Jordi Martí,
nou president de la federació de fires de catalunya
“L'activitat firal s'ha reduït menys del que es preveia”
El sector s'ha d'incloure en la política econòmica del país
Enguany, segons les dades de la Federació de Fires de Catalunya (Fefic), s'havien de celebrar 436 fires. Algunes s'han quedat pel camí.
El sector firal no ha estat aliè al conjunt de l'economia del país i, en conseqüència, s'han deixat de fer algunes fires i d'altres han vist reduïda la participació d'expositors. Però, en conjunt, ha estat potser d'un 5% menys. Una incidència menor del que es podia esperar. En aquesta situació difícil per a les empreses les fires són, en termes cost-benefici, una de les millors eines comercials per lluitar contra situacions adverses i són un dels instruments més rendibles al seu abast. Per al 2011 no s'esperen variacions sensibles.
Què pot aportar vostè des de la presidència per millorar el món firal català?
No només jo, sinó el conjunt de la Fefic estarem molt atents de l'evolució del paper de les fires en un món globalitzat i cada dia més tecnificat i on els canals de distribució s'escurcen. Les fires, i sobretot les especialitzades, han de poder oferir un valor afegit diferencial, basat en la innovació, tant en el seu format com en la definició i també en el decurs de la seva celebració, com en el seguiment posterior i en la seva preparació. La fira va més enllà de posar un espai a disposició d'expositors. Aquesta innovació firal no és possible sense uns professionals perfectament formats.
Vostè ha dit que tant expositors com visitants són fidels a les fires. Com es pot garantir aquesta fidelitat en temps de crisi?
La Fefic ajuda a millorar les fires com un element estratègic més en el desenvolupament empresarial. A més, posem a l'abast dels associats els nous formats, i les noves oportunitats. Tot plegat repercuteix directament en els expositors i visitants, de manera que les dues parts troben cada cop més nous motius per mantenir la seva vinculació amb les fires.
La participació dels ajuntaments ha estat clau en aquesta activitat. Com se ressenten les fires quan les administracions locals estan tan escanyades financerament?
Depèn molt del tipus de fira. Hi ha una clara diferència entre el que són les fires festa i les que tenen un perfil més professional. Les primeres són les més vinculades als ajuntaments, i en alguns casos sí que han patit retallades. D'altra banda, les fires professionals, com que no depenen tant dels consistoris, han continuat la seva tasca més o menys com en anteriors exercicis. En qualsevol cas, del que sí que estic convençut és que el suport a les activitats firals constitueix per les administracions públiques l'eina més eficaç per donar a conèixer i promocionar les activitats que es desenvolupen en el seu territori en tots els àmbits. La fira s'ha de veure com un motor.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.