Opinió

MAFO i nosaltres

Del total de l'endeutament acumulat per part de les administracions públiques espanyoles, el 70% correspon a l'Estat i només el 17% a les comunitats autònomes i el restant
13% a les locals
Des de Madrid, a més d'espoliar-nos amb el dèficit fiscal i fer-nos trampes per tot arreu, estan convençuts que els catalans no som prou grans per saber governar-nos

El govern espa­nyol s'ha com­promès amb Brus­sel·les a reduir el dèficit públic des de l'11% del pro­ducte inte­rior brut (PIB) d'enguany al 6% per al 2011. Opti­mista de mena, ha pre­vist un crei­xe­ment de l'eco­no­mia per a l'any vinent de l'1,3%, que dobla les dar­re­res pre­vi­si­ons del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) i d'altres acre­di­tats orga­nis­mes de pros­pec­tiva econòmica.

Tot i amb això, aquesta dis­mi­nució del dèficit equi­val a una reta­llada pres­su­postària de 21.300 mili­ons d'euros que l'Estat, a través del pro­jecte de pres­su­pos­tos i sense enco­ma­nar-se a ningú més, ha deci­dit dis­tri­buir seguint allò de tants caps tants bar­rets. Si la des­pesa final directa de l'Estat equi­val a poc menys de la mei­tat de la des­pesa de totes les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, ales­ho­res aques­tes han d'assu­mir 11.300 mili­ons i l'Estat els 10.000 mili­ons res­tants.

Les comu­ni­tats autònomes, quan cada matí aixe­quen la per­si­ana, ja tenen el 70% de la seva capa­ci­tat de des­pesa com­pro­mesa, sobre­tot en sani­tat i ense­nya­ment, que repre­sen­ten dos terços de la des­pesa total. En canvi, l'Estat només té el 50% de des­pesa com­pro­mesa i el seu marge per ajus­tar-la a través del 50% res­tant és, doncs, molt supe­rior.

L'allau immi­gratòria dels dar­rers deu anys –espe­ci­al­ment relle­vant a Cata­lu­nya, on ha superat el milió de per­so­nes- ha dis­pa­rat la des­pesa social deri­vada dels ser­veis bàsics que pres­ten les comu­ni­tats autònomes i, en menor mesura, els ajun­ta­ments. Tot i amb això, del total de l'endeu­ta­ment acu­mu­lat per part de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques espa­nyo­les, el 70% cor­res­pon a l'Estat, i només el 17% a les comu­ni­tats autònomes i el res­tant 13% a les locals.

Com sem­pre, doncs, i a excepció d'Euskadi i Navarra, que tenen bossa a part, l'Estat fa tram­pes. És més ine­fi­ci­ent i cen­tri­fuga la des­pesa i, ara, el dèficit, cap a les admi­nis­tra­ci­ons perifèriques. Només dos d'entre la mul­ti­tud d'exem­ples pos­si­bles.

Avui, el Minis­teri de Cul­tura, amb totes les com­petències tras­pas­sa­des des de fa anys i panys a les comu­ni­tats autònomes, té més fun­ci­o­na­ris que el 1980. I un altre de més recent. Quant tot just s'enceta el debat sobre el copa­ga­ment de ser­veis bàsics com la sani­tat, el minis­tre d'Edu­cació, per allò de la crisi, deci­deix con­ge­lar les taxes uni­ver­sitàries, de manera que en els dar­rers anys l'apor­tació directa dels estu­di­ants al cost dels seus estu­dis ha pas­sat del 14% al 9% i la diferència, és clar, va càrrec de les comu­ni­tats autònomes.

Per a Cata­lu­nya, mal­grat les vela­des referències de Miguel Ángel Fernández Ordóñez (MAFO), un pro­blema afe­git és que se'ns col·loca en el mateix sac que a la resta d'admi­nis­tra­ci­ons perifèriques de l'Estat. Un sac on tenim com­panys de viatge tan gal­do­sos com l'Ajun­ta­ment de Madrid, amb un endeu­ta­ment astronòmic, de l'ordre de 7.500 mili­ons d'euros, que, és clar, els ha permès tenir la ciu­tat tan neta i polida, amb tant de trans­port públic i zones ver­des.

Des de la capi­tal d'Espa­nya, a més a més d'espo­liar-nos amb el dèficit fis­cal i fer-nos tram­pes per tot arreu, estan con­vençuts que els cata­lans no som prou grans per saber gover­nar-nos i han de ser ells els que vet­llin perquè ens por­tem bé. El més greu, però, és que també hi ha alguns cata­lans que pen­sen que si poguéssim dis­po­sar de tots els nos­tres recur­sos, els admi­nis­traríem pit­jor que no pas ho fan els espa­nyols.

N'hi ha que posen com a exem­ple l'aero­port d'Alguaire, a Lleida, men­tre obli­den des­as­tres tan abso­luts com l'aero­port Don Qui­jote a Ciu­dad Real, un dels motius de l'enfon­sa­ment de la Caja Cas­ti­lla-la Mancha –que el Banc d'Espa­nya no va saber detec­tar a temps- i que només compta amb tres vols a la set­mana de Rya­nair i, a més, sub­ven­ci­o­nats.

Les imper­tinències i les atza­ga­ia­des pro­vi­nents de l'exte­rior sovint ens fan reac­ci­o­nar irats, però el pro­blema real el tenim a casa, on encara hi ha massa des­ta­cats mem­bres del món econòmic que cre­uen que no hem asso­lit la majo­ria d'edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.