Nestlé activa la segona caldera de biomassa a la fàbrica de cafè
Nestlé ha activat la segona caldera de biomassa a la fàbrica de cafè de Girona i ja genera el 80% del vapor que necessita la planta. La nova caldera, que ha suposat una inversió de 22 milions d’euros, s’afegeix a la que ja es va posar en funcionament l’any 2020. A més de cremar els pòsits de cafè procedents del procés de producció, a l’hora de generar vapor, la instal·lació també fa servir estelles forestals. En total, les dues calderes generaran fins a 116.000 tones de vapor anuals, permetran evitar l’emissió de 36.000 tones anuals de CO2 i reduir la dependència de la fàbrica al gas natural. Les dues calderes s’emmarquen dins l’objectiu de la multinacional d’assolir les zero emissions de gasos d’efecte hivernacle el 2050.
En total, la multinacional ha invertit 37 milions d’euros en les dues calderes de biomassa, que sobretot aprofiten el pòsit del cafè de la planta (on es produeix Nescafé soluble i càpsules Dolce Gusto). Durant l’any passat, la fàbrica de Domeny va generar més de 52.000 tones de pòsits que ara, amb l’entrada en funcionament de la nova caldera, es revaloritzaran al 100% (perquè tots serviran per generar energia a través del vapor).
A més de fer servir els pòsits, la segona caldera de biomassa també fa servir estelles forestals com a matèria prima. Procedeixen de boscos catalans que s’han gestionat de manera sostenible. Es calcula que, al llarg de l’any, Nestlé farà servir-ne entre 12.000 i 15.000 tones anuals a la seva planta de Girona.
Segons explica la multinacional, cadascuna de les dues calderes de biomassa generarà unes 116.000 tones anuals de vapor. “Això suposa que el 80% del vapor que necessita la factoria ja prové d’aquestes fonts renovables”, concreta Nestlé en un comunicat. A més, les dues instal·lacions eviten les emissions de més de 36.000 tones de CO2 i permeten disminuir la dependència al gas natural de la factoria de Domeny.
“Seguim treballant per assegurar que les nostres operacions siguin sostenibles, i les dues calderes de biomassa en són un exemple clar” concreta el director de la fàbrica de Girona, Arnau Pi. “A més, a la fàbrica de cafè cada part del procés de producció es duu a terme de manera eficient”, hi afegeix.
Economia circular
La multinacional subratlla que la segona caldera de biomassa referma l’aposta perquè la fàbrica de cafè de Girona sigui “exemple d’economia circular”. De fet, el cafè verd que entra a la factoria de Domeny hi arriba a través d’un camió elèctric o d’altres que han substituït el dièsel per biocombustibles. I un cop a dins, després del procés de torrefacció, el pòsit de cafè i les estelles de fusta es converteixen en vapor que, al seu torn, genera energia. Les cendres de tot el procés es destinen a fabricar formigó.
D’altra banda, i dins aquesta aposta per l’economia circular, Nestlé també ha començat a fer canvis en el seu embalatge. A finals d’any, la fàbrica de Girona començarà a produir la bossa reciclable de Nescafé (que al seu torn permet reomplir els pots de vidre). I la multinacional també està construint una nova línia d’envasat per als sobres individuals de cafè soluble, que reduirà en 60 tones anuals l’ús de plàstic verge. Es farà servir per a les varietats Nescafé Clàssic Natural i Descafeïnat (dirigides a la restauració, a l’hostaleria i al sector retail).