Política

Raúl Montesinos

Cap de l’oposició (Alternativa en Comú)

“Creiem que l’equip de govern treballa des de la improvisació”

“La confluència ha funcionat molt bé i treballem com una única organització. La nostra tasca és la fiscalització del govern”

“Volem un POUM que permeti la connexió dels barris amb el nucli urbà i que defensi el nostre espai natural”

Des de l’any 2011, no s’han fet promocions d’habitatge de protecció oficial a Abrera

Raúl Montesinos agafa el relleu de José Andrés Martín com a portaveu d’Alternativa en Comú, una confluència sorgida d’Alternativa d’Abrera i Abrera en Comú. Van decidir unir forces l’any 2022 per presentar-se a les municipals del 2023 i tenen previst repetir en les eleccions del 2027. Indica que es mostren com “una alternativa real” a 40 anys de governs socialistes.

Quin balanç en fan un cop superat l’equador del mandat?
La confluència ha funcionat molt bé i estem treballant com una única organització. La nostra tasca principal és la fiscalització de l’activitat del govern i la presentació de propostes que puguin millorar la qualitat de vida de la ciutadania. En aquest sentit, hem treballat diferents qüestions. Hem demanat que es destinin més diners al desenvolupament del pla d’abastament d’aigua potable que va dissenyar la Diputació. Abrera, com molts municipis, té una pèrdua important d’aigua que s’ha d’anar reduint. També hem demanat que es presenti un projecte d’una anella esportiva. La ciutat té una important falta d’equipaments perquè no s’han fet inversions. I, a més, hem fet moltes mocions en relació amb l’habitatge per demanar, per exemple, una oficina local i més polítiques actives. D’altra banda, el repte del canvi climàtic és clar i hem demanat un pla d’acció per a l’energia sostenible i el clima i començar a treballar perquè les instal·lacions puguin funcionar amb energies renovables.
A banda d’insistir molt en l’habitatge, també s’han mostrat crítics amb la taxa de residus.
L’habitatge i la taxa de residus són prioritats. L’accés a l’habitatge és molt complicat i la gent jove marxa. Des del 2011, no s’han fet promocions d’habitatge de protecció oficial. Les primeres que es faran són 64 juntament amb el CAP i les 57 que es faran al carrer Lluís Companys. D’altra banda, som un dels municipis que més paguen per la taxa: 228 euros. L’any 2022 va sortir la llei i la taxa es va imposar el 2024 i no es va presentar cap mesura per reduir la quantitat de residus. Som el tercer municipi per la cua que pitjor recicla. Nosaltres apostem pel pagament per generació. A més, la taxa penalitza molt els comerciants. Hem demanat l’elaboració d’un pla de gestió de residus en diferents ocasions per fer una diagnosi i propostes concretes. Creiem que l’equip de govern treballa molt des de la improvisació. És la paraula que el defineix. S’ha de fer una planificació de cara al futur.
S’està treballant en un nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM).
El pla actual té 37 anys i calia fer-ne una revisió. L’any passat es va presentar la proposta del govern i s’ha fet el procés de participació ciutadana, que creiem que no s’ha fet bé. La participació ha estat reduïda. En el POUM, hi trobem a faltar temes com ara la mobilitat sostenible. No hi ha una xarxa de carrils bici; tampoc hi hem trobat una zona d’habitatge de protecció oficial de lloguer dotacional. Tot i que no es preveu un creixement desmesurat, s’han previst dos nous parcs empresarials que per a nosaltres no tenen sentit, perquè ja hi ha teixit industrial infrautilitzat, que s’està deteriorant, i que s’hauria d’aprofitar. Volem un POUM que sigui ecosocial i feminista, que permeti la connexió dels barris amb el nucli urbà, que defensi el nostre espai natural, que en totes les noves propostes d’habitatge prevegi un 30% de protecció. Volem una Abrera enfocada al futur per enfrontar-nos a reptes com ara el canvi climàtic.
El PSC governa amb majoria absoluta. Quina relació hi tenen?
Bona. Considerem que hem de tenir una bona relació perquè el nostre objectiu és millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Moltes vegades fem mocions, s’aproven i després no es concreten, com la dels refugis climàtics. Som al juliol i no hi ha cap informació. Per això deia que juguen molt amb la improvisació. Un altre exemple: hi ha un reglament de comunicació que per a nosaltres és important per traslladar la nostra veu a la ciutadania i fa molt que s’hi treballa. En teoria, al setembre s’aprovarà.
En els darrers mesos ha avançat el projecte per fer un nou CAP i pisos. Com ho valoren?
Quan es va dissenyar el CAP que hi ha actualment, gent de la política local i de l’associacionisme ja va dir que quedaria petit, com ha passat. Nosaltres vam presentar a la comissió de Salut del Parlament de Catalunya, via comuns, una proposta per construir un CAP a Abrera i el març del 2023 la proposta es va aprovar, amb possibilitat de fer-hi un CUAP. Aquesta és la feina que nosaltres vam fer, ara és el torn del govern. Sento moltes coses, però la concreció no arriba. Tinc dubtes que facin el CUAP, tot i que sempre el reivindicarem perquè considerem que al Baix Llobregat Nord cal un CUAP i creiem que el lloc idoni és Abrera. Per ser atesos en un CUAP, ara hem d’anar a Sant Andreu de la Barca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.