Gran angular

treball

El símbol dels castellers

Solidaritat, esforç compartit, integració i igualtat són alguns dels conceptes que més s'han repetit aquests dies. Però a força de repetir-los molt es podrien convertir en una reflexió rutinària que perdi la seva força i que no la relacionem amb la societat real, amb el món que viu fora dels cercles castellers. Perquè si bé és veritat que expressen uns valors que formen part de la societat catalana, no és menys cert que aquests valors, que suposadament ens identifiquen com a poble, tenen cada vegada més dificultats per fer-se realitat en molts dels nostres comportaments.

Amb motiu de la seva decla­ració com a patri­moni imma­te­rial de la huma­ni­tat per la Unesco s'ha insis­tit rei­te­ra­da­ment en els valors que hi ha al dar­rere dels cas­te­llers com a mani­fes­tació cul­tu­ral. Soli­da­ri­tat, esforç com­par­tit, inte­gració i igual­tat són alguns dels con­cep­tes que més s'han repe­tit aquests dies. Però a força de repe­tir-los molt es podrien con­ver­tir en una reflexió rutinària que perdi la seva força i que no la rela­ci­o­nem amb la soci­e­tat real, amb el món que viu fora dels cer­cles cas­te­llers. Perquè si bé és veri­tat que expres­sen uns valors que for­men part de la soci­e­tat cata­lana, no és menys cert que aquests valors, que supo­sa­da­ment ens iden­ti­fi­quen com a poble, tenen cada vegada més difi­cul­tats per fer-se rea­li­tat en molts dels nos­tres com­por­ta­ments.

La millor manera que tenim de cele­brar aquest reco­nei­xe­ment que la Unesco ha fet al món cas­te­ller i a través seu a Cata­lu­nya és demos­trar que aquests valors no que­den reduïts als cas­tells. I això ens obliga a reconèixer que malau­ra­da­ment a Cata­lu­nya són valors que no pas­sen pel seu millor moment.

Diem que som una soci­e­tat solidària, però cada cop apa­rei­xen més expres­si­ons d'indi­vi­du­a­lisme. Aquest és un dels efec­tes col·late­rals de la crisi econòmica. La temp­tació cada vegada més forta de voler sal­var-se un, encara que sigui escla­fant el del cos­tat. I el que és pit­jor, un incre­ment de l'eli­tisme social, de la xenofòbia de classe. Apa­rei­xen tri­om­fa­dors soci­als que apro­fi­ten l'acces­si­bi­li­tat que tenen als mit­jans de comu­ni­cació per eme­tre opi­ni­ons i gene­rar estats d'ànim de des­qua­li­fi­cació envers els que con­si­de­ren fra­cas­sats soci­als, impu­tant-los el fet de ser poc esforçats, no merei­xe­dors de les polítiques soci­als. Cada cop són més evi­dents les expres­si­ons d'aquesta pato­lo­gia social. La cul­pa­bi­lit­zació de la pobresa és una expressió del que diem. El trac­ta­ment estig­ma­tit­zat que es fa dels joves amb difi­cul­tats edu­ca­ti­ves –no con­tents amb qua­li­fi­car-los de fracàs esco­lar, ara se'ls marca amb la nova eti­queta dels ni-ni.

Aquests pen­sa­ments són estats d'opinió que en alguns àmbits s'estan gene­ra­lit­zant i que cada cop més sen­tim per boca de per­so­nes que es com­por­ten com si for­mes­sin part d'una nova casta, la dels tri­om­fo­cra­tes. Dar­rere d'això hi ha una clara volun­tat de com­par­tir els bene­fi­cis de la riquesa cre­ada amb el tre­ball, de negar-se a con­tri­buir fis­cal­ment a fer una soci­e­tat més justa. Tot i que pot­ser per nete­jar la mala consciència que gene­ren aquests com­por­ta­ments, alguns dels nos­tres con­ciu­ta­dans, men­tre amb una mà es neguen a pagar impos­tos, a con­tri­buir a donar suport a la gent que reque­reix l'acció dels poders públics, amb l'altra mà col·labo­ren en obres de cari­tat o mara­tons solidàries.

S'ha dit i amb raó que els cas­te­llers expres­sen una vocació d'esforç com­par­tit, una aposta per una manera de com­pe­tir basada en la coo­pe­ració. Però la nos­tra soci­e­tat i més en con­cret la nos­tra eco­no­mia s'està cons­truint no sols menys­pre­ant la coo­pe­ració, sinó amb un model de com­pe­ti­ti­vi­tat basat en l'exter­na­lit­zació dels cos­tos i els ris­cos de la com­petència. A diferència dels cas­te­llers, on la cons­trucció per­met que els més joves pugin al més amunt pos­si­ble, en la vida quo­ti­di­ana l'exter­na­lit­zació dels cos­tos del nos­tre com­por­ta­ment cap a les gene­ra­ci­ons futu­res és cada vegada més evi­dent.

inte­gració.

Un altre dels valors que aquests dies s'han des­ta­cat del món cas­te­ller és la clara aposta per la inte­gració de totes les per­so­nes, pel trac­ta­ment igua­li­tari del seus mem­bres. És cert i ho és espe­ci­al­ment en relació amb el paper d'inte­gració que en dife­rents moments de la història recent de Cata­lu­nya han jugat el cas­te­llers en relació amb la inte­gració de les per­so­nes immi­grants. I a més no és un fet únic, perquè la soci­e­tat civil cata­lana –la de veri­tat, no la soci­e­tat civil de catifa i sala de te– ha fet sem­pre i con­ti­nua fent un gran esforç per jugar un paper d'inte­gració. Però al cos­tat d'aquests esforços ens tro­bem cada cop més amb reac­ci­ons que pre­te­nen el con­trari. Con­tra la igual­tat, dis­cri­mi­nació; con­tra la inte­gració, exclusió; con­tra la con­vivència, mura­lles cada vegada més altes. Algu­nes de les expres­si­ons d'aquest feno­men les sen­tim per boca d'alguns dels res­pon­sa­bles polítics, els que pre­ci­sa­ment pel seu paper social més s'hau­rien d'esforçar.

Pro­poso que cele­brem el reco­nei­xe­ment que ha fet la Unesco assu­mint el com­promís com a poble de por­tar els valors dels cas­tells a la resta de la nos­tra vida i dels nos­tres com­por­ta­ments. Siguem soli­da­ris, coo­pe­ra­dors, inte­gra­dors i defen­sors de la igual­tat, però no sols quan aixe­quem cas­tells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.