Jingye argumenta que els dos alts forns ja no són rendibles i té acumula pèrdues “significatives” per la difícil situació del mercat. La firma assegura que cada dia perd unes 700.000 lliures (uns 814.000 euros).
Després de constatar que les negociacions amb el grup xinès no arribarien a bon port, el govern ha decidit convocar la Cambra dels Comuns en ple recés per al Setmana Santa per trobar una solució d’urgència. I és que segons l’executiu, si els alts forns s’aturen de manera imprevista, mai es podran reobrir perquè l’acer s’hi solidifica i aleshores no s’hi pot fer res.
És per això que vol assumir el control de la planta mentre decideix què en fa, ja sigui buscar un nou propietari privat, una combinació de fons públics i privats, o directament la nacionalització.
A l’inici del ple, el ministre d’Empresa, Jonathan Reynolds, ha defensat la convocatòria del Parlament perquè es tracta de “circumstàncies excepcionals”, que “requereixen mesures excepcionals” davant “moments excepcionals”. Reynolds ha assegurat que el govern ha negociat de bona fe amb Jingye i “ha treballat per trobar una solució, oferint un generós suport a British Steel, que incloïa condicions raonables i sensates per protegir la força laboral”. Però la corporació, ha dit, volia molts més diners dels que li oferia, una quantitat que ha qualificat d’“excessiva”. Segons ell, en els últims dies es va fer “evident” que la intenció de Jingye era negar-se a comprar prou matèria primera per mantenir els alts forns en funcionament i, a més, pretenia cancel·lar i negar-se a pagar les comandes existents. “Per tant, l’empresa hauria tancat de forma irrevocable i unilateral la producció d’acer primari a British Steel”, que és clau per a treballs d’infraestructures i el sector ferroviari.