Economia

PALAMÓS

Suport als pescadors davant la política pesquera de la UE

El ple municipal aprova una moció que reclama a la Comissió Europea obrir un procés de diàleg amb el sector

El ple municipal de Palamós ha aprovat una moció que insta poder revisar els aspectes de la Política Pesquera Comuna per corregir el desajust amb la realitat de la pesca a la Mediterrània. El text aprovat també reclama a la Comissió Europa obrir un procés de diàleg amb el sector pesquer i les administracions implicades del Mediterrani, revisant les possibilitats de pesca 2025 del MAP atenent la millor informació científica disponible, així com les metodologies d’avaluació de la situació dels estocs pesquers al Mediterrani.

La situació actual de desequilibri, la reducció continuada de dies de pesca i l’adopció de mesures sense contemplar la realitat de la flota costanera mediterrània, pot derivar en el tancament de les empreses pesqueres i esdevenir un punt de no retorn i de col·lapse d’aquest sector.

La sessió plenària convocada dimarts passat 20 de maig a l’Ajuntament de Palamós, va aprovar, per unanimitat de totes les forces polítiques representades al consistori, una moció mitjançant la qual es reclama poder revisar els aspectes de la Política Pesquera Comuna de la UE per corregir el desajust amb la realitat de la pesca a la Mediterrània, que actualment posen en risc el futur immediat de la pesca catalana.

Economia blava

El text del document aprovat destaca que per garantir l’economia blava de les comunitats i territoris pesqueres tot l’any, i en aquest cas de Palamós, és imprescindible mantenir el sector pesquer, ja que sense consum de peix no hi haurà pescadors, sense pescadors no existiran les comunitats pesqueres, perillant l’economia així com els llocs de treball directes i indirectes del municipi. La moció fa protagonista a les Confraries al voltant de les quals es vertebra la pesca marítima i la primera venda dels productes pesquers, la qual té un paper fonamental per al benestar socioeconòmic del municipi i pel desenvolupament local, l’ocupació, el manteniment i la creació i diversificació d’activitats econòmiques en la cadena de subministrament, i en la conservació de les tradicions culturals locals.

Davant d’això es reclama a la Comissió Europea obrir de manera immediata un procés de diàleg amb el sector pesquer i les administracions implicades del Mediterrani, donant suport a la revisió de les possibilitats de pesca 2025 del MAP atenent la millor informació científica disponible, així com les metodologies d’avaluació de la situació dels estocs pesquers al Mediterrani. També es demana poder atendre la petició dels estats membres afectats (Espanya, Itàlia i França), i modificar el Reglament del Pla multi anual de pesca demersal del Mediterrani Nord-occidental (MAP), per garantir l’assoliment de la sostenibilitat econòmica i social, recollir el caràcter mixt d’aquesta modalitat i establir un sistema d’assignació, ajustat a la realitat de l’estat dels estocs, de les possibilitats de pesca i amb caràcter plurianual que aporti seguretat i permeti la planificació de l’activitat a mitjà termini. Entre els acords de la moció també es fa esment a la necessitat de poder garantir que el sector de la pesca i l’aqüicultura siguin eix vertebrador del Pacte dels Oceans.

Finalment, es demana revisar els aspectes de la Política Pesquera Comuna (PCP) per corregir el desajust amb la realitat de la pesca a la Mediterrània. La majoria de les mesures adoptades a escala europea, sovint dissenyades per a grans flotes amb llargues jornades de pesca i una gran capacitat de pesca, s’han aplicat sense les adaptacions necessàries a les característiques específiques de la flota costanera mediterrània.

Aquesta falta de regionalització real s’ha traduït en un creixent distanciament dels/de les pescadors/es, que perceben una excessiva burocratització i un allunyament cada vegada major (físic i emocional) dels processos de presa de decisions, la qual cosa reforça la manca de relleu generacional al sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.