Empreses

L’enginyer que escolta els tècnics de manteniment

MYC Facility Industrial és una empresa que es dedica a la reorganització d’un servei industrial que sovint és invisible

La companyia, creada el 2022, està estandarditzant procediments i la documentació de bones pràctiques

Creada l’any 2022, el fundador preveu assolir el milió d’euros de facturació en un any

Tot i que sembla invisible, una de les baules fonamentals perquè una planta industrial funcioni és el servei de manteniment. Un servei habitualment poc reconegut, que, durant dècades, s’ha optat per externalitzar i desinvertir. En aquest context, neix MYC Facility Industrial, una empresa amb seu a Barcelona que aposta per posar ordre on el desordre tècnic s’ha tornat crònic.

“Hi ha fàbriques en què el departament de manteniment viu completament aïllat. No hi ha lideratge, no hi ha processos documentats i tot depèn de la memòria d’un tècnic que fa vint anys que soluciona problemes sobre la marxa –explica Carles Valera, fundador d’MYC i enginyer industrial amb més de dues dècades d’experiència–. Nosaltres no venem hores de mà d’obra, sinó estructura. I l’estructura no és una cosa que es vegi, però és la que fa que tota la resta funcioni.”

Valera, que ha treballat durant anys en càrrecs directius de manteniment en empreses industrials de diversos sectors, va identificar un patró que es repetia: el manteniment pateix manca de recursos i una absència generalitzada de models organitzatius sòlids. “Quan una empresa creix, normalment reforça vendes, logística o producció. El manteniment queda relegat. És estrany que tingui un lideratge definit i tot plegat acaba sent una font de conflictes interns.”

MYC va néixer, precisament, per donar resposta a aquesta realitat generalitzada. Amb una estructura lleugera però molt tècnica, l’empresa es defineix com a soci de reorganització del manteniment. No fan manteniment operatiu de manera permanent, sinó que entren per detectar disfuncions estructurals, proposem solucions organitzatives i acompanyen en la implementació dels sistemes que puguin ser sostinguts pels equips interns.

“La nostra feina és temporal, però profunda –explica Valera–. Anem a planta, ens integrem amb el personal tècnic, els escoltem, identifiquem punts crítics, revisem la informació disponible i proposem un canvi de model. Treballem sobre processos, persones i eines. Quan sortim, deixem un equip més autònom, una estructura més clara i un entorn més segur.”

Tot i que el manteniment pot variar molt segons el tipus d’instal·lació, MYC ha constatat que els problemes de fons són habitualment semblants. “Els sectors en què estem treballant són diferents —alimentació, indústria farmacèutica, automoció, electrònica, cable, plàstic, etc.—, però el que ens trobem sovint és una mateixa manca de visió estratègica del manteniment”, resumeix Valera.

Entre els clients d’MYC hi ha noms com ara Top Cable, fabricant de referència en el sector elèctric, i la companyia d’embalatges Derprosa, del grup internacional Taghleef Industries. També han intervingut en plantes d’Adient, multinacional alemanya especialitzada en seients per a l’automòbil, i en empreses del sector de l’embotellament, la fusta, el metall i els components electrònics.

En un dels casos, MYC va ajudar a transformar completament un departament de manteniment que operava sense cap sistema de gestió informatitzada. “Van passar de’anotar les reparacions en llibreta a tenir un GMAO en funcionament, amb gestió d’inventari, comunicats de treball, ordres preventives i quadres de comandament per al responsable tècnic”, relata Valera. El resultat no només va ser una reducció de les aturades no planificades, sinó també un augment de la moral de l’equip i una millor comunicació amb la direcció.

La proposta d’MYC es basa en una metodologia pròpia que combina el coneixement tècnic amb eines de gestió del canvi, lideratge i formació. “No ens limitem a fer un informe. Ens arremanguem i ens posem al costat dels tècnics. Si cal, treballem torns de nit o caps de setmana. El que volem és entendre el sistema des de dins i ajudar a transformar-lo”, diu Valera.

Per això, l’empresa treballa amb perfils híbrids: enginyers que coneixen la tecnologia, però també la realitat de planta. A més, col·laboren amb especialistes en organització, seguretat, formació i digitalització per adaptar-se a l’especificitat de cada client. Encara que l’empresa té un equip tècnic altament qualificat, la seva estructura real es basa en un nucli central molt reduït acompanyat d’una xarxa de col·laboradors externs especialitzats en manteniment, digitalització i formació. Aquesta fórmula els proporciona la flexibilitat i capacitat tècnica suficients per abordar projectes complexos tot mantenint costos operatius baixos i una gestió àgil.

MYC preveu tancar l’any vinent amb una facturació pròxima milió d’euros, una xifra que representa un creixement significatiu respecte dels inicis.

El reeixit procés d’enlairament d’MYC s’explica perquè no són una enginyeria convencional, ni tampoc una empresa de serveis. Són, més aviat, “una UCI organitzativa” per a plantes que necessiten recuperar control, eficiència i seguretat.

Però, més enllà del negoci que generi MYC, Carles Valera confessa que té una ambició de fons: contribuir a dignificar el manteniment com a àrea estratègica dins de la indústria. “Necessitem trencar la percepció que el manteniment és una cosa que es fa quan tot falla. És una disciplina tècnica, amb molt valor afegit, que pot evitar milions en pèrdues si es fa bé”, afirma Valera.

L’empresa col·labora amb centres de formació professional i escoles tècniques per impulsar la formació de nous perfils professionals.

Així mateix, treballa en l’estandardització de procediments i la documentació de bones pràctiques, per combatre una altra de les problemàtiques habituals: la dependència d’individus clau. “Quan es jubila un tècnic, sovint s’endú amb ell tot el coneixement de la planta. Això és un risc organitzatiu.”

MYC Facility Industrial
La visió de Carles Valera sobre reindustrialitzar és clara: invertir en maquinària ha de funcionar amb criteris de fiabilitat, seguretat i eficiència. “I això només és possible si el manteniment deixa de ser invisible”, creu.
1 milió
d’euros de facturació, previsió en un any
2022
Any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.