Salut

L’OMS adopta un històric tractat per fer front a futures pandèmies

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha ratificat aquest dimarts el Tractat Global sobre Pandèmies. Aquest històric acord busca oferir al món millors eines per fer front a la propera pandèmia global.

El tractat ha estat adoptat formalment aquest matí al plenari de la 78ena Assemblea Mundial de la Salut que se celebra a Ginebra, després que fos aprovat ahir en comissió amb el suport de 124 dels països membres, cap en contra i onze abstencions. El consens s’ha mantingut malgrat que el govern ultranacionalista d’Eslovàquia havia amenaçat ahir amb demanar una votació sobre l’acord. Però Bratislava finalment s’ha abstingut de tirar endavant la iniciativa després que els seus socis europeus l’hagin convençut de les conseqüències negatives que això hauria tingut, segons han explicat a Efe fonts diplomàtiques.

La decisió de l’Assemblea culmina més de tres anys de negociacions intenses iniciades pels governs per donar una millor i més equitativa resposta a futures pandèmies, després dels impactes devastadors de la Covid-19, que va deixar més de 7 milions de víctimes mortals, segons les xifres que els països van notificar a l’OMS.

En concret, l’acord pretén evitar situacions com les patides durant la pandèmia, en particular la manca de preparació, que es va notar en les primeres setmanes per l’escassedat de productes mèdics i de prevenció, des de les mascaretes fins als equipaments d’oxigen. La crisi del coronavirus també va evidenciar la poca solidaritat amb els països més pobres i vulnerables, on les vacunes van arribar tard i amb comptagotes perquè els subministraments van ser acaparats pels estats amb més recursos.

Seguretat i equitat

“El món és més segur avui gràcies al lideratge, la col·laboració i el compromís dels nostres estats membres d’adoptar l’històric acord de l’OMS sobre pandèmies”, ha proclamat el director general de l’agència sanitària de l’ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus. “És una victòria per a la salut pública, la ciència i l’acció multilateral”, ha afegit. Segons ell, el tractat assegurarà que, col·lectivament, “puguem protegir millor el món de futures amenaces pandèmiques”. “També és un reconeixement per part de la comunitat internacional que els nostres ciutadans, societats i economies no han de quedar vulnerables a patir de nou pèrdues com les que van patir durant la Covid-19”, ha reblat. I és que d’acord amb les xifres del Fons Monetari Internacional, la crisi sanitària ha generat pèrdues acumulades de 12 bilions de dòlars (uns 10,6 bilions d’euros) per a l’economia mundial.

Conscient del que suposaria tornar a patir tals costos humans i econòmics, la comunitat internacional va coincidir que calia elaborar un marc legal per corregir els errors i mancances observades durant la Covid.

L’acord resultant estableix els principis, enfocaments i les eines per a una millor coordinació internacional i per tal d’enfortir l’arquitectura sanitària mundial per a la prevenció, la preparació i la resposta a les pandèmies. L’OMS assenyala que “això inclou l’accés equitatiu i oportú a vacunes, teràpies i diagnòstics”. Entre els punts destacats de l’acord també figura la creació d’un mecanisme per compartir patògens i dades genètiques de manera ràpida i equitativa, i que asseguri que els països que proporcionen aquestes mostres tinguin accés als beneficis que se’n derivin, ja siguin vacunes, diagnòstics o altres. L’acord consagra el principi d’“una sola salut”, que reconeix la interconnexió de la salut humana, animal i del medi ambient, i promou una vigilància coordinada per prevenir brots procedents del món animal.

El secretari de Salut de les Filipines i president de l’Assemblea Mundial de la Salut d’aquest any, el doctor Teodoro Herbosa, ha celebrat la “gran determinació, dedicació i urgència” dels governs de tot el món per negociar aquest històric acord. Però ha demanat que, “ara que l’Acord ha cobrat vida, tots hem d’actuar amb la mateixa urgència per implementar els seus elements crítics, inclosos els sistemes per garantir un accés equitatiu a productes sanitaris relacionats amb la pandèmia que salven vides”.

Herbosa ha explicat que, de la mateixa manera que la pandèmia de coronavirus va ser “una emergència única a la vida”, el Tractat sobre Pandèmies de l’OMS ofereix “una oportunitat única a la vida per aprofitar les lliçons apreses d’aquella crisi i garantir que les persones de tot el món estiguin més ben protegides si sorgeix una futura pandèmia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.