Gran angular

Informació especial

Excelencia Tech, el referent en fabricació additiva per a la indústria

L’empresa ofereix impressores 3D per a sectors com el mèdic, l’automoció o l’aeronàutica des de la seu de DFactory Barcelona, el principal ecosistema d’indústria 4.0 del sud d’Europa

Ubicada al DFactory Barcelona, ecosistema d’indústria 4.0 del sud d’Europa impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Excelencia Tech s’ha convertit en una referència de la fabricació additiva, també coneguda com a impressió 3D, una tecnologia que permet crear objectes mitjançant l’addició successiva de capes de material a partir d’un model digital. Aquesta tècnica està transformant la producció industrial per la capacitat de generar peces a mida, amb precisió i a preus molt competitius, en temps més curts que la fabricació tradicional.

La companyia es dedica a distribuir impressores amb tecnologia de fabricació additiva en polímers i metalls, per a sectors com el mèdic, el dental, l’automoció o l’aeronàutica. Amb la seva maquinària d’impressió en 3D els clients d’Excelencia Tech han creat des de pròtesis de maluc, dentadures monolítiques, cors de resina per a la planificació quirúrgica o plànols en relleu per a persones cegues. També distribueix impressores 3D d’alta gamma i ofereix serveis d’impressió a empreses que encara no poden assumir la inversió en maquinària. Excelencia Tech permet així apropar aquesta tecnologia a la indústria local per fer-la guanyar en competitivitat.

La història d’aquesta empresa està lligada a la seva capacitat d’adaptació. Fundada el febrer del 2020, a les portes del confinament per la Covid-19, l’empresa va haver de reaccionar amb celeritat. “Com que no podíem vendre impressores 3D, les vam reconvertir per fabricar mascaretes”, recorda el seu CEO i fundador, Ronen Zioni. Aquest esperit d’adaptació defineix encara avui el seu ADN empresarial. De fet, en un moment marcat per l’increment de la despesa militar europea, Excelencia Tech ha decidit obrir una nova línia de negoci en metall que els ajudarà a entrar en el sector aeroespacial i de defensa. Es tracta d’un mercat molt nou que s’espera tingui un creixement exponencial els propers anys. Aquests materials compleixen amb normatives exigents, com la FAR 25.853, i permeten produir components lleugers i resistents sota demanda.

Avui, Excelencia Tech compta amb una plantilla de 24 persones i presència a Barcelona, Madrid, Bilbao, amb previsió de créixer a Amèrica Llatina. “El que ha quedat clar després de la pandèmia és la importància de l’autonomia productiva, i aquí és on ens centrem”, afirma Zioni. Més del 60% dels clients de l’empresa no només adquireixen equips, sinó que contracten també el manteniment i altres serveis vinculats. Entre els seus clients figuren institucions com l’Hospital Sant Joan de Déu, la Universitat Complutense o Seat.

L’empresa opera des d’una oficina de 300 m² al DFactory, on disposa de showroom i espais de producció. “Estar aquí ens permet ser part d’un ecosistema actiu, on es generen sinergies constants amb altres empreses innovadores”, afirma. L’entorn facilita col·laboracions tecnològiques i l’accés directe a partners i proveïdors. “És un lloc on passen les coses”, afegeix Ronen Zioni.

Proposta revolucionària

Un dels projectes més innovadors és el FabriX Innovation Kit, una extensió per imprimir directament sobre teixits i materials flexibles. Aquesta aplicació obre la porta a la fabricació de peces de roba personalitzades, interiors de cotxe innovadors o components electrònics integrats. “Imprimim sobre seda, vellut o fibra de carboni. És una revolució per a la indústria tèxtil”, assegura el CEO. La impressió 3D esdevé clau per reduir costos, estalviar temps i tenir més autonomia operativa”, explica Zioni, que subratlla també l’impacte ambiental positiu d’aquesta tecnologia: menys residus, producció sota comanda i ús optimitzat dels recursos.

La recerca en materials biocompatibles és un altre dels focus estratègics de l’empresa. Per complir la regulació europea, que és més estricta que l’americana, s’estan desenvolupant nous materials per a aplicacions mèdiques, com ulls protètics o pròtesis dentals. Malgrat l’avenç, Zioni reconeix que el sector encara té reptes com la falta de professionals, la regulació insuficient i el cost inicial elevat per a pimes. “Cal incorporar aquest coneixement a la formació ”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.