“Hem de gestionar les nostres finances si volem ser feliços”
Abans de començar a invertir hem de saber de quina fusta estem fets
Aquesta setmana la premsa recollia unes declaracions de Rosalía Iglesias, esposa de Luis Bárcenas, extresorer del PP, que afirmava, en relació amb la investigació judicial de què és objecte el seu marit: “No recordo si jo tenia ingressos, els temes econòmics els porta el meu marit”.
Més enllà de comentar la intencionalitat d'unes declaracions judicials, cal dir que aquesta delegació dels temes financers no és gens infreqüent en moltes parelles. Cadascú ha de ser conscient de les seves finances i de com s'estan gestionant. No és un tema que puguem deixar en mans d'algú altre, ni de la nostra parella. Acostumem a ser molt optimistes en les nostres relacions, però hem de ser realistes i pensar que les coses poden empitjorar. I les conseqüències econòmiques poden ser molt greus si no hem estat pendents de les nostres finances.
Ara sembla que la crisi ens ha despertat l'interès per aquests temes.
Les crisis són sacsejades i ara volem saber què hem fet malament per no tornar-ho a repetir. Però la crisi passarà i tenim una memòria limitada i, tal com aquest interès ha vingut, se n'anirà.
Aleshores, ¿són útils iniciatives com les del Banc d'Espanya per estimular la cultura financera dels ciutadans ja des de l'escola?
Són molt importants. Les escoles formen persones en un sentit ampli i les finances, ens agradi o no, acabaran afectant la nostra vida. Aquests escolars poden acabar sent periodistes, economistes o electricistes, però tindran uns ingressos, unes despeses, hauran d'anar a un banc a negociar un crèdit. Les finances no és una cosa exclusiva dels especialistes, tothom s'hi ha de sentir implicat. En el cas dels adolescents, el més important és començar per l'estalvi.
La guardiola de tota la vida.
Sí, però que hem començat a oblidar. Fa poc un pare em comentava que era més partidari que el seu fill li demanés diners cada cop que en necessités que no assignar-li una paga setmanal. Jo m'inclino més per la setmanada i que ell o ella la gestioni. Si el dia 15 del mes ja s'ha quedat sense diners, doncs aprendrà a gestionar-ho millor. Ja més avançada l'edat del jove, podem entrar més en el tema de la inversió.
El seu llibre estableix una vinculació entre la gestió de les finances i el benestar personal. ¿Serem més feliços si sabem què tenim i com moure-ho?
Els problemes econòmics poden arribar a trencar parelles, a dividir famílies... Les nostres finances, mal gestionades, poden ser un focus de maldecaps molt important i, de retruc, al final el que comporten són problemes familiars i infelicitat.
Les finances poden condicionar la nostra vida, però, de la mateixa manera, ¿la nostra personalitat també ha de marcar com invertim els nostres diners?
Com a pas previ a despertar la nostra mentalitat financera, cal actuar interiorment, augmentant el nostre coneixement personal. Invertir és com vestir: el pantaló que a tu et va molt bé, a mi em va fatal. El mateix succeeix amb les inversions: no podem invertir replicant el que fa el nostre veí, com s'ha fet fins ara. No tothom té el mateix nivell d'ingressos, ni les mateixes càrregues, ni tampoc la mateixa capacitat d'assumir risc. Primer hem de saber de quina fusta estem fets.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.