Administracions
La presència de dones als Agents Rurals augmenta un 47% en quatre anys
El 2020 representaven el 12,86% i el 2024 ja eren el 18,92%
Interior preveu que arribin al 25% quan s’incorporin al servei les dones de les últimes convocatòries de plaça
Les dones integrades als Agents Rurals de la Generalitat han passat de representar el 12,8 % de la plantilla el 2020 al 18,9 % el 2024, ha destacat aquest dilluns el Departament d’Interior. Aquest augment de sis punts representa un 47% més de presència femenina al cos. A més, Interior preveu un increment de fins a gairebé el 25% a mesura que s’incorporin al servei les dones de les darreres convocatòries, de 2023 i 2024.
La consellera d’Interior, Núria Parlon, ha destacat aquestes dades en la inauguració de les jornades Dones al Cos d’Agents Rurals en xarxa, que ha reunit 90 dones del cos d’Agents Rurals, tècniques de suport i operadores de control de la Direcció General dels Agents Rurals. Parlon ha s’ha compromès a “continuar treballant per garantir que la incorporació de les dones” tant als Agents Rurals com al conjunt de cossos operatius del Departament d’Interior.
A més, ha defensat que la presència femenina en aquests espais no només ha de respondre a “un debat de quotes” sinó que ha de ser “una incorporació efectiva que també ajudi a millorar l’organització i que s’assembli cada cop més a la societat a la qual vol servir i ajudar”.
El Departament d’Interior i Seguretat Pública i el cos d’Agents Rurals ha posat com a exemple del seu compromís en l’avenç en la igualtat de gènere i la feminització mesures com la reserva de places per a dones en les convocatòries d’accés, així com la promoció i les campanyes comunicatives que les acompanyen. Segons Interior, aquestes mesures han estat efectives per incrementar el nombre de dones del cos.
A més, ha assegurat que aquest any ja s’ha arribat al 60% de compliment dels objectius d’igualtat del cos d’Agents Rurals recollits al Pla d’Igualtat de l’Administració de la Generalitat 2023-2027. Es tracta de 32 mesures que tenen, entre altres objectius, revisar els espais, equipaments i instruments de treball des d’una perspectiva de gènere, inclusiva i diversa de la salut laboral. També busquen continuar garantint que al cos no es produeix cap discriminació per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere quant a les condicions laborals. Un altre àmbits on es treballa per incloure la perspectiva de gènere són els de la Seguretat i Salut Laboral, en sintonia amb l’Estratègia catalana de seguretat i salut laboral 2021-2026 del Consell de Relacions Laborals. Així mateix, es persegueix formar i conscienciar tot el personal en relació amb la igualtat i la perspectiva de gènere; garantir la igualtat pel que fa a l’accés a la formació, i implantar actuacions per fer més efectiu el nou Protocol per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions d’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.