Vedats de caça major
Les escoles de negocis fomenten els contactes en un mateix espai de caçadors de talents i joves brillants: són les festes del ‘networking'
Wei Xu, estudiant de primer curs de l'MBA (Master of Business Administration) a l'IESE, acaba de mantenir una conversa amb Xavier Bros, director de recursos humans de l'empresa Gallina Blanca Star. Wei Xu, d'origen xinès, cerca una empresa per fer les pràctiques durant l'estiu –el programa del màster inclou la necessitat de fer una estada de dos mesos en una companyia–. Bros té la missió de captar talent per a una companyia molt internacionalitzada. Tots dos és la primera vegada que participen en el Career Forum de l'escola de negocis IESE. Cada any des de fa una dècada –en l'actual format–, aquesta ‘fira del talent' es converteix en una àgora on conflueixen joves brillants i companyies amb necessitat de talent. L'experiència és intensa en relacions professionals.
Aquest any hi participen 48 empreses de tots els sectors, tot i que en relació amb edicions precedents s'ha notat un descens de les firmes de consultoria i de les financeres, mentre que les companyies industrials han agafat més volada. Vodafone, BASF, Novartis, Samsung o Nike, són algunes de les firmes assistents. Durant tres dies, en sessions de matí i tarda, tot és un anar i venir de joves als diferents estands, principalment els de primer curs (270 alumnes), però també els de segon (210), que acaben aquest any.
La llengua vehicular sol ser l'anglès. Cecília Giner i Maria Martín, del departament de recursos humans de Banc Sabadell, recullen el currículum d'un jove d'aspecte nord-europeu. Agraeixen l'interès de l'estudiant, però enguany busquen un perfil professional específic amb, entre altres característiques, domini del català i castellà: “Recentment s'ha creat una consultoria estratègica al banc i busquem un tipus de professional molt concret, però mai se sap...”, explica Giner, que fa tres anys que assisteix al fòrum de l'IESE. En aquest espai té lloc el primer contacte amb els possibles candidats, però el procés és llarg i les necessitats del banc varien: “A més en quatre mesos ja parlen la nostra llengua perfectament, tenen una gran capacitat d'adaptació”, apunta Martín. L'experiència diu que no es pot estar tancat i que el contacte d'avui pot ser un candidat òptim demà.
També els joves poden anar amb una idea al cap i el contacte amb les empreses fer-los canviar de parer. Álex Herrera, director del departament de sortides professionals d'IESE, explica que aquest tipus de trobades no només pretenen facilitar una sortida professional als estudiants, sinó que són també un mitjà perquè sàpiguen “quines habilitats necessiten desenvolupar”.
Wei Xu segueix les trobades amb altres empreses. Va arribar a Barcelona fa un any i sap que s'hi quedarà mentre duri l'MBA, però després vol adquirir altres experiències en altres països d'Europa abans de tornar a la Xina, potser d'aquí a tres anys.
Per la seva banda, Xavier Bros també prossegueix els contactes. Gallina Blanca té presència a Rússia, Algèria, el Senegal i Burkina Faso i necessita executius per a aquests països: “No resulta fàcil trobar bons professionals per cobrir les nostres necessitats internacionals”, explica.
A l'estand de McKinsey & Company, Enrico Magnani atén els joves interessats a rebre informació de la consultora. Fa un any estava a l'altre costat: buscava una empresa per fer les pràctiques d'estiu i va conèixer la firma mexicana Endeavor, que treballa amb emprenedors. Va dedicar l'estiu passat a analitzar la rendibilitat de determinats projectes d'energia renovable; avui, des de la seva feina, valora l'experiència: “Vaig aprendre moltes coses que ara aplico”, assegura.
SPEED NETWORKING.
El mercat laboral dels directius surt de la crisi
“Per al nostre perfil professional, aquest any representa l'inici de la recuperació”. És una afirmació d'Álex Herrera, que constata que l'any passat els Estats Units ja van detectar aquesta millora de les ofertes laborals. En qualsevol cas, el responsable del departament de sortides professionals d'IESE pensa que, en aquests temps d'economia globalitzada, una empresa que aspiri a ser competitiva no pot permetre's el luxe de no captar talent a la seva organització. “Pot variar la intensitat de la incorporació, però amb crisi o sense una empresa no pot renunciar-hi”, afirma.
A EADA també han detectat aquest punt d'inflexió. Les ofertes professionals que cada any registra l'escola de negocis enguany han experimentat un increment. En qualsevol cas, hi ha molts directius en situació de desocupació que necessiten accions que fomentin el contacte professional, com ara l'speed networking.